Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSuper-Sara tar plats i Sveriges Ingenjörers styrelsetopp

Super-Sara tar plats i Sveriges Ingenjörers styrelsetopp

Som 16-åring flyttade Sara Magnusson 125 mil hemifrån för att gå på Rymdgymnasiet i Kiruna. Där körde hon sedan kemishower för mellanstadieeleverna. Förra året blev Sara invald i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse och nu tar hon en plats i presidiet som andre vice ordförande.

Allt började med två affischer på en vägg i caféet på Linköpings universitet våren 2011. Sara Magnusson läste andra året på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi och hade blivit medlem i Sveriges Ingenjörer redan vid terminsstarten året innan. Nu såg hon att förbundet sökte både studentinformatörer på universitetet och medlemmar till det nybildade teknologrådet.

– Då visste jag inte att det fanns möjligheter för studenter att engagera sig i förbundet men det här lät så lockade att jag nominerade mig själv och det har jag aldrig ångrat.

Naturvetenskap och teknik har alltid varit en av Saras stora intressen och efter högstadiet siktade hon mot rymden och flyttade från hemstaden Växjö för att gå Rymdgymnasiet i Kiruna.

Det här är presidiet

Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse leds av presidiet. Det består nu av ordförande Ulrika Lindstrand, McNiel AB,
förste vice ordförande Per Norlander, Ericsson AB och andre vice ordförande Sara Magnusson, LogiLexi.

 

– Det här var under åren då Christer Fuglesang gjorde sina rymdresor så rymden var verkligen hajpad. För mig var det så kul att plugga med andra som delade mina intressen.

Tillsammans med en klasskompis gjorde Sara ett annorlunda gymnasiearbete – en show med kemiska experiment för mellanstadieelever, men efter tre år kände hon sig färdig både med Kiruna och med rymden.

Att plugga till civilingenjör kändes självklart och valet föll på industriell ekonomi i Linköping. Det var där hon började engagera sig i Sveriges Ingenjörer och värvade medlemmar på studentmässor och höll föredrag. Fjärde året, 2014, blev hon invald som teknologrepresentant i förbundsstyrelsen.

– Som student eller ung ingenjör är det svårt att förstå vad fackförbunden gör och varför man ska vara med i facket. Först när jag kom ut i arbetslivet insåg jag, att trots att man är efterfrågad som civilingenjör, är man väldigt liten mot ett stort företag.

I dag jobbar Sara Magnusson som teknisk ansvarig på LegiLexi, en icke vinstdrivande stiftelse som tar fram digitala verktyg som används av lågstadielärare för att lära alla barn att läsa.

– Det är ett screeningverktyg för att kartlägga läsfärdigheter och tillsammans med läsforskare har vi tagit fram övningar och fortbildningsmaterial för att träna eleverna på de områden som de behöver utveckla.

Att få vara en del av presidiet i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse ser Sara både som en möjlighet att fortsätta sitt engagemang för att locka unga till ingenjörsyrket och att själv få nya erfarenheter. Presidiet har ett särskilt uppdrag att vara ute och synas och Sara beskriver sin roll som en del av ordförande Ulrika Lindstrands team och att driva medlemmarnas frågor.

– Det här är ett stort uppdrag och en helt ny roll för mig men jag har svårt att tacka nej till möjligheten att lära mig något nytt.

Sara pratar gärna om hur viktigt det är att Sverige utbildar duktiga ingenjörer som kan lösa problemen med energiförsörjning och växande natur- och klimatproblem.

– Lösningen är inte att bromsa utvecklingen och exempelvis få människor att sluta flyga. Istället måste vi utveckla bättre teknik för att lösa problemen. Jag tror faktiskt att det är ingenjörer som kommer att rädda världen.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?