Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivScanias ingenjörer först ut med att luncha med nyanlända

Scanias ingenjörer först ut med att luncha med nyanlända

Många ingenjörer vill bidra till integration på andra sätt än med pengar. Därför nappade Akademikerföreningen på Scania på en ny möjlighet. Nu ska ingenjörerna där kunna matchas ihop med nyanlända och ses över en lunch.

Att bidra till mångfald, jämställdhet och integration är ett mål för Akademikerföreningen på Scania. Hittills har man bland annat haft mentorprogram. Och när Sveriges Ingenjörer centralt inledde ett samarbete med Welcome app om luncher med nyanlända så nappade Scanias Akademikerförening. Nu blir man först inom förbundet med att testa appen.

– Än har vi inte gått ut till medlemmarna om det här, men jag har pratat med förtroendevalda och de är ju ett axplock av medlemmarna. De tycker att det här är jättebra och är jättesugna på att sätta igång, säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania.

Hon tror att enkelheten lockar.

– Många har det stressigt och har svårt att ta ett större åtagande. Det här är ett bra steg och det blir vad det blir, beroende på vem man träffar, om det klickar och vilken tid man har. Kanske blir det en lunch och att man chattar efteråt, kanske blir det fler luncher.

Appen fungerar så att man fyller i uppgifter om sig själv, när man kan äta lunch och var. Sedan görs matchningen och personer från Welcome app ringer upp båda parter för att säkerställa att matchningen är rätt innan man kopplar ihop dem.

Senast på måndag drar man igång på Scania. Nu väntar man bara på en länk så att registreringen kopplas ihop med just Akademikerföreningen. När det är klart skickas informationen ut till medlemmarna. I den står det bland annat: ”Ta chansen att berätta hur det är att arbeta i Sverige och på Scania. Du kanske bokar in en lunch med en framtida kollega.”

Lisa Lorentzon säger att det inte måste vara luncher med personer som är intresserade av Scania utan att man kan matchas utifrån andra intressen.

– Det ska inte bli ett rekryteringscenter utan ett sätt att hjälpa någon med sin kunskap.

Själv har hon redan testat appen och ska ha sin första lunch senare i veckan i personalmatsalen på Scania.

Det går också att bara chatta eller att svara på frågor från nyanlända om Sverige och hur det fungerar här, för den som inte vill luncha.

I samband med valet, 9 september, är pilotprojektet med Welcome app slut. Om det faller väl ut kommer Sveriges Ingenjörer troligen att erbjuda alla lokalföreningar att vara med. Om det finns intresse kan förbundet även före valet erbjuda andra lokalföreningar att medverka.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.