Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStora förändringar när ABB säljer Power Grids

Stora förändringar när ABB säljer Power Grids

Alla anställda på ABB i Sverige påverkas när ABB nu säljer Power Grids till Hitachi. Det menar ABB:s Akademikerförening.

2 800 personer jobbar på Power Grids i Ludvika och 900 i Västerås. Det innebär att ganska precis hälften av ABB:s 7 800 anställda i Sverige ingår i den del som nu säljs till japanska Hitachi.

Men alla ABB-anställda i Sverige påverkas, menar Mikael Blomqvist, ordförande för Akademikerföreningen på ABB – antingen av försäljningen eller av den omorganisation som företaget gått ut med samtidigt.

– Inte bara de enheter som säljs påverkas av försäljningen, utan centrala staber, supportfunktioner och forskningsresurser påverkas också, men hur vet vi inte än. Och omorganisationen blir en minst lika viktig förändring.

Från att ha varit ett kraft- och automationsföretag blir ABB nu ett renodlat automationsföretag.

Av Sveriges Ingenjörers medlemmar finns något fler än hälften i den del som blir kvar inom ABB.

Några personalneddragningar har inte nämnts och för Power Grids del är fackets inställning att det är en stark verksamhet, med svensk ingenjörskonst och innovation.

– Det hoppas vi får fortsätta, att man tar till vara det. Det vill vi jobba för.

De fackliga organisationerna har inte varit involverade i processen fram till besluten om försäljning och omorganisation. Man har heller inte fått mer information än det som företaget gått ut med.

– Som vanligt fattas beslutet i Zürich och vi ställs inför faktum, säger Mikael Blomqvist.

Men nu tar arbetet fart och han räknar med att successivt få information om både försäljningen och omorganisationen.

– Vi kommer att arbeta konstruktivt med sikte framåt och med målet att våra svenska ingenjörer och innovationskraft fortsatt kommer att ha en avgörande roll i utvecklingen av de nya verksamheterna.

Karin Thorsell

3 KOMMENTARER

  1. Power grids är ju själva den ursprungliga kärnverksamheten. Produkterna kommer alltid att ha en marknad och i och med de omställningar i elnät som kommer som följd av att fosila bränslen måste avvecklas uppkommer behov av mer elnätutrustningar. sol och vind kräver mer elnät. lastutämning wäst-öst kräver mer elnät. Intressant är att när ASEA och BROWN BBOVERI gick ihop en gång i tiden så lär orsaken ha varit att rädda det Schweizizks företaget och deras tekniska kunnande. Samtidigt passade ASEA på att flytta till ett skattemässigt gynnsammare klimat. Frågan är vad Hitachi kommer att göra. De är nog mer långsiktiga och man satsar inte så mycket pengar för att få bort en konkurrent. Hade en avknoppning till ett nytt bolag varit bättre än en försäljning?

    • Avknoppning av Grids hade varit det bästa!!?⛩
      Så ha Atlas, Autoliv, NCC
      gjort med gott resultat!
      Ta hem rest-ABB till Sverige för det var BBC som var på fallrepet, när AVB bildades!!???

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.