Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtDet här är besluten som togs av fullmäktige

Det här är besluten som togs av fullmäktige

Sveriges Ingenjörers fullmäktige beslutade att medlemsavgiften blir oförändrad under 2019. Förtroendevalda ska få mer stöd i företagsstrategiska frågor och på fullmäktige nästa år kommer ingenjörernas arbetstid vara i fokus.

Förutom budget och inval av nya ledamöter till styrelse och valberedning tog årets Ingenjörsfullmäktige få beslut som förändrar villkoren i medlemskapet.

Diskussionerna i utskotten och i plenum gav ändå en bild av vilka frågor som engagerar och var det finns ett tryck på mer stöd och tydligare riktlinjer från förbundet.

Några av besluten som togs av fullmäktige:

  • Medlemsavgifterna blir oförändrade under 2019.
  • Förtroendevalda ska få bättre stöd i företagsstrategiska frågor. Men hur stödet ska utformas, som kurser, seminarier, nätverk eller andra former, är inte bestämt.
  • Öka kompetensen bland ombudsmän och förtroendevalda om HBTQ-frågor och hur förtroendevalda kan stödja HBTQ-personer att kunna vara sig själva på jobbet både genom att utnyttja möjligheterna i befintlig lagstiftning och genom att agera inkluderande.
  • En motion om att Sveriges Ingenjörer ska driva kravet på 6-timmars arbetsdag röstades ner av fullmäktige men kunde inte avfärdas helt. Fullmäktige beslutade att styrelsen ska ta fram underlag till fullmäktige 2019 för diskussioner om medlemmarnas arbetstid.
  • Förbundets politiska program ska få en ny gemensam programstruktur. Det ska bli lättare att snabbt hitta svar på vad förbundet vill inom olika områden.

Nära hälften av de 40 motionerna som inte röstades igenom av fullmäktige uppfattades ändå som så viktiga att de överlämnades till styrelsen för att övervägas i verksamhetsplaneringen.

Här ett axplock av de önskemål som styrelsen ska överväga när de planerar förbundets verksamhet.

  • Starta ett arbete för att öka antalet teknologer i distriktsstyrelserna.
  • Synliggör bättre Sveriges Ingenjörer och Sacos arbete inom arbetsmiljöområdet.
  • Synliggör bättre förbundets och Sacos arbete inom HBTQ-frågor.
  • Överväg om förbundet behöver tillsätta en utredning om medlemmarnas pensioner.
  • Kartlägg hur olika myndigheter, företag och organisationer arbetar med kompetensutveckling för att få fram en verktygslåda med goda exempel.
  • Se upp med ordet flexibilitet som har en vag definition. Definiera vad medlemmarna värdesätter i begreppet flexibilitet och sätt egna ord på detta. Flexibilitet betyder sällan samma sak för arbetsgivare och anställda.
  • Utred problemet med åldersdiskriminering och skapa uppmärksamhet kring frågan. En möjlighet är att ta fram och sprida ett ”mytmanifest” på samma sätt som förbundet har arbetat med frågan om Las.
  • Ta fram information om förbundet, Saco och den svenska modellen på engelska för att nå potentiella medlemmar och utländska chefer.
  • Utred frågan om hur stöd och verktyg till lokala klubbar och förtroendevalda kan utvecklas.
  • Undersök möjligheterna att genomföra ett pilotprojekt i samverkan med Saco, som prövar och utvärderar introduktionserbjudande för medlemskap för yrkesverksamma.

Fullmäktige valde också ledamöter till förbundsstyrelsen.

Sveriges Ingenjörers styrelse
Sveriges Ingenjörers styrelse efter årets fullmäktige: Philip Stankovski, Arezou Taghizadeh, Marcus Suurküla, Sofia Johannesson, Sverker Hansson, Sara Magnusson, Ulrika Lindstrand, Per Norlander, Peter Tönnäng, Tobias Åresten, Joachim Pettersson, Mikael Andersson, Henri Mellin och Therese Koggdal. På bilden saknas Helene Åhsberg. Foto: Jonna Lahdensuo

Det här Sveriges Ingenjörers styrelse 2019

Presidium

Ulrika Lindstrand, ordförande, McNiel AB
Per Norlander, förste vice ordförande, Ericsson AB
Sara Magnusson, andre vice ordförande, LegiLexi stiftelse

Ledamöter mandatperiod 2018-2020

  • Mikael Andersson, Luleå kommun (omval)
  • Sofia Johannesson, Astra Zeneca (omval)
  • Joachim Pettersson, Boliden minerals (omval)
  • Marcus Suurküla, FMV (omval)Peter Tönnäng, Advectas (nyval)

Ledamöter mandatperiod 2017-2019

  • Sverker Hansson, Sweco Transportsystems
  • Therese Koggdal, AB Volvo
  • Arezou Taghizadeh, PTK (fyllnadsval)
  • Philip Stankovski, Auranest Holding
  • Helene Åhsberg, Svensk kärnbränslehantering

Teknologrepresentanter

  • Tobias Åresten, Linköpings universitet (omval 2019)
  • Henri Mellin, Mälardalens högskola (nyval 2018-2020)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?