Postnord lämnar pensioner oskyddade

Foto: Christian Andersson/Mostphotos

Förhandlingarna mellan facken och Postnord om Postens pensionsfonder har avbrutits. Resultatet är att pensionsfonderna som ska ge tjänstepension till 90 000 anställda och före detta anställda till stor del står oskyddade.

Om tiderna blir dåliga kan alla som har sina tjänstepensioner i Postens pensionsstiftelse få en försämrad pension. Det handlar om totalt cirka 90 000 pensionärer, anställda och före detta anställda i Postnord. Orsaken är att Postnord som länge brottats med dålig ekonomi har valt att inte försäkra sina pensionsfonder till 100 procent såsom facken har krävt.

Mats Rosén, förhandlare och områdesansvarig ombudsman för Sveriges Ingenjörer, anser att förmånsbaserade tjänstepensioner bör vara fullt försäkrade även om det inte finns något omedelbart hot just nu. Om företaget i framtiden hamnar på obestånd kan de anställdas tjänstepensioner däremot krympa.

– Det här är att riskera våra medlemmars framtida pensioner, säger han.

Bakgrunden till konflikten är att Postnord och de fackliga organisationerna 2016 kom överens om att öka uttagen från Postens pensionsstiftelse för att klara företagets löpande pensionsutbetalningar. Men fackförbunden krävde att det skedde på ett villkor: att Postnord skulle teckna en hundraprocentig kreditförsäkring i försäkringsbolaget PRI, något som betraktas som allmän praxis i sammanhanget.

Det visade sig dock att försäkringsbolaget PRI ansåg att Postnords ekonomi var så dålig att de höjde priset, vilket ledde till att försäkringen inte kom till stånd.

Tidigare artiklar

Se tidigare artiklar i ämnet.

Postnord bryter mot kollektiv-avtalet.

Postnords pensioner i riskzonen.

Under 2017 fick fackförbunden reda på att Postnord hade brutit överenskommelsen. De hade tagit ut pengar ur fonderna i den högre takten, men utan att teckna någon kreditförsäkring.

Fackförbunden krävde då att företaget skulle återinsätta 1,8 miljarder kronor i pensionsstiftelsen. Det gjorde inte Postnord. I stället tecknade företaget så småningom en kreditförsäkring på en lägre nivå, på 60 procent.

Björn Nyström, pensionsinformatör och före detta ordförande för Saco-Posten, liknar det vid en brandförsäkring utan full täckning.

– Vilken privatperson skulle göra det? Min förhoppning är att inget händer, men alla vet att investeringar kan gå både upp och ner, säger han.

Förnyade försök till förhandlingar har inte hjälpt. Ett par av fackförbunden, ST och SEKO, har gått med på några tiotals tusen kronor i skadestånd för kollektivavtalsbrottet, men Sveriges Ingenjörer har tackat nej till det man tycker är småpengar.

Teoretiskt skulle Saco kunna driva frågan i Pensionsnämnden, men eftersom ST och SEKO som fått skadestånd då skulle stå på arbetsgivarens sida, får Saco ingen majoritet i nämnden.

Det gör att Saco inte kan driva frågan vidare.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarna vill få drogtesta anställda i offentlig sektor

Arbetsgivarna vill få drogtesta anställda i offentlig sektor

Inför samma regler för drogtestning i offentlig sektor som finns i privat sektor. Det är ett förslag som Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, nu har framfört till regeringen.
Fler artiklar