”Bonus är aldrig samma sak som lön”

Foto: Larm-Soderhamn/Mostphotos

Scania delar i år ut rekordhöga bonusar till de anställda. Det meddelar Ekonomiekot. Företaget går bättre än någonsin, med ett rörelseresultat för 2017 på 12 miljarder kronor och en orderingång som nu för första gången överstiger 100 000 lastbilar.

Årets bonus blir 36 000 kronor per anställd, att jämföra med förra årets på 29 000 kronor. Scanias vd Henrik Henriksson säger sig vara glad över att kunna dela med sig till de anställda när det går bra.

Bonusarna placeras i värdepapper och kan tas ut efter tre år. Henrik Henriksson påpekar att anställda som har varit med sedan 1996 nu har sparat ihop runt 700 000 kronor.
Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania tycker visserligen att bonusarna är bra, men hon vidhåller att de aldrig kan ersätta en högre lön.

Akademikerföreningen vid Scania vill se att arbetsgivaren går dem till mötes i deras lönekrav i stället för att lägga sig tätt intill det lägsta tänkbara budet i löneförhandlingarna.

– En bonus speglar inte individens egen insats, den är inte pensionsgrundande och den höjer inte lönen framåt i tiden, säger Lisa Lorentzon till Ekonomiekot.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
Fler artiklar