Faran med flexibilitet var viktigaste diskussionen på fullmäktige

Ingenjörsfullmäktige 2018
Ingenjörsfullmäktige 2018. Foto: Jonna Lahdensuo

Många ämnen behandlades på Sveriges Ingenjörers fullmäktige, 18-20 november. Ingenjören frågade sex av ledamöterna vad de tycker var de viktigaste besluten och diskussionerna, och det vanligaste svaret var: farorna med flexibilitet.

Vad tycker du var de viktigaste besluten eller diskussionerna på Ingenjörsfullmäktige?  

Karin StihlKarin Stihl, ledamot för Klöver dam – kvinnligt nätverk

– Det viktigaste är att förbundsstyrelsen lovat att göra en djupdykning i flexibilitet och gränslöshet. Att se vilka delar av flexibilitet som hjälper oss och vilka delar som är skadliga.

Faran med flexibilitet

En motion från Sveriges Ingenjörer på AB Volvo till årets Ingenjörsfullmäktige tog upp ämnet flexibilitet. Det ses oftast som något positivt: att till exempel kunna jobba på andra ställen och tider än de vanliga. Men det är också vanligare att arbetsgivare ställer krav på att ingenjörer ska vara flexibla med sin arbetstid och möta årscykler och upp- och nedgångar på arbetsplatsen. Fullmäktige beslutade att förbundet ska ta tag i frågan för att se hur facket och medlemmarna kan möta de här kraven.

– Övertidsfrågan är också viktig. Den är en delmängd av lönefrågan. Förbundets medlemmar jobbar 9 miljoner övertidstimmar. Om vi förhandlar för 40 timmar i veckan, men arbetsgivaren kan väva in 50-60 timmars jobb så blir det gratis de sista timmarna. Det är extremt svårt på individnivå att hantera.

Martin EnelingMartin Eneling, ledamot för Universitet och högskolor – Sverige som kunskapsnation

– Det är två diskussioner jag tycker var viktigast. Den ena är att förbundets Demokratiutredning är enormt viktig för hela organisationens relevans. Vi behöver fundera på hur vi ska organiseras så att medlemmarna kan känna sig delaktiga och har möjlighet till engagemang.

Läs om Demokratiutredningen här. 

– Den andra diskussionen jag tycker är viktig är hållbarhet i arbetssituationen. Det gränslösa arbetslivet håller på att slå sönder oss. Det handlar också om hållbarhet i att själv vara relevant. Kompetensutveckling är ett gemensamt ansvar mellan arbetstagaren och arbetsgivaren och arbetsgivaren måste förstå sin del och öka kompetensen hos personalen man har på plats. Det ligger på förbundets agenda, men det är bra att det förtydligas.

Carolina Gomez LagerlöfCarolina Gomez Lagerlöf, ledamot för Ingenjörer i Staten

– Diskussionen om flexibilitet, att det inte alltid är ett positivt uttryck. Vem ska man vara flexibel mot? Hur gör man så att folk orkar? Det är bra att det avspeglas på fullmäktige.

– Jag tycker också att det är bra att vi får upp HBTQ-frågorna på agendan. Jag tycker inte att vi har varit så bra på det. Vi har aldrig varit emot, men vi har inte pratat om det. Båda Saco och Sveriges Ingenjörer har varit lite tysta, men nu börjar vi försöka synas lite.

Essan IjadiEssan Ijadi, ledamot för Stockholm-Mälardalen

– Jag tycker att valet av förbundsstyrelse är det viktigaste för att prioritera rätt saker – och jag har förtroende för den styrelse vi nu har valt.

– En annan fråga är att förbundets 150 000 medlemmar jobbar 9 miljoner övertidstimmar. Vissa får ersättning men ibland är det tid man inte får betalt för. Det här är jätteviktigt och handlar om psykosocial hälsa. Vi ska må bra och ha en hållbar arbetssituation. Förbundet jobbar med frågan och det vill jag att vi fortsätter med.

 

Berndt ForssellBerndt Forssell, ledamot för Sveriges Ingenjörer AB Volvo

– En av de viktigaste diskussionerna var kring arbetsmiljö och hälsa, att psykosocial hälsa kom med på dagordningen. Jag är också glad att motionerna om flexibilitet och livslångt lärande fick så mycket stöd. Där behöver vi jobba mer proaktivt. Eftersom arbetsgivaren verkar ha haft tolkningsföreträde vad gäller flexibilitet behöver vi vara rustade innan sådana initiativ kommer, så att vi också tar tillvara på medarbetarnas perspektiv i vem som har nytta av flexibiliteten.

– Tre andra reflektioner är att:

  • Fullmäktige är kompetenshöjande för oss förtroendevalda. I samband med motionerna synliggörs förbundets arbete.
  • Vi har också samsyn om stora viktiga frågor. Det känns bra att vi drar åt samma håll.
  • Och så märks det att fullmäktige är angelägna och måna om teknologerna. Alla talar varmt om detta och här bidrar fullmäktige till förbrödring mellan generationerna.

Lena HellbergLena Hellberg, ledamot för Samhällsbyggarlistan

– Några saker har stuckit ut där jag blivit glatt överraskad. Som att det kommit upp idéer om hållbarhet, att till exempel panta schampo- och diskmedelsflaskor – varför gör vi inte det?

– Annars var diskussionen om pensioner viktig, att vi behöver klargöra hur de är konstruerade. Det behöver förbundet fördjupa sig i. Och så är det viktigt hur vi använder ord, som flexibilitet – vad menar vi med det?

 

Karin Thorsell

Lämna en kommentar

Senaste nytt