AI och EU behandlas på Sacos kongress

Bild: monsitj/Thinkstock
Bild: monsitj/Thinkstock

I dag inleds Sacos kongress i Stockholm. Totalt 23 motioner ska behandlas, bland annat om den artificiella intelligensens påverkan på akademikernas arbetsmarknad, deltidssjukskrivning för studenter och samordning av frågor som drivs i EU och Europafacket.

Sveriges Ingenjörer har till årets Saco kongress lämnat in tre motioner, däribland den om deltidssjukskrivning för studenter. I dag kan studenter inte vara sjukskrivna på deltid, något som enligt motionen är ett stort problem för studenter som har en långvarig sjukdom, ett funktionshinder eller har varit med om en olycka. Genom att få studera på deltid och vara sjukskriven på deltid kan studenter som annars inte hade orkat klara sig igenom en utbildning och ta examen. Sveriges Ingenjörer vill att Saco verkar för att  deltidssjukskrivning blir möjlig.

Artificiell intelligens, AI, utmanar kunskapssektorn. AI kan användas till att fastställa diagnoser, skriva artiklar eller göra bedömningar av rättsfall, skriver Jusek i sin motion till Saco-kongressen och föreslår att Saco gör en egen analys av hur artificiell intelligens påverkar akademikers förutsättningar på arbetsmarknaden. Jusek vill också att Saco bjuder in centrala aktörer till ett nationellt råd för att diskutera AI och hur denna påverkar akademikernas förutsättningar på arbetsmarknaden samt att Saco tar fram en ståndpunkt om AI och opinionsbildar i frågan.

Svenska företag som verkar på en global marknad kan ha svårt att hävda den svenska modellen, skriver Akademikerförbundet SSR i en motion. Samtidigt blir Europa och EU allt viktigare för att värna föreningsfrihet och partsmodellen, menar förbundet. Därför vill Akademikerförbundet SSR att Saco och Sacos förbund tydligare följer, förankrar och samordnar arbetet med frågor som drivs och initieras i EU och Europafacket.

Alla motioner till Sacokongressen hittar du här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar