Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtPostnord lämnar pensioner oskyddade

Postnord lämnar pensioner oskyddade

Förhandlingarna mellan facken och Postnord om Postens pensionsfonder har avbrutits. Resultatet är att pensionsfonderna som ska ge tjänstepension till 90 000 anställda och före detta anställda till stor del står oskyddade.

Om tiderna blir dåliga kan alla som har sina tjänstepensioner i Postens pensionsstiftelse få en försämrad pension. Det handlar om totalt cirka 90 000 pensionärer, anställda och före detta anställda i Postnord. Orsaken är att Postnord som länge brottats med dålig ekonomi har valt att inte försäkra sina pensionsfonder till 100 procent såsom facken har krävt.

Mats Rosén, förhandlare och områdesansvarig ombudsman för Sveriges Ingenjörer, anser att förmånsbaserade tjänstepensioner bör vara fullt försäkrade även om det inte finns något omedelbart hot just nu. Om företaget i framtiden hamnar på obestånd kan de anställdas tjänstepensioner däremot krympa.

– Det här är att riskera våra medlemmars framtida pensioner, säger han.

Bakgrunden till konflikten är att Postnord och de fackliga organisationerna 2016 kom överens om att öka uttagen från Postens pensionsstiftelse för att klara företagets löpande pensionsutbetalningar. Men fackförbunden krävde att det skedde på ett villkor: att Postnord skulle teckna en hundraprocentig kreditförsäkring i försäkringsbolaget PRI, något som betraktas som allmän praxis i sammanhanget.

Det visade sig dock att försäkringsbolaget PRI ansåg att Postnords ekonomi var så dålig att de höjde priset, vilket ledde till att försäkringen inte kom till stånd.

Tidigare artiklar

Se tidigare artiklar i ämnet.

Postnord bryter mot kollektiv-avtalet.

Postnords pensioner i riskzonen.

Under 2017 fick fackförbunden reda på att Postnord hade brutit överenskommelsen. De hade tagit ut pengar ur fonderna i den högre takten, men utan att teckna någon kreditförsäkring.

Fackförbunden krävde då att företaget skulle återinsätta 1,8 miljarder kronor i pensionsstiftelsen. Det gjorde inte Postnord. I stället tecknade företaget så småningom en kreditförsäkring på en lägre nivå, på 60 procent.

Björn Nyström, pensionsinformatör och före detta ordförande för Saco-Posten, liknar det vid en brandförsäkring utan full täckning.

– Vilken privatperson skulle göra det? Min förhoppning är att inget händer, men alla vet att investeringar kan gå både upp och ner, säger han.

Förnyade försök till förhandlingar har inte hjälpt. Ett par av fackförbunden, ST och SEKO, har gått med på några tiotals tusen kronor i skadestånd för kollektivavtalsbrottet, men Sveriges Ingenjörer har tackat nej till det man tycker är småpengar.

Teoretiskt skulle Saco kunna driva frågan i Pensionsnämnden, men eftersom ST och SEKO som fått skadestånd då skulle stå på arbetsgivarens sida, får Saco ingen majoritet i nämnden.

Det gör att Saco inte kan driva frågan vidare.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?