Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningTeknik hjälper äldre vara aktiva

Teknik hjälper äldre vara aktiva

Peppande robotar och hemmasensorsystem kan hjälpa äldre att bevara sin funktionalitet längre, och kunna bo kvar hemma längre.

Läs mer

Ingenjören 1/2017 handlar bland annat om robotar och hur de används för att avlasta äldrevården i Japan.

Förändringar i det naturliga rörelsemönstret hos äldre kan tyda på en ökad risk för olyckor. Ett exempel, berättade Marjorie Skubic, professor i elektroteknik och datavetenskap vid University of Missouri, under den stora vetenskapskonferens som AAAS (American Association for the Advancement of Science) arrangerade i Boston i förra veckan, är att det går att förutse en potentiell fallolycka tre veckor innan den sker, om patienten börjar ta kortare steg än vanligt. Hur lång tid det tar för en patient att ta sig från stående till sittande, och tvärtom, kan också tyda på en ökad olycksrisk.

Marjorie Skubic arbetar med att utveckla ett hemmasensorsystem med larmfunktion som övervakar äldre patienters naturliga rörelsemönster, i både vaket och sovande tillstånd. Genom att tidigt hitta risker och behandla en patient vid rätt tidpunkt kan patienten fortsätta ha en hög funktionalitet ända till slutet.

– Det handlar inte om att förlänga någons livslängd utan om att förlänga tiden de är vid god hälsa och självständiga, sade Marjorie Skubic.

Marjorie Skubic har nyligen installerat systemet i sina föräldrars hem och hoppas att det ska underlätta för dem att kunna bo kvar där.

En personlig robot som peppar äldre att träna och kanske drar ett skämt eller två när det passar kan underlätta för äldre att fortsätta vara vid god vigör längre, vilket ökar deras chanser att kunna bo kvar hemma längre, berättade Maja Matarić, datavetare och professor vid University of Southern California.

När det handlar om fysisk aktivitet fungerar aktivitetsarmband eller coachar på skärmen inte lika bra, enligt Maja Matarić, eftersom vi inte interagerar med dem på samma sätt. En vän eller robot som peppar oss kan i högre grad bidra till en förändring och se till att vi fortsätter på rätt bana.

­ –  Bara data hjälper inte för att förändra ett beteende, man behöver en puff i rätt riktning och normalt sett är det ett social beteende, sade hon.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.