Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningForskare hjälper företag att spara energi

Forskare hjälper företag att spara energi

Forskare från Högskolan i Gävle hjälper företag i regionen att spara energi. Forskning i länet visar att potentialen för besparingar är stor. Ett företag kan tjäna runt 30 procent på att hitta och åtgärda energitjuvarna i produktionen.

Högskolan i Gävle hjälper små och medelstora företag att spara pengar med hjälp av energieffektivisering. Projektet har pågått sedan 2016 och omfattar ett femtiotal små och medelstora företag i länet.

Företagen är uppdelade i sju olika nätverk som alla har fått kontakt med forskare och erfarna energiexperter från Högskolan i Gävle. Företagen räknas huvudsakligen till tillverkningsindustrin, men även andra företag är med i nätverket.

Nawzad Mardan. Foto: Ove Wall.

Nawzad Mardan är lektor i energisystem vid Högkolan i Gävle och ansvarig för två av nätverken i projektet. Han inleder alltid energieffektiviseringsarbetet med en energikartläggning.

– Det är lite som att kolla energianvändningen hemma, säger han. Kolla fakturan och hur många kilowattimmar som gått åt på olika apparater. I grunden är det samma sak i industrin.

Men inom industrin används flera energikällor, både el, olja och gas och så vidare. Energianvändningen brukar delas upp i två kategorier: produktions- och stödprocesser. Den förstnämnda omfattar sådana processer som behövs för att framställa själva produkterna, men för små- och medelstora industriföretag finns den stora potentialen just i de så kallade stödprocesserna som ventilation, värmesystem, belysning och tryckluft.

Enligt Nawzad Mardan finns det också tre olika sätt att energieffektivisera. Bättre teknik är kanske det första man tänker på, exempelvis byte från glödlampor till ledlampor. Beteendet är en annan väg att gå. Exempelvis, när ingen är i rummet så kan belysningen släckas. En tredje väg är att byta energibärare, exempelvis från olja till fjärrvärme, ett byte som ofta ger både besparingar och minskad miljöpåverkan.

– Man kan tro att det är enkelt, säger Nawzad, men det är inte så lätt att ändra beteenden. Den vanligaste orsaken till att företagen inte har gjort något åt energislöseriet är brist på tid.

Förutom besparingarna som kan ligga på runt 30 procent av energikostnaderna, kan företagen också se effektiviseringen som en miljöåtgärd, något som är bra även för varumärket.

Företagen i nätverken pratar också med varandra om frågorna, vad de andra företagen har gjort, var man kan få stöd eller information om forskning. Och forskarna försöker möta upp.

– I slutet av mötena brukar vi från högskolan alltid fråga vad de vill höra för föreläsning, säger Nawzad Mardan, som också hoppas kunna göra om projektet med nya företag.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.