Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtDet här är besluten som togs av fullmäktige

Det här är besluten som togs av fullmäktige

Sveriges Ingenjörers fullmäktige beslutade att medlemsavgiften blir oförändrad under 2019. Förtroendevalda ska få mer stöd i företagsstrategiska frågor och på fullmäktige nästa år kommer ingenjörernas arbetstid vara i fokus.

Förutom budget och inval av nya ledamöter till styrelse och valberedning tog årets Ingenjörsfullmäktige få beslut som förändrar villkoren i medlemskapet.

Diskussionerna i utskotten och i plenum gav ändå en bild av vilka frågor som engagerar och var det finns ett tryck på mer stöd och tydligare riktlinjer från förbundet.

Några av besluten som togs av fullmäktige:

  • Medlemsavgifterna blir oförändrade under 2019.
  • Förtroendevalda ska få bättre stöd i företagsstrategiska frågor. Men hur stödet ska utformas, som kurser, seminarier, nätverk eller andra former, är inte bestämt.
  • Öka kompetensen bland ombudsmän och förtroendevalda om HBTQ-frågor och hur förtroendevalda kan stödja HBTQ-personer att kunna vara sig själva på jobbet både genom att utnyttja möjligheterna i befintlig lagstiftning och genom att agera inkluderande.
  • En motion om att Sveriges Ingenjörer ska driva kravet på 6-timmars arbetsdag röstades ner av fullmäktige men kunde inte avfärdas helt. Fullmäktige beslutade att styrelsen ska ta fram underlag till fullmäktige 2019 för diskussioner om medlemmarnas arbetstid.
  • Förbundets politiska program ska få en ny gemensam programstruktur. Det ska bli lättare att snabbt hitta svar på vad förbundet vill inom olika områden.

Nära hälften av de 40 motionerna som inte röstades igenom av fullmäktige uppfattades ändå som så viktiga att de överlämnades till styrelsen för att övervägas i verksamhetsplaneringen.

Här ett axplock av de önskemål som styrelsen ska överväga när de planerar förbundets verksamhet.

  • Starta ett arbete för att öka antalet teknologer i distriktsstyrelserna.
  • Synliggör bättre Sveriges Ingenjörer och Sacos arbete inom arbetsmiljöområdet.
  • Synliggör bättre förbundets och Sacos arbete inom HBTQ-frågor.
  • Överväg om förbundet behöver tillsätta en utredning om medlemmarnas pensioner.
  • Kartlägg hur olika myndigheter, företag och organisationer arbetar med kompetensutveckling för att få fram en verktygslåda med goda exempel.
  • Se upp med ordet flexibilitet som har en vag definition. Definiera vad medlemmarna värdesätter i begreppet flexibilitet och sätt egna ord på detta. Flexibilitet betyder sällan samma sak för arbetsgivare och anställda.
  • Utred problemet med åldersdiskriminering och skapa uppmärksamhet kring frågan. En möjlighet är att ta fram och sprida ett ”mytmanifest” på samma sätt som förbundet har arbetat med frågan om Las.
  • Ta fram information om förbundet, Saco och den svenska modellen på engelska för att nå potentiella medlemmar och utländska chefer.
  • Utred frågan om hur stöd och verktyg till lokala klubbar och förtroendevalda kan utvecklas.
  • Undersök möjligheterna att genomföra ett pilotprojekt i samverkan med Saco, som prövar och utvärderar introduktionserbjudande för medlemskap för yrkesverksamma.

Fullmäktige valde också ledamöter till förbundsstyrelsen.

Sveriges Ingenjörers styrelse
Sveriges Ingenjörers styrelse efter årets fullmäktige: Philip Stankovski, Arezou Taghizadeh, Marcus Suurküla, Sofia Johannesson, Sverker Hansson, Sara Magnusson, Ulrika Lindstrand, Per Norlander, Peter Tönnäng, Tobias Åresten, Joachim Pettersson, Mikael Andersson, Henri Mellin och Therese Koggdal. På bilden saknas Helene Åhsberg. Foto: Jonna Lahdensuo

Det här Sveriges Ingenjörers styrelse 2019

Presidium

Ulrika Lindstrand, ordförande, McNiel AB
Per Norlander, förste vice ordförande, Ericsson AB
Sara Magnusson, andre vice ordförande, LegiLexi stiftelse

Ledamöter mandatperiod 2018-2020

  • Mikael Andersson, Luleå kommun (omval)
  • Sofia Johannesson, Astra Zeneca (omval)
  • Joachim Pettersson, Boliden minerals (omval)
  • Marcus Suurküla, FMV (omval)Peter Tönnäng, Advectas (nyval)

Ledamöter mandatperiod 2017-2019

  • Sverker Hansson, Sweco Transportsystems
  • Therese Koggdal, AB Volvo
  • Arezou Taghizadeh, PTK (fyllnadsval)
  • Philip Stankovski, Auranest Holding
  • Helene Åhsberg, Svensk kärnbränslehantering

Teknologrepresentanter

  • Tobias Åresten, Linköpings universitet (omval 2019)
  • Henri Mellin, Mälardalens högskola (nyval 2018-2020)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.