Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivPostnords pensioner i riskzonen

Postnords pensioner i riskzonen

De ekonomiska problemen i Postnord riskerar att sänka de anställdas pensioner. Företaget har tidigare kommit överens med facken att återförsäkra de anställdas pensioner med kreditförsäkringar. Men försäkringsbolaget PRI tackade nej på grund av de stora risker det skulle innebära att försäkra Postnords pensionspengar.

I oktober 2016 kom Postnord överens med flera fackförbund, även Sveriges Ingenjörer, om att företaget hos försäkringsbolaget PRI skulle teckna en ny så kallad kreditförsäkring för de anställdas pensionspengar. Sådana kreditförsäkringar tecknas för att de anställdas pensioner ska betalas ut även om företaget – i det här fallet Postnord – skulle få problem med att betala ut pensionerna, exempelvis vid en konkurs.

Postnord är till 40 procent ägt av danska staten och till 60 procent ägt av den svenska. Det är sedan tidigare känt att särskilt den danska verksamheten går dåligt och har behövt skära ner på personal. Men många av de danska anställda har avtal som lovar dem så mycket som tre årslöner om de blir uppsagda.

Företaget har tagit ut 980 miljoner kronor under 2016, för olika pensionsutbetalningar. För att kunna göra det beslutade Postnord att börja räkna med en högre avkastning på pensionsstiftelsernas värdepapper. Från att tidigare ha räknat med en avkastning på 0,8 procent per år, ändrade man till en beräknad årlig avkastning på 4,0 procent. Med detta sätt att räkna kan man gräva djupare i kassan, eftersom nya pengar förväntas komma in i en snabbare takt än förut. Den högre procentsatsen har dock kritiserats av pensionsexperter som helt orealistisk.

Mats Rosén, branschansvarig ombudsman på Sveriges Ingenjörer, tycker att det känns minst sagt äventyrligt.

– Vi har ju fått igenom att tjänstemännen numera har rätt till ytterligare pensionsinbetalningar för att möjliggöra flexpension även på det här avtalsområdet, säger han. I stället för att lyfta ut pengar ur pensionsstiftelserna borde man väl snarare se till att säkra att framtida utbetalningar kan göras.

Postnord ansökte om kreditförsäkring hos försäkringsbolaget PRI i november 2016. PRI tänkte länge innan de svarade. När svaret kom i mars 2017 innehöll det betydligt hårdare krav på säkerheter än vad Postnord hade väntat sig och ansåg sig klara av. Någon kreditförsäkring kunde inte tecknas. Svaret från PRI blev därmed i praktiken ett nej.

Eftersom Postnord inte ser ut att få någon kreditförsäkring på de premisser som det var tänkt, vill företaget nu frångå den redan påskrivna överenskommelsen med fackförbunden. Nya förhandlingar mellan facken och företaget har påbörjats.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.