Vad gör man när man inte hittar den grupp på Facebook som man önskar sig? Ingenjören Maria Paavola startade en egen grupp. I dag driver hon tillsammans med kompanjonen Maria Norberg nätverket Teknikkvinnor med över 24 000 medlemmar.

Kvart i sex en måndagskväll i slutet av mars ringlar en lång kö utanför dörrarna till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Den här kvällen är besökarna inte barnfamiljerna som brukar söka sig hit. Alla i kön är kvinnor som en stund senare sitter bänkade i biografen Cosmonova.

I kväll är det premiärvisning av den nya filmen Dream Big men innan den startar tar några kvinnor plats på scenen. Två av dem heter Maria Paavola och Maria Norberg.

Ingen av Mariorna hade stått där, och de över hundra kvinnorna i publiken hade inte heller varit där, om inte Maria Paavola bestämt sig för att testa en idé.

Maria Paavola är högskoleingenjör i byggteknik men har sagt upp sig och blivit egenkonsult för att ha tid att driva Teknikkvinnor. Maria Norberg är ingenjör med inriktning mot bioteknik men skriver just nu sin masteruppsats på KTH – en jämställdhetsstrategi åt ett stort bolag. Foto: Anna Simonsson

I mitten av september var hon för andra gången på tre år finalist i tävlingen Årets kvinnliga förebild som arrangeras av Saab och Universum. På kvällen efter träffen med de andra finalisterna kände hon sig upprymd efter att ha träffat så många kvinnor som jobbar med teknik. Nu ville hon ha mer. Maria började söka efter en Facebookgrupp med den här inriktningen men hittade ingen. Då startade hon en grupp som hon kallade Tekniktjejer, gick igenom sin vänlista på Facebook och bjöd in 80 kvinnor till gruppen.

Efter bara en vecka hade gruppen, som efter en omröstning bytt namn till Teknikkvinnor, nästan 6 000 medlemmar. Maria Paavola hade dessutom fått Maria Norberg till kompanjon i arbetet med att leda det nystartade nätverket med kvinnliga ingenjörer och andra kvinnor som arbetar med teknik.

I kvällens premiärfilm Dream Big får tittarna möta ingenjörer, framför allt kvinnor, som valt sitt yrke för att kunna göra livet bättre för andra. Filmkvällen är ett av flera arrangemang som Teknikkvinnor under vintern och våren har genomfört själva eller i samarbete med andra på olika platser i landet.

I dag har Teknikkvinnor alltså över 24 000 medlemmar över hela landet och gruppen växer med några hundra personer i veckan.

–Vi rider fortfarande på en våg och det är klart att vi är oroliga för att det är ett tomtebloss. Det stora intresset som har blossat upp kan lika plötsligt ta slut, säger Maria Norberg när vi får tid att prata senare under kvällen.

Hon skriver just nu sin masteruppsats på KTH – en jämställdhetsstrategi åt ett stort bolag.

–Det kan tyckas vara långt ifrån min inriktning mot bioteknik men jag brinner också för att vara med och bidra till att öka jämställdheten, säger hon.

Maria Paavola och Maria Norberg
Aktiviteten i Teknikkvinnors Facebookgrupp är hög. Många har också ordnat träffar i sina hemorter och nu planerar Maria Paavola och Maria Norberg för att etablera regionala nätverk. Foto: Anna Simonsson

När Maria Paavola startade Teknikkvinnor var Maria Norberg snabb att haka på och dela rollen som ledare för gruppen. Båda ser fördelarna med att driva nätverket tillsammans för att kunna dela på arbetet och bolla idéer.

Maria Paavola, som blev färdig högskoleingenjör i byggteknik vid Uppsala universitet för tre år sedan, har redan hunnit med flera anställningar. Hon började som trainee på Skanska och gick vidare till en tjänst som arbetsledare på ett bygge. Därifrån gick hon till en tjänst som projektledare på Scania och sedan blev hon projektledare på konsultföretaget Projektengagemang. Vid årsskiftet tog hon nästa steg och startade eget.

