Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtEUIngenjörerna på världskongress försvarar villkoren i Sverige

Ingenjörerna på världskongress försvarar villkoren i Sverige

Den här veckan är sex delegater från Sveriges Ingenjörer i Liverpool på den globala fackliga organisationen UNI:s världskongress. Krav på arbetstidsförkortning kan bli kongressens knäckfråga.

UNI Global Unionen samlar fackförbund för både arbetare och tjänstemän från i stort sett alla branscher inom tjänstesektorn. UNI representeras av 900 fackförbund i 150 länder med tillsammans med 20 miljoner medlemmar.

Sveriges Ingenjörer tillhör främst två grupperingar inom UNI: ICT (IT-branschen) och den så kallade P&M (Professionals/Managers) som samlar tjänstemannaförbund inom många olika branscher.

Den stora världskongressen som äger rum var fjärde år påminner mycket om fackförbundens egna kongresser men är oerhört mycket större. Det är ett par tusen delegater som nu samlas i Liverpool. På kongressen röstar delegaterna om vilka frågor UNI ska driva de närmaste fyra åren. Det kan gälla frågor om väldigt grundläggande fackliga rättigheter men också frågor om kompetensutveckling, lönesättning och multinationella företags arbetsvillkor.

–Sveriges Ingenjörer har tagit fram motioner tillsamman med andra förbund inom P&M, bland annat en om kompetensutveckling och en om visselblåsare, säger Jenny Grensman, internationell sekreterare på förbundet.

Hur många delegater som varje förbund får skicka till kongressen beror på hur många medlemmar man har. Sveriges Ingenjörer är förhållandevis stora och deltar med sex delegater.

Årets stora knäckfråga tror Jenny Grensman blir den om förkortad arbetstid. Fackförbund i Belgien och Frankrike står bakom en motion om att UNI ska driva ett krav på kortare arbetstid, något som de nordiska facken inte står bakom.

–Vi i Norden känner att vi har nått vägs ände och har redan bra kollektivavtal och lagstiftning som reglerar vår arbetstid. Vi vill inte se globalt krav från UNI på kortare arbetstid, säger hon.

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers ordförande, som också är i Liverpool, betonar hur viktigt det är att förbundet finns med i det internationella arbetet. Det handlar om att stå upp för de villkor och rättigheter som finns i Sverige och de övriga nordiska länderna.

–Världen krymper och våra medlemmar jobbar också utomlands, inte sällan som chefer. Kan vi skapa bättre villkor för chefer och anställda i andra länder skyddar vi våra medlemmar, säger hon och tillägger att det också är en solidaritetsfråga.

Hon påpekar hur viktigt det också är att trycka på tjänstemännens möjligheter att organisera sig. I många länder, även i Europa, får chefer inte vara medlemmar i fackförbund.

Allt fler utländska ägare på svensk arbetsmarknad är också ett hot mot det fackliga inflytandet.

–Det internationella arbetet går i stor utsträckning ut på att försvara våra egna villkor. Det gör vi genom att försöka se till att andra får det bättre och på så vis krympa avstånden mellan dem som har de bästa villkoren och dem som har de sämsta, säger Ulrika Lindstrand.

Mer om UNI

UNI har tecknat över 50 globala ramavtal med multinationella företag och fastställt rimliga villkor för över 10 miljoner arbetstagare runt om i världen.

Läs mer om UNI och om världskongressen på  http://www.uniglobalunion.org/

Ett par dagar före kongressen hålls också UNI:s kvinnokonferens, även den i Liverpool. Där deltar Jenny Grensman och Anneli Laanep från Sveriges Ingenjörer.

Ulrika Lindstrand som var med på kvinnokonferensen för fyra år sedan säger att det var en stark upplevelse att höra kvinnor från hela världen berätta om arbetsförhållanden som vi har svårt att ens föreställa oss.

–Det handlar inte om kränkande beteenden utan om våld på arbetsplatsen, om våldtäkter och kidnappningar. Det var nästan svårt att ta in men så viktigt att vara där och förklara hur vi har jobbat.

Men kvinnokonferensen handlar också om andra frågor, exempelvis om hur fler kvinnor som får barn kan komma tillbaka till arbetet. Man behöver inte gå längre än till England för att se problem med att välutbildade kvinnor inte kommer tillbaka till arbetslivet. I flera delstater i USA får kvinnor bara vara tjänstlediga i tio dagar utan lön för att föda barn.

–Ibland är det en ögonöppnare att se hur mycket vi faktiskt har åstadkommit gemensamt, fack och arbetsgivare i Sverige, säger Ulrika Lindstrand.

UNI Global Union World Congress äger rum den 17–20 juni.

Karin Virgin

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.