Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTrots tuffa neddragningar – starkt fackligt engagemang på Sony Mobile

Trots tuffa neddragningar – starkt fackligt engagemang på Sony Mobile

Under tio års tid har Sony Mobile i Lund successivt dragit ned på verksamheten. Av 7000 anställda är det idag endast 1200 kvar, varav en tredjedel är anslutna till Akademikerklubben. Trots det har inte det fackliga arbetet förlorat sin styrka.

Ulf Bengtsson är ordförande för Akademikerklubben i Sony Mobile i Lund. Han har varit med från uppgången i början på 2000-talet då Sony Ericsson hade stora framgångar på mobilmarknaden. 2012 köpte Sony ut Ericsson och där började också den successiva flytten av produktionen från Lund till Japan.

– Som mest var vi drygt 7000 anställda i Lund, det peakade 2008. Sedan dess har det varit årliga neddragningar, den senaste omgången i fjol, berättar Ulf Bengtsson.

Tre goda råd i tider av uppsägning

  1. Spela med öppna kort. En ärlig och öppen diskussion mellan ledningen, medlemmar och andra klubbar i verksamheten bygger förtroende och är helt avgörande för att ro i land en bra lösning.
  2. Håll ut i förhandlingarna. Ledningen är ofta beredd att ge mer för att få till ett bra avslut och det finns ingen anledning att ha för bråttom. Diskutera med ledningen om hur företaget ska utvecklas på lång sikt och enas om en avtalsturlista utifrån den diskussionen. Se till att få en så lång omställningsperiod som möjligt för de som sägs upp.
  3. Se till att ha en bra relation med övriga fackklubbar och jobba tillsammans för att nå era mål.

När klubben var som störst hade den drygt 2000 medlemmar, idag är det 400 kvar. I omstruktureringen av företaget har man även valt att satsa på inhyrda konsulter. Ungefär 20 procent av de 1200 anställda är idag konsulter i egna bolag, de flesta av dem är ingenjörer.

– Många av dem är anslutna till Sveriges Ingenjörer, men eftersom de inte är anställda i företaget företräder vi inte dem rent fackligt, så dem har vi inte riktigt koll på, förklarar Ulf Bengtsson.

Trots den negativa utvecklingen tycker inte Ulf Bengtsson att det fackliga engagemanget påverkats negativt.

– Sett till antalet anslutna så har vi relativt sett samma proportion som tidigare. Neddragningarna har kanske till och med haft en positiv effekt i det rent fackliga arbetet och många ser nyttan med att vara medlem. Däremot påverkas naturligtvis arbetsmoralen, det är aldrig kul att vara i en verksamhet som måste dra ner.

Ulf Bengtsson betonar att det finns ett bra förtroende mellan ledningen och facket och de som blivit uppsagda har fått justa villkor. Han hoppas att tiderna av uppsägningar nu är över och konstaterar att de som nu är kvar sitter på en unik kompetens inom koncernen.

– Det är väldigt svårt att säga hur det blir framöver, men jag tror inte att det kommer att bli fler neddragningar nu. Vi har en unik mjukvarukompetens här i Lund, med många specialiserade ingenjörer och jag tror att de ser oss som en värdefull resurs, säger Ulf Bengtsson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.