Sveriges Ingenjörers fullmäktige beslutade att medlemsavgiften blir oförändrad under 2019. Förtroendevalda ska få mer stöd i företagsstrategiska frågor och på fullmäktige nästa år kommer ingenjörernas arbetstid vara i fokus.
Förutom budget och inval av nya ledamöter till styrelse och valberedning tog årets Ingenjörsfullmäktige få beslut som förändrar villkoren i medlemskapet.
Diskussionerna i utskotten och i plenum gav ändå en bild av vilka frågor som engagerar och var det finns ett tryck på mer stöd och tydligare riktlinjer från förbundet.
Läs mer om fullmäktige
Faran med flexibilitet var den viktigaste diskussionen på fullmäktige
Nu närmar sig förslagen från demokratiutredningen
Några av besluten som togs av fullmäktige:
- Medlemsavgifterna blir oförändrade under 2019.
- Förtroendevalda ska få bättre stöd i företagsstrategiska frågor. Men hur stödet ska utformas, som kurser, seminarier, nätverk eller andra former, är inte bestämt.
- Öka kompetensen bland ombudsmän och förtroendevalda om HBTQ-frågor och hur förtroendevalda kan stödja HBTQ-personer att kunna vara sig själva på jobbet både genom att utnyttja möjligheterna i befintlig lagstiftning och genom att agera inkluderande.
- En motion om att Sveriges Ingenjörer ska driva kravet på 6-timmars arbetsdag röstades ner av fullmäktige men kunde inte avfärdas helt. Fullmäktige beslutade att styrelsen ska ta fram underlag till fullmäktige 2019 för diskussioner om medlemmarnas arbetstid.
- Förbundets politiska program ska få en ny gemensam programstruktur. Det ska bli lättare att snabbt hitta svar på vad förbundet vill inom olika områden.
Nära hälften av de 40 motionerna som inte röstades igenom av fullmäktige uppfattades ändå som så viktiga att de överlämnades till styrelsen för att övervägas i verksamhetsplaneringen.
Här ett axplock av de önskemål som styrelsen ska överväga när de planerar förbundets verksamhet.
- Starta ett arbete för att öka antalet teknologer i distriktsstyrelserna.
- Synliggör bättre Sveriges Ingenjörer och Sacos arbete inom arbetsmiljöområdet.
- Synliggör bättre förbundets och Sacos arbete inom HBTQ-frågor.
- Överväg om förbundet behöver tillsätta en utredning om medlemmarnas pensioner.
- Kartlägg hur olika myndigheter, företag och organisationer arbetar med kompetensutveckling för att få fram en verktygslåda med goda exempel.
- Se upp med ordet flexibilitet som har en vag definition. Definiera vad medlemmarna värdesätter i begreppet flexibilitet och sätt egna ord på detta. Flexibilitet betyder sällan samma sak för arbetsgivare och anställda.
- Utred problemet med åldersdiskriminering och skapa uppmärksamhet kring frågan. En möjlighet är att ta fram och sprida ett ”mytmanifest” på samma sätt som förbundet har arbetat med frågan om Las.
- Ta fram information om förbundet, Saco och den svenska modellen på engelska för att nå potentiella medlemmar och utländska chefer.
- Utred frågan om hur stöd och verktyg till lokala klubbar och förtroendevalda kan utvecklas.
- Undersök möjligheterna att genomföra ett pilotprojekt i samverkan med Saco, som prövar och utvärderar introduktionserbjudande för medlemskap för yrkesverksamma.
Fullmäktige valde också ledamöter till förbundsstyrelsen.
Det här Sveriges Ingenjörers styrelse 2019
Presidium
Ulrika Lindstrand, ordförande, McNiel AB
Per Norlander, förste vice ordförande, Ericsson AB
Sara Magnusson, andre vice ordförande, LegiLexi stiftelse
Ledamöter mandatperiod 2018-2020
- Mikael Andersson, Luleå kommun (omval)
- Sofia Johannesson, Astra Zeneca (omval)
- Joachim Pettersson, Boliden minerals (omval)
- Marcus Suurküla, FMV (omval)Peter Tönnäng, Advectas (nyval)
Ledamöter mandatperiod 2017-2019
- Sverker Hansson, Sweco Transportsystems
- Therese Koggdal, AB Volvo
- Arezou Taghizadeh, PTK (fyllnadsval)
- Philip Stankovski, Auranest Holding
- Helene Åhsberg, Svensk kärnbränslehantering
Teknologrepresentanter
- Tobias Åresten, Linköpings universitet (omval 2019)
- Henri Mellin, Mälardalens högskola (nyval 2018-2020)