Ensamt som chef – då är en mentor ett bra stöd

Ida Brännström, teknisk chef i Upplands-Bro kommun
När Ida Brännström, teknisk chef i Upplands-Bro kommun, fick en mentor insåg hon vad viktigt det är att som chef ha andra chefer att prata med. Foto: Upplands-Bro kommun

Att ha en annan chef att bolla med. Det är det bästa med att ha en mentor när man är chef. Det menar två av dem som gått Sveriges Ingenjörers chefsmentorprogram. Med lite perspektiv ser de vad mentorskapet gett dem, och ger råd till andra chefer.

Ida Brännström hade varit teknisk chef i Upplands-Bro kommun i två år när hon gick Sveriges Ingenjörers chefsmentorprogram 2015. Då hade hon 12 anställda, i dag har de ökat till 50 personer och hon har fyra enhetschefer som utgör hennes ledningsgrupp.

– I och med att jag stod inför stora förändringar med att rekrytera personal och ändra i organisationen så var det värdefullt att ha en mentor – att få prata med en annan chef, säger Ida Brännström.

Mest gav det att få en annan chefs syn på det hon arbetade med och att få höra hur den chefen hanterat olika situationer. Tillsammans vred de och vände på frågor och Ida Brännström kände att det stärkte henne i att de förändringar hon genomförde var rätt.

– Vissa gillar att läsa i en bok hur man ska göra när man leder en grupp, men självklart ger det mer att prata om frågor, gå tillbaka till jobbet och testa i praktiken och sedan få prata med mentorn: ”Jag sa så här och då blev det så här”.

Att hon hade en mentor gjorde också att hon direkt hoppade på när kommunen startade en handledningsgrupp för sina chefer.

– Jag insåg vad bra det var att få prata med andra. Som chef är man ganska utsatt, speciellt som mellanchef. Man har sin egen chef att vara lojal mot samtidigt som man värnar om det bästa för sina anställda och andra chefer.

En speciell situation som Ida Brännström tog upp med sin mentor var när hon skulle ha ett korrigerande samtal med en anställd. Då gick hon och mentorn igenom ordagrant hur hon skulle säga. Det gjorde att hon kunde känna sig trygg med samtalet.

Efter att hon gått chefsmentorprogrammet har Ida Brännström själv varit mentor och har sett hur mycket man själv kan ge till andra.

(Läs Ida Brännströms råd till chefer längst ner i artikeln)

Kati Eriksson

Kati Eriksson

Kati Eriksson gick Sveriges Ingenjörers chefsmentorprogram året efter Ida Brännström, 2016. Då var hon produktionsplaneringschef på Scania och för henne var det just att få bolla frågor med en mentor som var det viktiga.

– Så klart hade jag min chef att bolla med, men det är också en slags beroendeställning, vilket gör att man kanske inte tar upp vad som helst. En mentor är oberoende och har lång erfarenhet vilket också ger mer tyngd än att prata med andra.

Kati Eriksson tog upp frågor om gruppdynamik, hur hon skulle handskas med händelser i sitt team. Hon tog också upp och diskuterade sin roll i ledningsgruppen.

– Som chef är det lätt att känna sig ensam. Medarbetarna är en del i en grupp, men det är man inte som chef. Man har ledningsgruppen, men även där kan det vara så att alla mest ser till sin egen verksamhet. Att ha en mentor gör att man inte är ensam.

För Kati Eriksson blev chefsmentorsprogrammet en puff i att byta karriärväg. Efter programmet har hon studerat HR-kurser på deltid och jobbar i dag som HR Business Partner på Scania.

– Det var en fundering jag hade. Den låg ganska långt bak i tankarna men växte starkare under programmet. Det var en av de saker jag bollade med min mentor.

Ida Brännströms råd till chefer:

  • Om du ska gå in som chef i en ny grupp, se till att lära känna alla och förstå vad de jobbar med. Visa respekt för deras kunskap. Om någon är ute på fältet: åk ut och stå i gropen och gräv fram en vattenledning – få förståelse för jobbet.
  • Var inte rädd för att göra misstag – det är dem du lär dig av.
  • Var öppen för feedback. Var lyhörd.
  • Var ärlig. Alltid. Säg inte en sak och gör en annan. Ger du ett ärligt intryck får du förtroende. Då vet människor var de har dig.

Kati Erikssons råd till chefer:

  • Se alltid det goda i alla medarbetare. Hitta guldkornen hos var och en, använd människors styrkor och kunskap och få dem att växa. Vi fokuserar ofta på det som inte fungerar, men om fokus är det som fungerar så kommer resten att falla på plats också.
  • Hitta rätt uppgift för var och en. Om någon är överkvalificerad, se var ni kan använda kunskaperna. Om någon är jättekreativ, sätt inte personen på rutinuppgifter utan hitta de uppgifter som är rätt för den personen.
  • Ha regelbundna avstämningar enskilt med varje medarbetare. Gärna varje vecka. Stäm av och kolla läget. Enskilda möten gör att personen vågar prata, ni lär känna varandra och du kan märka om personen till exempel börjar bli stressad och kan ge det stöd som behövs. Det här gör det också lättare för personen att komma till dig om det är något.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket byter ingenjörer jobb

Så mycket byter ingenjörer jobb

Knappt en av tio ingenjörer bytte arbetsgivare under årets första halvår. Att byta jobb sägs vara den bästa vägen att höja lönen, men finns det fler fördelar? Och hur vet man när det är dags att byta jobb? Så här säger experterna som Ingenjören pratat med.
Fler artiklar