”Postnord bryter mot kollektivavtalet”

Foto: Kalle von Hausswolff/Pressbild
Foto: Kalle von Hausswolff/Pressbild

Sveriges Ingenjörer kräver tillsammans med SRAT, Jusek och Civilekonomerna att Postnord återinsätter närmare 2 miljarder kronor i Postens pensionsstiftelse. 

I dagarna skickade förbunden Sveriges Ingenjörer, SRAT, Jusek och Civilekonomerna en förhandlingsframställan till Almega Tjänsteföretagen.

Facken kräver att Postnord återinsätter sammanlagt 1 889 miljoner kronor i Postens pensionsstiftelse – plus ränta. Utöver det yrkar facken på skadestånd för kollektivavtalsbrott.

– Vi agerar för medlemmarnas trygghet, säger Mats Rosén som är branschansvarig ombudsman på Sveriges Ingenjörer. Vi kan inte bara låta den här frågan vara. Vi måste försöka skydda medlemmarnas intressen. Det kan ju bli problem i framtiden.

Det handlar om 909 miljoner kronor som Postnord lyfte ur sina pensionsfonder under 2016 och sedan ytterligare 980 miljoner kronor under 2017. Pengarna skulle användas till olika pensionsutbetalningar. Postnord ägs av den svenska och danska staten gemensamt, men den danska delen av företaget går knackigt och har behövt minska på sin personal, vilket i sig också orsakar stora kostnader.

För att kunna ta ut de nämnda pengarna togs ett beslut att höja den förväntade värdestegringen på fonderna, från 0,8 till 4,0 procent. För att kunna ta ut mer pengar valde man alltså att räkna med ett betydligt högre framtida inflöde av pengar, ett beslut som också har kritiserats av pensionsexperter.

Pensioner i riskzonen

Se tidigare artikel i Ingenjören

Förra hösten kom Postnord också överens med de ovan nämnda fackförbunden att säkra företagets pensionspengar med hjälp av en så kallad kreditförsäkring. Sådana kreditförsäkringar är till för att garantera att utlovade pensioner verkligen betalas ut, även om företaget skulle komma på obestånd eller läggas ned. Försäkringsbolaget, PRI, ansåg emellertid att Postnords ekonomi var för svajig, och ville inte gå med på att teckna en försäkring utan att få betydligt större säkerheter. Någon sådan försäkring har därför ännu inte kommit till stånd.

Facken anser att Postnord bröt mot kollektivavtalet när de tillämpade nya beräkningsgrunder för de stora uttagen utan att ha kreditförsäkrat pensionspengarna.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar