Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEna blocket dominerar bland ingenjörer på riksdagslistorna

Ena blocket dominerar bland ingenjörer på riksdagslistorna

Om representationen av ingenjörer på valsedlarna skulle spegla valresultatet, så skulle mandaten fördelas helt annorlunda än opinionsmätningarna visar. Och det skulle bli brakseger för ena blocket.

På riksdagslistorna inför höstens riksdagsval finns totalt 256 ingenjörer med, visar Ingenjörens genomgång. Och de fördelar sig inte alls jämnt mellan partierna eller i förhållande till partiernas storlek.

Bäst på att få med ingenjörer på sina riksdagslistor är Centern med 56 ingenjörer – vilket motsvarar 21,9 procent av ingenjörerna som kandiderar.

Partiet följs av Liberalerna på andra plats med 18,8 procent och Moderaterna på tredje med 13,7 procent.

Miljöpartiet är största rödgröna parti med 12,9 procent – vilket är exakt lika mycket som Kristdemokraterna.

Minst antal ingenjörer på listorna av alla riksdagspartier har Socialdemokraterna som bara har tio ingenjörer i hela landet som kandiderar till riksdagen. Det motsvarar 3,9 procent av ingenjörerna som kandiderar.

Vänsterpartiet är dubbelt så stort med 7,8 procent av ingenjörerna som kandiderar för dem. Sverigedemokraterna ligger strax efter med 7,4 procent.

Sammanlagt för blocken blir fördelningen:

  • Alliansen: 67,3 %
  • S+V+MP: 24,6 %
  • SD: 7,4 %
  • FI: 0,8 %

Ingenjörerna som kandiderar till riksdagen fördelar sig så här mellan partierna:

Antal ingenjörer som kandiderar per parti:

  • Centern 56
  • Liberalerna 48
  • Moderaterna 35
  • Kristdemokraterna 33
  • Miljöpartiet 33
  • Socialdemokraterna 10
  • Vänsterpartiet 20
  • Sverigedemokraterna 19
  • Feministiskt initiativ 2

Läs också: Här är ingenjörerna som har störst chans till en plats i riksdagen

Karin Thorsell

Så gjorde vi: Vi har gått igenom riksdagslistorna för alla valkretsar för de partier som sitter i riksdagen, plus Feministiskt Initiativ (som Valmyndigheten räknar bland större partier). Vi har gått på titlar för att avgöra om en kandidat är ingenjör. Vi har inte tagit med titlar som projektledare, entreprenör eller lärare, där personerna kan vara ingenjörer eller ha en helt annan yrkesbakgrund. Däremot har vi tagit med personer med de titlarna som vi vet är ingenjörer. Vi har publicerat artiklar för respektive valkrets successivt sedan i våras (se länkar för valkretsar) och har då också kompletterat listorna med personer som vi inte kunnat utläsa var ingenjörer.

11 KOMMENTARER

  1. Snarare skamligt med ingenjörer utan läsförståelse nog att riktigt tolka en* text med en problemformulering värdig en högstadieelev.

    *Vissa fick flera chanser på sig…

  2. Intressant nog finns ingenstans i artikeln information om hur stor andel av kandidaterna som är ingenjörer och hur det förhåller sig till andelen ingenjörer i samhället.

    • Hej Torbjörn, Du har rätt i att det finns många parametrar att väga in i det här och jag hade själv gärna grottat ner mig ännu mer i siffrorna – men vi behöver ju skriva om andra ämnen också så tiden fanns inte för det. Ett exempel på andelen ingenjörer kan vi ta i Blekinge, där har Centern fem ingenjörer av 32 namn på sin lista. Socialdemokraterna i Blekinge har noll ingenjörer av 25 namn på sin lista. Om du vill se själv så kan du gå in på https://data.val.se/val/val2018/valsedlar/R/rike/valsedlar.html Andelen examinerade ingenjörer i samhället – från gymnasie- till civilingenjörer är cirka 3,6 procent. Därtill kan man räkna ingenjörer som inte tagit ut examen, men den siffran har jag inte. Den gångna mandatperioden var andelen ingenjörer i riksdagen 3,7 procent, inklusive personer som inte tagit ut examen. Efter valet ser det ut att kunna bli 10 ingenjörer i riksdagen (se artikeln Här är ingenjörerna som har störst chans till en plats i riksdagen), alltså 2,9 procent. /Karin Thorsell, redaktionen

  3. Men snälla ni: inte ETT ORD om hur urvalet är gjort eller var siffrorna kommer ifrån! De sakerna är ju helt avgörande för vilket värde slutsatserna har, och så redovisar ni det inte alls! Ett riktigt bottennapp…

  4. Väldigt märkligt av Ingenjören att inte veta hur procent summeras. Självklart är det inte 67,3% av alla kandiderande i Alliansen som är ingenjörer. Inte heller är det 24,6% av alla inom S+MP+V som är ingenjörer. Snabb huvudräkning ger att det är runt 16-17% för Alliansen och drygt 8% för S+MP+V.

    • Hej Arvid, Procentsiffrorna anger hur stor andel av de ingenjörer som kandiderar som gör det för respektive parti och block och det skriver vi i artikeln. Exempelvis: ”Bäst på att få med ingenjörer på sina riksdagslistor är Centern med 56 ingenjörer – vilket motsvarar 21,9 procent av ingenjörerna som kandiderar.” Av varje partis kandidater varierar antalet ingenjörer, men det ligger bara på någon eller några procent av alla kandidater. /Redaktionen

      • Hålla helt med Arvid. Det är bara inte möjligt att addera procentsiffror baserad på olika referensmängder, det blir fullständig nonsense. T.ex. om varje parti i alliansen hade 50% ingenjörer, skulle då alliansblocket har 150% ingenjörer sammanräcknat Era sammanräcknade blockprocenter är ju helt meningslös. Fake statistics so to say. Och det är faktiskt ganska skamligt att presentera på en ingenjörs-inriktade websida.

        • Hej JM! Se tidigare svar till Arvid. Vi har inte skrivit att det är andel av partiernas kandidater utan andelen av ingenjörerna som kandiderar. Läs igen så ser du. /Redaktionen

            • Hej LE, Vad menar du med att vi summerat procentsatser från orelaterade procentsatser? Allt handlar om andelar av de 256 ingenjörer som kandiderar. 56 ingenjörer av 256 kandiderar för Centern, vilket blir 21,9 procent. 172 av 256 ingenjörer som kandiderar gör det för Allians-partier. Hur menar du att vi har räknat skamligt? /Karin Thorsell, Redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.