Årets bästa artiklar – här är läsarnas favoriter från 2018

Ingenjörer som läser
Foto: Getty images

Indiska ingenjörer, valet, skatteavdrag och skamligt låga lönelyft på Scania. Det är några av ämnena i de tio mest lästa artiklarna på Ingenjören.se under 2018. Har du läst artiklarna som hamnar i topp? Kolla listan här.

Indiska ingenjörer framför bild av Kista.

Bakgrundsfoto: Solomo Berhane/ Mostphotos

1. Det här reagerar de indiska ingenjörerna på i Sverige

I 2018 års mest lästa artikel på Ingenjören.se berättar några indiska ingenjörer saker de reagerar på på svenska arbetsplatser. Om regler som ingen förklarar, kramar och segdragna lösningar på akuta problem. Har du missat artikeln? Läs den nu.

Kvinna som är uttråkad på jobbet

Foto: Antonio Guillem/Thinkstock

2. Sex råd – så gör du när jobbet inte känns roligt längre

Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet? Råden för vad du ska göra om du känner så blev den näst mest lästa artikeln på Ingenjören.se 2018.

kommunikationsexperten Annmarie Palm

Annmarie Palm. Foto: Katriina Mäkinen

3. Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

När kommunikationsexperten Annmarie Palm hjälpte företag att bete sig bra mot sina kunder märkte hon att beteendet internt, mellan kollegor, ofta behövde en uppryckning det också. Artikeln med hennes bästa etikettråd på jobbet blev årets tredje mest lästa. Och flera läsare kommenterade att etikettråd tyvärr ofta behövs i dag.

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

4. Scanias ingenjörer får skambud trots rekordår

Under 2018 skrev vi om #ShowUsTheMoney – där ingenjörer på industriföretag reagerade på låga lönelyft trots företagens ökande vinster. Mest läst av artiklarna blev den om Scania, där var fjärde akademiker säger att löneläget fått dem att söka nytt jobb det senaste året.

deklaration

Foto: Maria Groth, Mostphotos

5. Nu börjar skatteavdraget på fackavgiften gälla

Den 1 juli återinfördes skatteavdraget för fackföreningsavgiften. Artikeln om hur det kommer att fungera för dig som medlem blev årets femte mest lästa. Avdraget är en av de poster som M-KD-budgeten vill att  regeringen utreder och lägger förslag om att ta bort, så framtiden för avdraget är oviss.

Foto: Thinkstock/Ridofranz.

6. Testet som mäter om du riskerar bli sjuk av trötthet

Hur mycket ork har du kvar efter jobbet? Kan du återhämta dig och känna dig pigg nästa arbetsdag? Ett nytt test framtaget av Sahlgrenska sjukhuset kan ge dig en varningssignal om du är i riskzonen för att drabbas av sjukdom på grund av trötthet.

Fullt upp. Ill: Dooder/Mostphotos.

7. Rekordlåg arbetslöshet bland ingenjörer

Arbetslösheten för ingenjörer är rekordlåg. I december 2017 var 1,1 procent av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer arbetslösa – men det skiljer mellan inriktningarna.

Foto: Mostphotos/Andrey Popov.

8. Byt jobb och höj din lön!

Att byta jobb är det bästa sättet att höja lönen. Ingenjörer inom privat sektor som bytte jobb under 2017 fick i genomsnitt en löneökning på 4 300 kronor. Snabbast ökar lönen i början av karriären men hela yrkeslivet får de som byter jobb betydligt större löneökningar än de som stannar kvar.

Partierna på vågskålar

Bakgrundsfoto: Mostphotos

9. Ena blocket dominerar bland ingenjörer på riksdagslistorna

På riksdagslistorna inför riksdagsvalet i höstas fanns totalt 256 ingenjörer med, visade Ingenjörens genomgång. Men ingenjörerna fördelade sig inte alls jämnt mellan partierna eller i förhållande till partiernas storlek – utan det ena blocket var överlägset mest populärt för ingenjörer att kandidera för.

Foto: Getty Images

10. Ericsson har klarat stålbadet utan uppsägningar

För drygt ett år sedan sjösatte Ericsson ett globalt sparpaket på 10 miljarder. Sedan dess har ingen på företaget i Sverige blivit uppsagd mot sin vilja. Artikeln om det här blev den tionde mest lästa på Ingenjören.se under 2018.

Det här var det som blev mest läst 2018. Vad vill du läsa om under 2019? Tipsa oss gärna. Skriv en kommentar eller mejla oss på ingenjoren@sverigesingenjorer.se

Lämna en kommentar

Senaste nytt