Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärBli chefSå stöttar mentorerna chefer i att utvecklas

Så stöttar mentorerna chefer i att utvecklas

Hur gör man som ingenjör för att bli en bra chef och utveckla sitt ledarskap? Ett sätt är att skaffa en mentor. Här berättar två mentorer hur de stöttar chefer, vilka frågor cheferna tar upp och svaren de ger.

– Det viktigaste med att ha en mentor är att ha någon utomstående att prata med utan att behöva tänka på vad man säger, konstaterar Lena Sundsvik.

Lena Sundsvik
Lena Sundsvik

Hon har själv varit utvecklingschef inom fordonsbranschen och är nu egenföretagare och hjälper chefer med förändringsstöd. Hon har också varit mentor inom Sveriges Ingenjörers chefsmentorprogram två gånger.

De vanligaste frågorna hon får som mentor handlar om relationer till andra: Hur ska man förhålla sig till sina chefer? Hur påverkar man organisationen och hur ska jag bete mig mot olika personer för att de ska lyssna?

– De adepter jag haft är drivna och vill mycket, då blir det en frustration när de inte tycker att de blir hörda, säger Lena Sundsvik.

Eva Snis
Eva Snis

För Eva Snis, som är avdelningschef på Ericsson och har varit mentor både inom Sveriges Ingenjörers chefsmentorprogram och på Ericsson, är det viktigt att styra upp arbetet för att nå de mål som adepten har satt upp.

– Ju bättre planerat varje möte mellan mentor och adept är, desto bättre. Sedan kan det alltid komma upp att ”Nu ska jag ha lönesamtal”, då pratar vi om det. Men annars tittar vi på målen och betar oss igenom dem: Hur har det gått sedan sist? Har det du gjort fungerat eller inte? Sedan har vi gått vidare till nästa punkt. Ju mer metodiskt vi jobbat, desto bättre styrning mot målet.

De mål som hennes adepter satt upp har bland annat varit:

  • Att sätta långsiktiga mål – att inte bara jobba här och nu utan ha planer 1-2 år framåt.
  • Hur man delegerar i stället för att som chef själv ta på sig för mycket ansvar och jobb.
  • Att sätta tydliga mål för personalen så att man kan vara överens i slutändan: uppnåddes målen eller inte? Här är Eva Snis råd att gärna delegera, att var och en av medarbetarna sätter upp sina egna mål och att ni sedan går igenom dem tillsammans: är målen rimliga, är de kopplade till verksamhetens mål och mätbara?

Ett fjärde område som kan komma upp är lönesättning.

– Ingen chef får så stor pott att fördela. Hur motiverar man personalen ändå? Hur bygger man en historia om vad man tänkt och hur hanterar man missnöje med lönen?

Båda mentorerna vrider och vänder på frågorna tillsammans med adepterna. Tanken är att i första hand inte ge råd, utan hjälpa personen att själv komma fram till svaren.

– Jag öppnar med frågor: Finns det information som du behöver men inte har fått för att kunna förstå situationen? Vad beror det på i så fall? Det ger antingen insikt eller så får personen gå hem och göra annorlunda. Jag hjälper till så att personen vågar ifrågasätta, att få insikten att det är ok att ställa frågor, säger Lena Sundsvik.

– Jag ber alltid adepten att själv komma med lösningsförslag, och om de fastnar så ger jag förslag. Vi itererar oss fram, säger Eva Snis. Vi provar i 1-2 månader för att se om en åtgärd fungerar. En del saker klaras av på en månad, men annat behöver mer tid. Att ändra ett beteende går inte på tre veckor.

Här är mentorernas råd till den som är eller ska bli chef:

Eva Snis råd:

  • Våga fråga och ta hjälp. Som chef tycker man ofta att man ”kan själv” och det är inte den utmärkande egenskapen för chefer att be om hjälp eller delegera – men gör det. Om du inte vet hur du ska göra som chef: fråga en kollega, chef eller mentor. Det är bättra att fråga än att inte veta.
  • Som chef behöver du ha en vilja och åsikt. Är du för vag blir du osäker och tappar auktoritet. Du behöver känna dig trygg.
  • Hitta din egen ledarskapsstil. Du behöver kunna känna dig bekväm med att beordra om du behöver göra det och du behöver kunna delegera utan att be om ursäkt. Testa hur rakt du måste uttrycka dig för att vara tydlig.

Lena Sundsviks råd:

  • Fundera på om det är chef du vill bli. Bli inte chef för att det är den enda karriärväg som finns.
  • Skaffa ett nätverk av andra chefer. Det är lätt att bli ensam som chef. Om det finns möjlighet att ha nätverk internt är det jättebra. Annars får du leta externt – i allt ifrån kurskamrater som blivit chefer till branschorganisationers chefsnätverk eller Sveriges Ingenjörers mentorsprogram.
  • Skapa team av din grupp. Du måste inte lösa alla frågor för att du är chef. Det är teamets ansvar att lösa uppgifter, med stöd och ledning av dig som chef.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER