Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSuper-Sara tar plats i Sveriges Ingenjörers styrelsetopp

Super-Sara tar plats i Sveriges Ingenjörers styrelsetopp

Som 16-åring flyttade Sara Magnusson 125 mil hemifrån för att gå på Rymdgymnasiet i Kiruna. Där körde hon sedan kemishower för mellanstadieeleverna. Förra året blev Sara invald i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse och nu tar hon en plats i presidiet som andre vice ordförande.

Allt började med två affischer på en vägg i caféet på Linköpings universitet våren 2011. Sara Magnusson läste andra året på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi och hade blivit medlem i Sveriges Ingenjörer redan vid terminsstarten året innan. Nu såg hon att förbundet sökte både studentinformatörer på universitetet och medlemmar till det nybildade teknologrådet.

– Då visste jag inte att det fanns möjligheter för studenter att engagera sig i förbundet men det här lät så lockade att jag nominerade mig själv och det har jag aldrig ångrat.

Naturvetenskap och teknik har alltid varit en av Saras stora intressen och efter högstadiet siktade hon mot rymden och flyttade från hemstaden Växjö för att gå Rymdgymnasiet i Kiruna.

Det här är presidiet

Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse leds av presidiet. Det består nu av ordförande Ulrika Lindstrand, McNiel AB,
förste vice ordförande Per Norlander, Ericsson AB och andre vice ordförande Sara Magnusson, LogiLexi.

 

– Det här var under åren då Christer Fuglesang gjorde sina rymdresor så rymden var verkligen hajpad. För mig var det så kul att plugga med andra som delade mina intressen.

Tillsammans med en klasskompis gjorde Sara ett annorlunda gymnasiearbete – en show med kemiska experiment för mellanstadieelever, men efter tre år kände hon sig färdig både med Kiruna och med rymden.

Att plugga till civilingenjör kändes självklart och valet föll på industriell ekonomi i Linköping. Det var där hon började engagera sig i Sveriges Ingenjörer och värvade medlemmar på studentmässor och höll föredrag. Fjärde året, 2014, blev hon invald som teknologrepresentant i förbundsstyrelsen.

– Som student eller ung ingenjör är det svårt att förstå vad fackförbunden gör och varför man ska vara med i facket. Först när jag kom ut i arbetslivet insåg jag, att trots att man är efterfrågad som civilingenjör, är man väldigt liten mot ett stort företag.

I dag jobbar Sara Magnusson som teknisk ansvarig på LegiLexi, en icke vinstdrivande stiftelse som tar fram digitala verktyg som används av lågstadielärare för att lära alla barn att läsa.

– Det är ett screeningverktyg för att kartlägga läsfärdigheter och tillsammans med läsforskare har vi tagit fram övningar och fortbildningsmaterial för att träna eleverna på de områden som de behöver utveckla.

Att få vara en del av presidiet i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse ser Sara både som en möjlighet att fortsätta sitt engagemang för att locka unga till ingenjörsyrket och att själv få nya erfarenheter. Presidiet har ett särskilt uppdrag att vara ute och synas och Sara beskriver sin roll som en del av ordförande Ulrika Lindstrands team och att driva medlemmarnas frågor.

– Det här är ett stort uppdrag och en helt ny roll för mig men jag har svårt att tacka nej till möjligheten att lära mig något nytt.

Sara pratar gärna om hur viktigt det är att Sverige utbildar duktiga ingenjörer som kan lösa problemen med energiförsörjning och växande natur- och klimatproblem.

– Lösningen är inte att bromsa utvecklingen och exempelvis få människor att sluta flyga. Istället måste vi utveckla bättre teknik för att lösa problemen. Jag tror faktiskt att det är ingenjörer som kommer att rädda världen.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 istället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.