Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtEUIngenjörerna på världskongress försvarar villkoren i Sverige

Ingenjörerna på världskongress försvarar villkoren i Sverige

Den här veckan är sex delegater från Sveriges Ingenjörer i Liverpool på den globala fackliga organisationen UNI:s världskongress. Krav på arbetstidsförkortning kan bli kongressens knäckfråga.

UNI Global Unionen samlar fackförbund för både arbetare och tjänstemän från i stort sett alla branscher inom tjänstesektorn. UNI representeras av 900 fackförbund i 150 länder med tillsammans med 20 miljoner medlemmar.

Sveriges Ingenjörer tillhör främst två grupperingar inom UNI: ICT (IT-branschen) och den så kallade P&M (Professionals/Managers) som samlar tjänstemannaförbund inom många olika branscher.

Den stora världskongressen som äger rum var fjärde år påminner mycket om fackförbundens egna kongresser men är oerhört mycket större. Det är ett par tusen delegater som nu samlas i Liverpool. På kongressen röstar delegaterna om vilka frågor UNI ska driva de närmaste fyra åren. Det kan gälla frågor om väldigt grundläggande fackliga rättigheter men också frågor om kompetensutveckling, lönesättning och multinationella företags arbetsvillkor.

–Sveriges Ingenjörer har tagit fram motioner tillsamman med andra förbund inom P&M, bland annat en om kompetensutveckling och en om visselblåsare, säger Jenny Grensman, internationell sekreterare på förbundet.

Hur många delegater som varje förbund får skicka till kongressen beror på hur många medlemmar man har. Sveriges Ingenjörer är förhållandevis stora och deltar med sex delegater.

Årets stora knäckfråga tror Jenny Grensman blir den om förkortad arbetstid. Fackförbund i Belgien och Frankrike står bakom en motion om att UNI ska driva ett krav på kortare arbetstid, något som de nordiska facken inte står bakom.

–Vi i Norden känner att vi har nått vägs ände och har redan bra kollektivavtal och lagstiftning som reglerar vår arbetstid. Vi vill inte se globalt krav från UNI på kortare arbetstid, säger hon.

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers ordförande, som också är i Liverpool, betonar hur viktigt det är att förbundet finns med i det internationella arbetet. Det handlar om att stå upp för de villkor och rättigheter som finns i Sverige och de övriga nordiska länderna.

–Världen krymper och våra medlemmar jobbar också utomlands, inte sällan som chefer. Kan vi skapa bättre villkor för chefer och anställda i andra länder skyddar vi våra medlemmar, säger hon och tillägger att det också är en solidaritetsfråga.

Hon påpekar hur viktigt det också är att trycka på tjänstemännens möjligheter att organisera sig. I många länder, även i Europa, får chefer inte vara medlemmar i fackförbund.

Allt fler utländska ägare på svensk arbetsmarknad är också ett hot mot det fackliga inflytandet.

–Det internationella arbetet går i stor utsträckning ut på att försvara våra egna villkor. Det gör vi genom att försöka se till att andra får det bättre och på så vis krympa avstånden mellan dem som har de bästa villkoren och dem som har de sämsta, säger Ulrika Lindstrand.

Mer om UNI

UNI har tecknat över 50 globala ramavtal med multinationella företag och fastställt rimliga villkor för över 10 miljoner arbetstagare runt om i världen.

Läs mer om UNI och om världskongressen på  http://www.uniglobalunion.org/

Ett par dagar före kongressen hålls också UNI:s kvinnokonferens, även den i Liverpool. Där deltar Jenny Grensman och Anneli Laanep från Sveriges Ingenjörer.

Ulrika Lindstrand som var med på kvinnokonferensen för fyra år sedan säger att det var en stark upplevelse att höra kvinnor från hela världen berätta om arbetsförhållanden som vi har svårt att ens föreställa oss.

–Det handlar inte om kränkande beteenden utan om våld på arbetsplatsen, om våldtäkter och kidnappningar. Det var nästan svårt att ta in men så viktigt att vara där och förklara hur vi har jobbat.

Men kvinnokonferensen handlar också om andra frågor, exempelvis om hur fler kvinnor som får barn kan komma tillbaka till arbetet. Man behöver inte gå längre än till England för att se problem med att välutbildade kvinnor inte kommer tillbaka till arbetslivet. I flera delstater i USA får kvinnor bara vara tjänstlediga i tio dagar utan lön för att föda barn.

–Ibland är det en ögonöppnare att se hur mycket vi faktiskt har åstadkommit gemensamt, fack och arbetsgivare i Sverige, säger Ulrika Lindstrand.

UNI Global Union World Congress äger rum den 17–20 juni.

Karin Virgin

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.