Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNytt verktyg för bättre IT-projekt

Nytt verktyg för bättre IT-projekt

Prevent har utvecklat ett nytt webbaserat verktyg som ska göra det lättare för företag att både utveckla och köpa in effektiva och användarvänliga IT-system.

Även om tanken med IT-system är att underlätta och effektivisera, är det nog många som snarare tänker på dem som en irritationsfaktor. IT-system som inte stöder arbetet är en stor källa till frustration och till och med ohälsa på jobbet.

Prevent har tagit fram ett verktyg, Inför rätt IT, för att få mer användarvänliga system och spara pengar när företag ska köpa in eller utveckla nya IT-lösningar. Verktyget är webbaserat och består av faktatexter, scenarier och checklistor. Faktatexterna beskriver forskning på området och vad lagstiftningen säger om utveckling av IT-system.

Fredrik Beskow. Foto: Maria Beskow.

– Ett av de vanligaste problemen är att medarbetare inte känner att de får vara med och påverka. Ett annat är till exempel alla de system som kräver separat inloggning med olika lösenord, säger Fredrik Beskow, projektledare på Prevent.

De olika scenarierna som finns att läsa på projektets hemsida innehåller också förslag på hur man förebygger problemen. Flera av dem har att göra med kommunikation och att engagera de anställda, men enligt Fredrik Beskow kan det också handla om hur man arbetar övergripande. Han poängterar att ledningens ansvar är centralt i sammanhanget. Checklistorna tar upp ett antal olika frågor, från ledningens ansvar till supportrutiner och förbättringsarbete.

– Tidigare hade man ofta en färdig beskrivning, säger han. Men det innebar ofta att pengarna tog slut innan hela systemet var färdigt. Då kunde det inte stödja användarna som det var tänkt. På senare år har man börjat med det som kallas agilt arbetssätt. Då bygger man färdigt olika ingående bitar i systemet allteftersom.

Prevent har räknat på effektivare IT-system och kommit fram till att det finns mycket att vinna på förbättringar. 78 procent av alla yrkesverksamma personer i Sverige använder persondatorer och andra IT-verktyg i arbetet. 45 procent använder dem mer än halva arbetsdagen och 20 procent använder dem hela tiden. Enligt en försiktig överslagsräkning, gjord av sakkunniga i projektet, skulle bättre IT-lösningar i samhället kunna spara 30 miljarder kronor per år bara i lönekostnader. Då är sjukskrivningar och andra effekter oräknade.

Sambandet mellan genomtänkta lösningar och hög effektivitet, god arbetsmiljö och lönsamhet är dokumenterat, skriver Prevent på projektets webbsajt.

– De stora företagen har i regel bra resurser att handskas med de här frågorna, säger han. Det här verktyget kan användas av alla men riktar sig i första hand till små och medelstora företag.

Sture Henckel

läs mer

På sin sajt skriver Prevent om hur man underlättar införandet av nya IT-system. Här finns också en användarguide med tips om hur man ska använda verktyget Inför rätt IT.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?