Social rättvisa och miljö hör ihop

Ett-barns-politik och en mycket långsammare tillväxt står på Rom-klubbens nya lista över förslag för att rädda världen från ekologisk och social misär. Men främst handlar det om en ny sorts tillväxt, en hållbar sådan.Ett-barns-politik och en mycket långsammare tillväxt står på Rom-klubbens nya lista över förslag för att rädda världen från ekologisk och social misär. Men främst handlar det om en ny sorts tillväxt, en hållbar sådan.

”One percent is enough” är titeln på den nya boken av Jörgen Randers, professor i klimatstrategi, och Romklubbens generalsekreterare Graeme Maxton som presenterades i Berlin förra veckan. Redan 1972 stod Randers som medförfattare till Romklubbens mest uppmärksammade skrift ”Limits of Growth” som långt före alla andra varnade för en tillväxt kopplad till ständigt större resursutnyttjande. Sedan drygt fyrtio år har Romklubben, en tänk-tank av vetenskapsmän, debattörer, ekonomer och företagare arbetat för att ställa om världen till en mer hållbar utveckling.

Romklubben

Tänktank grundad 1968 för att diskutera globala problem. Har under åren givit ut ett antal uppmärksammade rapporter om i synnerhet tillväxtens inverkan på miljön.

1972 kom exempelvis ”Limits to Growth” där en grupp MIT-forskare förutsade utvecklingen med klimatförändringar och utarmning av planetens resurser. Boken har sålt i 16 miljoner exemplar.

I den nya boken beskriver författarna hur jorden efter 30 års globalisering och ekonomisk tillväxt har blivit en rätt otrevlig plats. Klyftorna mellan rika och fattiga växer, den välbeställda medelklass som växte fram efter andra världskriget blir allt fattigare, planetens resurser utarmas, miljoner är arbetslösa. Nyliberalismen har givit fantastiska möjligheter för stora företag men bidragit till att bryta ner våra gemensamma tillgångar – jorden.

I boken föreslår Romklubben en annan sorts tillväxt, ett nytt sätt att tänka, för att vända utvecklingen i positiv riktning. Vissa saker låter inte alls revolutionerande, som att höja pensionsåldern till 70 år eller basinkomst för dem som behöver det. En grön skatteväxling, högre skatter på fossila bränslen, dyrare flygbiljetter och dyrare uppvärmning är andra förslag.

Det handlar alltså om att politiken ska ställas om så att morötterna för att värna hållbarhet blir mycket större än i dag. Mest kontroversiellt är förmodligen författarnas förslag om ett-barnspolitik som rika länder föreslås införa. Eftersom människor i västvärlden förbrukar så mycket mer av jordens resurser än invånarna i fattiga länder skulle ett sådant förslag på sikt kunna få stor betydelse.
Tysklands miljöminister Gerd Müller, som var med vid lanseringen, välkomnade boken.
Han menade att vi behöver konkreta förslag att diskutera istället för undergångsvisioner som människor bara slår ifrån sig.

Jenny Grensman

1 kommentar

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar