Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtPostnord lämnar pensioner oskyddade

Postnord lämnar pensioner oskyddade

Förhandlingarna mellan facken och Postnord om Postens pensionsfonder har avbrutits. Resultatet är att pensionsfonderna som ska ge tjänstepension till 90 000 anställda och före detta anställda till stor del står oskyddade.

Om tiderna blir dåliga kan alla som har sina tjänstepensioner i Postens pensionsstiftelse få en försämrad pension. Det handlar om totalt cirka 90 000 pensionärer, anställda och före detta anställda i Postnord. Orsaken är att Postnord som länge brottats med dålig ekonomi har valt att inte försäkra sina pensionsfonder till 100 procent såsom facken har krävt.

Mats Rosén, förhandlare och områdesansvarig ombudsman för Sveriges Ingenjörer, anser att förmånsbaserade tjänstepensioner bör vara fullt försäkrade även om det inte finns något omedelbart hot just nu. Om företaget i framtiden hamnar på obestånd kan de anställdas tjänstepensioner däremot krympa.

– Det här är att riskera våra medlemmars framtida pensioner, säger han.

Bakgrunden till konflikten är att Postnord och de fackliga organisationerna 2016 kom överens om att öka uttagen från Postens pensionsstiftelse för att klara företagets löpande pensionsutbetalningar. Men fackförbunden krävde att det skedde på ett villkor: att Postnord skulle teckna en hundraprocentig kreditförsäkring i försäkringsbolaget PRI, något som betraktas som allmän praxis i sammanhanget.

Det visade sig dock att försäkringsbolaget PRI ansåg att Postnords ekonomi var så dålig att de höjde priset, vilket ledde till att försäkringen inte kom till stånd.

Tidigare artiklar

Se tidigare artiklar i ämnet.

Postnord bryter mot kollektiv-avtalet.

Postnords pensioner i riskzonen.

Under 2017 fick fackförbunden reda på att Postnord hade brutit överenskommelsen. De hade tagit ut pengar ur fonderna i den högre takten, men utan att teckna någon kreditförsäkring.

Fackförbunden krävde då att företaget skulle återinsätta 1,8 miljarder kronor i pensionsstiftelsen. Det gjorde inte Postnord. I stället tecknade företaget så småningom en kreditförsäkring på en lägre nivå, på 60 procent.

Björn Nyström, pensionsinformatör och före detta ordförande för Saco-Posten, liknar det vid en brandförsäkring utan full täckning.

– Vilken privatperson skulle göra det? Min förhoppning är att inget händer, men alla vet att investeringar kan gå både upp och ner, säger han.

Förnyade försök till förhandlingar har inte hjälpt. Ett par av fackförbunden, ST och SEKO, har gått med på några tiotals tusen kronor i skadestånd för kollektivavtalsbrottet, men Sveriges Ingenjörer har tackat nej till det man tycker är småpengar.

Teoretiskt skulle Saco kunna driva frågan i Pensionsnämnden, men eftersom ST och SEKO som fått skadestånd då skulle stå på arbetsgivarens sida, får Saco ingen majoritet i nämnden.

Det gör att Saco inte kan driva frågan vidare.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.