Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSocial rättvisa och miljö hör ihop

Social rättvisa och miljö hör ihop

Ett-barns-politik och en mycket långsammare tillväxt står på Rom-klubbens nya lista över förslag för att rädda världen från ekologisk och social misär. Men främst handlar det om en ny sorts tillväxt, en hållbar sådan.

”One percent is enough” är titeln på den nya boken av Jörgen Randers, professor i klimatstrategi, och Romklubbens generalsekreterare Graeme Maxton som presenterades i Berlin förra veckan. Redan 1972 stod Randers som medförfattare till Romklubbens mest uppmärksammade skrift ”Limits of Growth” som långt före alla andra varnade för en tillväxt kopplad till ständigt större resursutnyttjande. Sedan drygt fyrtio år har Romklubben, en tänk-tank av vetenskapsmän, debattörer, ekonomer och företagare arbetat för att ställa om världen till en mer hållbar utveckling.

Romklubben

Tänktank grundad 1968 för att diskutera globala problem. Har under åren givit ut ett antal uppmärksammade rapporter om i synnerhet tillväxtens inverkan på miljön.

1972 kom exempelvis ”Limits to Growth” där en grupp MIT-forskare förutsade utvecklingen med klimatförändringar och utarmning av planetens resurser. Boken har sålt i 16 miljoner exemplar.

I den nya boken beskriver författarna hur jorden efter 30 års globalisering och ekonomisk tillväxt har blivit en rätt otrevlig plats. Klyftorna mellan rika och fattiga växer, den välbeställda medelklass som växte fram efter andra världskriget blir allt fattigare, planetens resurser utarmas, miljoner är arbetslösa. Nyliberalismen har givit fantastiska möjligheter för stora företag men bidragit till att bryta ner våra gemensamma tillgångar – jorden.

I boken föreslår Romklubben en annan sorts tillväxt, ett nytt sätt att tänka, för att vända utvecklingen i positiv riktning. Vissa saker låter inte alls revolutionerande, som att höja pensionsåldern till 70 år eller basinkomst för dem som behöver det. En grön skatteväxling, högre skatter på fossila bränslen, dyrare flygbiljetter och dyrare uppvärmning är andra förslag.

Det handlar alltså om att politiken ska ställas om så att morötterna för att värna hållbarhet blir mycket större än i dag. Mest kontroversiellt är förmodligen författarnas förslag om ett-barnspolitik som rika länder föreslås införa. Eftersom människor i västvärlden förbrukar så mycket mer av jordens resurser än invånarna i fattiga länder skulle ett sådant förslag på sikt kunna få stor betydelse.
Tysklands miljöminister Gerd Müller, som var med vid lanseringen, välkomnade boken.
Han menade att vi behöver konkreta förslag att diskutera istället för undergångsvisioner som människor bara slår ifrån sig.

Jenny Grensman

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.