Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtVolvo anpassar personalen för ny tid

Volvo anpassar personalen för ny tid

Biltillverkaren Volvo Cars måste följa med sin tid. Därför avslutas kontrakten för flera hundra konsulter. Samtidigt anställer man inom forskning och utveckling. Akademikerna är helt med på noterna den här gången.

Volvo Cars meddelade för en tid sedan att de avslutar kontrakten för runt 400 konsulter som har jobbat på projekt som nu är färdiga, samtidigt som de siktar på att anställa några hundra ingenjörer inom forskning och utveckling.

– Volvo befinner sig i en övergångsfas, säger Anna Margitin som är ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars. Vi söker olika personer med olika styrkor för att kunna möta de framtida utmaningarna.

Volvo befinner sig i en process där företaget går mot allt högre grad av elektrifiering. I och med det kommer företaget att erbjuda en pluginhybridvariant av varje ny modell. Den första rena elbilen ska komma 2019.

Läs mer

Volvo Cars går mycket bra just nu. 2016 var ett rekordår med 534 000 sålda bilar. Företaget satsar mycket på mjukvara, och har bland annat öppnat ett nytt kontor i Lund. Se tidigare artikel i Ingenjören.

Men ungefär samtidigt som bensin- och dieselmotorerna gradvis ersätts av elmotorer, ska bilarna också bli alltmer självkörande. Volvo har flera projekt kring självkörande bilar, både i Sverige, i Storbritannien och i Kina, samt ett samarbetsprojekt med Uber.

Detta kräver i sin tur även ökade satsningar på så kallad aktiv säkerhet och på trådlös uppkoppling av bilens program och artificiella intelligens. Dessutom kommer alltmer underhållning i bilarna, något som ytterligare bidrar till att utvecklingen av ny programvara blir en allt viktigare kompetens för företaget.

Företaget har tidigare också gått ut med att det rör sig i en riktning där man behöver färre konsulter och fler tillsvidareanställda ingenjörer.

– I det här fallet sammanfaller fackets intressen med företagets, säger Anna Margitin. Vi vill ju att företaget ska fortsätta att vara livskraftigt.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.