Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFörlängd uppsägningstid gäller

Förlängd uppsägningstid gäller

Anställda över 55 år med mer än 10 års anställning behåller rätten till förlängd uppsägningstid även efter företagsförvärv. Det slog EU-domstolen fast i går i en dom om en tvist mellan Unionen och Almega. På Sveriges Ingenjörer välkomnar man domen.

Den som är över 55 år och har tio års sammanhängande arbetstid behåller rätten till dubbel uppsägningstid, det vill säga ett helt år i stället för 6 månader. Så kan EU-domstolens dom från den 6 april, mellan Unionen och Almega, uttolkas.

Domen satte punkt för nästan fem års förhandlingar. Den gällde fyra av Unionens medlemmar, vars anställningar hade gått över från AstraZeneca och Apoteket AB till servicebolaget ISS Facility Services, ett av Almegas medlemsföretag. När de fyra medarbetarna 2011 blev uppsagda från ISS Facility Services fick de ingen förlängd uppsägningstid trots att de hade rätt till det enligt kollektivavtalet. En av de fyra hade varit anställd i 41 år.

Tanken med regeln om förlängd uppsägningstid för de äldre är att i någon mån kompensera för att det ofta är svårare för dem att hitta nytt jobb när de blir uppsagda.

Arbetsgivaren ISS Facility hävdade att endast tiden hos dem, efter övergången, skulle räknas, men Unionen drev ärendet, först till Arbetsdomstolen 2012 och sedan vidare till EU-domstolen 2014. I går kom till slut beskedet att Unionen hade vunnit.

Domen bedöms som vägledande för alla dem som befinner sig i en liknande situation. EU-domstolens utlåtande visar alltså hur kollektivavtalsvillkoret ska tolkas. Och att det är fackens tolkning som gäller.

Anneli Laanep Joandi, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, har haft många sådana ärenden. Hon blev glad när hon hörde utslaget.

– Det är mycket bra för våra medlemmar, säger hon. Tidigare har det inte varit riktigt säkert att man som anställd kunde tillgodoräkna sig anställningstiden efter ett företagsförvärv. Om inte, så skulle man som anställd bli tvungen att börja om från början vid varje företagsförvärv.

Hur vanliga är sådana ärenden?
– De är vanligt förekommande.

Vad händer nu i den här frågan?
– Den ska tillbaka till Arbetsdomstolen, men det är i princip otänkbart att de nu skulle göra någon annan bedömning än EU-domstolen.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.