Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSyntetiskt papper får Lilla Polhem

Syntetiskt papper får Lilla Polhem

Foto: Privat. Hiroki Yasuga är nu doktorand vid Keio University i Yokohama.
Foto: Privat. Hiroki Yasuga är nu doktorand vid Keio University i Yokohama.

En ny sorts syntetiskt papper som skulle kunna ge oss bättre diagnosverktyg är ämnet för Hiroki Yasugas masteruppsats vid KTH. För den tilldelas han Lilla Polhemspriset.

Hiroki Yasuga svarar på en pixlig skypeuppkoppling. Han är tillbaka i Yokohama på Keio University, nu som doktorand inom bio-elektromekaniska system (Bio-MEMS). Om tre år beräknar han att vara klar med sin avhandling. Men innan dess hoppas han att komma till Sverige igen där han gjorde sin master i ett utbytesprogram mellan Keio och KTH.

– Jag vill gärna se saker som jag inte har sett och skaffa mig nya erfarenheter. Sverige lät som ett spännande land att upptäcka, säger han. Eftersom masterutbildningen på KTH var på engelska passade det också bra.

Han var medveten om att hans handledare, professor Wouter van der Wijngaart, hade skickat in hans masteruppsats till tävlingen om Lilla Polhemspriset.
– Men jag trodde ju inte att jag skulle vinna, säger han och skrattar. Det jag arbetar med här som doktorand, har sin bas i arbetet jag gjorde på KTH.

Ämnet för uppsatsen “Synthetic microfluidic paper – towards a novel substrate for lateral flow immunoassay” är ett helt nytt slags genomskinligt syntetiskt papper som Hiroki arbetat med. Materialet utgörs av en mikrostruktur av fibrer, vilken kan liknas vid en skog av pelare som utgör väggarna i ett ordnat system av kapillärer. En begränsande faktor för känsligheten hos diagnostiska mikrosystem är annars papperets slumpmässiga mikroskopiska struktur och att det är ogenomskinlighet. Enkla diagnosverktyg för både hemma-och laboratoriebruk finns redan i form av exempelvis graviditetstest. Med det syntetiska nanomaterialet skulle de kunna bli bättre och mer förutsägbara.
Lilla Polhemspriset tilldelas den teknolog som har gjort det bästa examensarbetet vid en svensk högskola. Priset är på 50000 svenska kronor och delas ut av Sveriges Ingenjörer.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.