Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFokus på arbetstid efter att Österrike höjde taket för arbetade timmar

Fokus på arbetstid efter att Österrike höjde taket för arbetade timmar

Den 1 september förlängdes maxarbetstiden i Österrike från 50 till 60 timmar per vecka – utan övertidsersättning. Det har fått Uni, den europeiska fackliga federationen, att reagera. Nu trycker man på mot EU för att säkerställa anställdas inflytande över sin arbetstid.

Protesterna har varit stora i Österrike mot den nya lagen, men från att den röstades igenom i somras gick det mycket snabbt till att den trädde i kraft den 1 september.

Uni, som är den internationella sammanslutningen för fackförbund inom tjänsteområdet, valde därför att ägna en hel konferens för sin europeiska del åt just arbetstidsfrågan.

Resultatet blev dels ett protestbrev till den österrikiska regeringen, dels ett förslag som spänner från rätt till tid för kompetensutveckling för alla till att facket ska få större inflytande över arbetstid och övertid – att det ska vara en dialog med arbetsgivarna.

Sveriges Ingenjörers internationella sekreterare Jenny Grensman som deltog i konferensen i Wien menar att arbetstidsfrågan är ett verktyg för att få till ett rimligare arbetsliv.

– För Sveriges Ingenjörers medlemmar handlar frågan mycket om vad man har för skyldighet att vara tillgänglig. För dem är arbetstidsförkortning inte så hett eftersom det redan finns inom industrin. Många har också svårt att gå ner till 40 timmar. Men om normalarbetstiden var kortare så skulle det ge större möjlighet till övertidsersättning, kommenterar hon.

Sveriges Ingenjörer har redan i dag kortare arbetstid än 40 timmar i flera avtal och till exempel i tysk bilindustri är normalarbetstiden 35 timmar per vecka, med möjlighet till ännu kortare arbetstid för den som har små barn eller gamla föräldrar.

– Nu handlar det om att lobba mot EU. För Sveriges Ingenjörer betyder uttalandet inte så mycket i nuläget, men vi har ingen anledning att sätta oss emot om Uni pushar för kortare arbetstid. Frågor om arbetstid är ett verktyg för ett bättre arbetsliv.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.