–Teknikkvinnor har vuxit till en framgång som jag aldrig hade kunnat drömma om och för att kunna ägna den tid jag vill till att utveckla nätverket och inte tvingas söka ledigt har jag valt att testa livet som egenkonsult. Just nu har jag ett uppdrag på halvtid och det är perfekt, säger hon.

Maria Norberg
”Det är inte bara chefer och andra på höga positioner som kan bli förebilder. Vi ser att alla som har kommit lite längre på vägen blir förebilder för andra”, säger Maria Norberg. Foto: Anna Simonsson

Aktiviteten bland medlemmarna i Teknikkvinnor är stor och de postade inläggen spänner över många områden. En del vill ha råd och tips om nästa steg i karriären, andra vill ha synpunkter på en händelse på jobbet som de upplevde som kränkande. Många studenter funderar över val av inriktning, exjobb och tips på bra arbetsgivare. Både Maria Norberg och Maria Paavola ser att nätverket också är fullt av förebilder, framför allt för de yngre kvinnorna. Maria Norberg ger ett exempel.

–Dagen innan antagningen till högskolan öppnade skrev en ung tjej att hon funderade mellan att läsa till civilingenjör i industriell ekonomi eller teknisk fysik. Hon var nyfiken på att höra vad de ingenjörer som gått programmen jobbade med i dag. Det tog bara en halvtimme innan hon hade över 30 svar och på en vecka hade 300 personer svarat. Helt fantastiskt! Det är inte bara chefer och andra på höga positioner som kan bli förebilder. Vi ser att alla som har kommit lite längre på vägen blir förebilder för andra.

Teknikkvinnor är en Facebookgrupp med extremt hög aktivitet. Mätningar visar att 92 procent av medlemmarna varje månad är aktiva genom att posta egna inlägg, lajka eller kommentera andras inlägg eller genom att läsa hela inlägg. Många nöjer sig inte heller med att bara ha kontakt på nätet.

–Många drar ihop egna träffar för Teknikkvinnor på sin egen hemort. I flödet dyker det ofta upp bilder från middagar och fikaträffar. Hur många sådana möten som äger rum har vi ingen aning om men det är givetvis jätteroligt, säger Maria Paavola.

De här initiativen är också en av anledningarna till att hon och Maria Norberg förbereder nästa steg.

–Vi har inlett en dialog med en möjlig samarbetspartner för att kunna etablera regionala nätverk. Vi tror att det kommer att bli nödvändigt för att Teknikkvinnor ska bli mer uthålligt. Vi hoppas kunna erbjuda en lokal att vara i, en stående mötesplats för Teknikkvinnorna i varje region. Vad medlemmarna sedan väljer att göra när de träffas blir upp till dem att bestämma, säger Maria Norberg.

Espressohouse i all ära, nu längtar Maria Paavola och Maria Norberg efter en fast arbetsplats där de kan jobba med att utveckla nätverket. Foto: Anna Simonsson

I december bildades, efter önskemål från medlemmarna, en undergrupp till Teknikkvinnor: Teknikkvinnor jobb, med tips och länkar till jobbannonser. Många som postar inläggen skriver att de hoppas på fler kvinnliga kolleger. Teknikkvinnor jobb har omkring 5 500 medlemmar.

Nu jobbar Maria Paavola och Maria Norberg med ett annat önskemål från medlemmarna –Teknikkvinnor chef. Över etthundra kvinnliga chefer anmälde sitt intresse för ett chefsnätverk och det första steget blir en workshop den 20 april med 20–30 kvinnliga chefer.

–Vi är inte chefer men vi kan hjälpa till att skapa ett forum, säger Maria Paavola.

Maria Paavola
Maria Paavola säger att hon och Maria Norberg insett att de borde vara förebilder genom att inte gå i den klassiska kvinnofällan där man jobbar utan ersättning med nätverket bara för att det är så roligt. Foto: Anna Simonsson

För henne och Maria Norberg handlar arbetet framöver också om att försöka hitta en liten lokal för dem själva att arbeta ifrån.

