”Bonus är aldrig samma sak som lön”

Foto: Larm-Soderhamn/Mostphotos

Scania delar i år ut rekordhöga bonusar till de anställda. Det meddelar Ekonomiekot. Företaget går bättre än någonsin, med ett rörelseresultat för 2017 på 12 miljarder kronor och en orderingång som nu för första gången överstiger 100 000 lastbilar.

Årets bonus blir 36 000 kronor per anställd, att jämföra med förra årets på 29 000 kronor. Scanias vd Henrik Henriksson säger sig vara glad över att kunna dela med sig till de anställda när det går bra.

Bonusarna placeras i värdepapper och kan tas ut efter tre år. Henrik Henriksson påpekar att anställda som har varit med sedan 1996 nu har sparat ihop runt 700 000 kronor.
Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania tycker visserligen att bonusarna är bra, men hon vidhåller att de aldrig kan ersätta en högre lön.

Akademikerföreningen vid Scania vill se att arbetsgivaren går dem till mötes i deras lönekrav i stället för att lägga sig tätt intill det lägsta tänkbara budet i löneförhandlingarna.

– En bonus speglar inte individens egen insats, den är inte pensionsgrundande och den höjer inte lönen framåt i tiden, säger Lisa Lorentzon till Ekonomiekot.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar