Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNytt verktyg för bättre IT-projekt

Nytt verktyg för bättre IT-projekt

Prevent har utvecklat ett nytt webbaserat verktyg som ska göra det lättare för företag att både utveckla och köpa in effektiva och användarvänliga IT-system.

Även om tanken med IT-system är att underlätta och effektivisera, är det nog många som snarare tänker på dem som en irritationsfaktor. IT-system som inte stöder arbetet är en stor källa till frustration och till och med ohälsa på jobbet.

Prevent har tagit fram ett verktyg, Inför rätt IT, för att få mer användarvänliga system och spara pengar när företag ska köpa in eller utveckla nya IT-lösningar. Verktyget är webbaserat och består av faktatexter, scenarier och checklistor. Faktatexterna beskriver forskning på området och vad lagstiftningen säger om utveckling av IT-system.

Fredrik Beskow. Foto: Maria Beskow.

– Ett av de vanligaste problemen är att medarbetare inte känner att de får vara med och påverka. Ett annat är till exempel alla de system som kräver separat inloggning med olika lösenord, säger Fredrik Beskow, projektledare på Prevent.

De olika scenarierna som finns att läsa på projektets hemsida innehåller också förslag på hur man förebygger problemen. Flera av dem har att göra med kommunikation och att engagera de anställda, men enligt Fredrik Beskow kan det också handla om hur man arbetar övergripande. Han poängterar att ledningens ansvar är centralt i sammanhanget. Checklistorna tar upp ett antal olika frågor, från ledningens ansvar till supportrutiner och förbättringsarbete.

– Tidigare hade man ofta en färdig beskrivning, säger han. Men det innebar ofta att pengarna tog slut innan hela systemet var färdigt. Då kunde det inte stödja användarna som det var tänkt. På senare år har man börjat med det som kallas agilt arbetssätt. Då bygger man färdigt olika ingående bitar i systemet allteftersom.

Prevent har räknat på effektivare IT-system och kommit fram till att det finns mycket att vinna på förbättringar. 78 procent av alla yrkesverksamma personer i Sverige använder persondatorer och andra IT-verktyg i arbetet. 45 procent använder dem mer än halva arbetsdagen och 20 procent använder dem hela tiden. Enligt en försiktig överslagsräkning, gjord av sakkunniga i projektet, skulle bättre IT-lösningar i samhället kunna spara 30 miljarder kronor per år bara i lönekostnader. Då är sjukskrivningar och andra effekter oräknade.

Sambandet mellan genomtänkta lösningar och hög effektivitet, god arbetsmiljö och lönsamhet är dokumenterat, skriver Prevent på projektets webbsajt.

– De stora företagen har i regel bra resurser att handskas med de här frågorna, säger han. Det här verktyget kan användas av alla men riktar sig i första hand till små och medelstora företag.

Sture Henckel

läs mer

På sin sajt skriver Prevent om hur man underlättar införandet av nya IT-system. Här finns också en användarguide med tips om hur man ska använda verktyget Inför rätt IT.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.