–Espressohouse i alla ära men vi känner allt mer att vi behöver en fast arbetsplats. Vi skulle behöva sitta tillsammans ett par dagar i veckan och arbeta strategiskt med frågor på kort och på längre sikt. Teknikkvinnor har blivit ett starkt varumärke som vi måste vårda, säger Maria Norberg.

Finansiering är också en nöt som måste knäckas. Möjligheterna att få frivilliga bidrag eller sponsring genom samarbeten med företag eller medlemmar utreds.

–Vi kan inte jobba gratis hur länge som helst. Än så länge finansieras verksamheten med vår tid. När vi föreläser och när företag vill träffa våra medlemmar tar vi ut ett arvode men det räcker inte för att gå runt. Dessutom inser vi att vi borde vara bättre förebilder och inte gå i den klassiska kvinnofällan där man jobbar utan ersättning bara för att det är så roligt, säger Maria Paavola.

Senare i vår har Teknikkvinnor tre event inplanerade: Scania bjuder in till en kväll med kompetensutveckling den 24 april som gästas av företaget vd. Det blir också en inspirationskväll för medlemmarna i Helsingborg den 26 april och en i Stockholm den 17 maj.

Maria Paavola och Maria Norberg får ofta frågan hur de har lyckats skapa en grupp som engagerar så många och som växer så snabbt.

–En del tror att vi växte fram under Metoo-uppropen men det stämmer inte. Vi startade gruppen tidigare och när Metoo drog igång hade vi redan 10 000 medlemmar. Jag tror helt enkelt att Teknikkvinnor fyllde ett tomrum. Jag startade den grupp som jag saknade och det är tydligt att fler känner likadant, säger Maria Paavola.

Hon och Maria Norberg får också många privata meddelanden och mejl från medlemmar som berättar hur mycket gruppen betyder för dem.

–En del säger att Teknikkvinnor har blivit något av en ”lifesaver”. Efter en tuff dag på jobbet känner många att det är skönt att gå in i gruppen och se att det finns andra som kämpar med samma frågor.

Karin Virgin

Maria Norberg och Maria Paavola
Maria Norberg och Maria Paavola hade 10 000 medlemmar i Teknikkvinnor innan Metoo startade. ”Jag tror helt enkelt att Teknikkvinnor fyllde ett tomrum”, säger Maria Paavola. Foto: Anna Simonsson

5 KOMMENTARER

 1. Är väldigt glad över att jag blev inbjuden för några månader sen. Är så imponerad över inspirationen och de hjälpsamma posterna samt kommentarerna som kommer dagligen. Det är inte många kommentarsfält man kan läsa idag annars utan att påträffa i majoritet hetsande/uppviglande kommentarer som inte för ämnet framåt utan bara underhåller nån slags tävling i vem som kan få dialogen att dö ut snabbast. Tack för Teknikkvinnor!

 2. Teknikkvinnor gruppen är helt klart efterlängtad! Dock så kan jag personligen tycka att man borde skapa en undergrupp fri från frågor om val till högskola, reklam för kurser, insamlingar etc och där det främst är fokus på livet som kvinna arbetande i teknikbranchen. Forumet har växt väldigt fort och tonen i det är fantastisk! Dock så känns mycket av innehållet inte lika teknik-relaterat längre utan mer om generellt stöd i uppkomna (inte speciellt teknikrelaterande) händelser. Många medlemmar verkar inte heller nödvändigtvis vara teknikkvinnor. Missförstå mig rätt, jag tycker forumet är guld och fyller en funktion som ett forum för amitiösa och fantastiska kvinnor som vill ha en plats att göra sig hörda och diskutera. Jag ser det dock mer som ett generellt kvinnoforum än ett ”teknikkvinnor” forum numera.

  • Hej Faye! Tack för din feedback, roligt att höra att du uppskattar Teknikkvinnor. Däremot vill jag vara tydlig med att gruppens avsikt aldrig varit att uteslutande diskutera teknik: det är medlemmarna som tillsammans skapar innehållet och behovet hos den stora massan verkar spänna över fler ämnen än teknik.

   Vad du menar med att ”många medlemmar inte verkar vara teknikkvinnor” förstår jag inte; vi kanske varit otydliga, men det finns iaf inga regler som säger att en måste ha tagit examen inom teknik eller liknande för att få vara med i nätverket. Enda kraven är att personen är kvinna eller icke binär och intresserad av teknik. Uppskattningsvis utgör ingenjörer och ingenjörsstudenter runt 80% av medlemmarna.

   Allt gott!
   Maria Paavola

   • Hej Maria,
    Tack för svar!
    Jag anser att så som Teknikkvinnor lyfts fram i media, frågor där ”officiella” uttalanden gjorts, samt namnet i sig antyder att det handlar om kvinnor som direkt jobbar med teknik för externa parter. Om så inte är fallet så tycker jag att nog att ni varit otydliga, ja.
    När det gäller innehåll menar jag inte att det bör vara att diskutera tekniska lösningar etc utan situationer man möter i dagligt arbete i teknikbrancher, stöd i jobbrelaterade situationer, stöd för lönesamtalet, rättigheter på arbetsplatsen etc.
    Jag upplever att det som sagt är mycket (inte allt) som postas handlar om vilken utbildning man ska välja, sommarjobb, insamlingar, olika kurser, samt många poster som täcker samma fråga som redan diskuterats. Som jag nämnde i min initiala post så borde kanske (precis som teknikkvinnor -jobb) ett underforum som är hårdare styrt skapas för oss som kanske vill ha mer riktat innehåll.
    Många facebook grupper brukar ha ett ganska uppstyrt regelverk mot exempelvis att promota produkter, posta trådar/frågor om saker som redan besvarats etc. Personligen gillar jag det då man oftast, i mitt tycke, får bättre innehåll då vi alla har enorma mängder feeds och information att skifta genom varje dag.

    Det jag försöker framföra är konstruktiv kritik från någon som gillar tanken bakom teknikkvinnor och tycker att detta forum behövs.

    • Tack för din feedback, jag vill förklara lite hur vi tänker:

     Vi medger villigt att det är lurigt att navigera i ett forum med 23 000 individer med olika önskemål och viljor :-) Det blir alltid en kompromiss! Om vi varit otydliga i våra offentliga uttalanden ber jag om ursäkt: vi är noga med att alltid nämna att Teknikkvinnor är för alla kvinnor och icke binära som på ett eller annat sätt förenas genom teknik (detta står också i gruppens intro på fb, och på vår hemsida).

     Däremot håller jag inte alls med dig om att det är ”vanligt med inlägg om insamlingar”. Snarare är det väldigt vanligt med just det du efterfrågar: inlägg som handlar om att vara kvinna inom teknik i karriären, och olika situationer man ställs inför och där man behöver stöd/råd. Håller med dig om att en del ämnen kommer upp flera gånger, det blir ganska naturligt så när det tillkommer medlemmar osv.

     Eftersom vi med nätverket även vill bidra till att kvinnor/icke binära VÄLJER teknik, så ser vi trådar om utbildning/framtid som något enbart positivt och vi får mycket positiv feedback kring att man som student har möjlighet att direkt diskutera med de som kommit lite längre i karriären. Många som är i karriären tycker dessutom det är väldigt givande att få coacha och bidra med sina erfarenheter. Inte alla (som sagt – omöjligt att tillfredsställa allas önskemål och behov).

     Att inte ha superstrikta regler (som många andra grupper) och att inte skapa ytterligare ett underforum är val vi gjort. Rätt eller fel – det kommer alltid finnas de som tycker både och :-)

     Tack igen för feedback! Ha en fin dag!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here