Rekordmånga företag öppnar dörrarna för att locka tjejer till teknik

Projektgruppen för IGEday.
Projektgruppen för IGEday. Projektledaren, Beatrice Partain, står tvåa från höger.

Den 29 mars går årets Introduce a girl to engineering-day (IGEday) av stapeln. 184 arbetsplatser slår upp dörrarna för att tjejer ska lära sig mer om ingenjörs- och teknikyrken. Och det är en klart fler än tidigare år.

Sammanlagt finns plats för över 3 000 tjejer i åldrarna 13 till 19 år på de 184 arbetsplatserna under årets IGEday. Att jämföra med drygt 2 000 platser förra året.

– Jag tror att det här börjar bli en angelägen fråga för arbetsgivarna. Det är en nödvändighet eftersom det är så stor ingenjörsbrist på väg. Många tycker också att det är viktigt att inspirera tjejer att välja teknik, säger Beatrice Partain, projektledare för IGEday.

Bland arbetsplatserna som deltar finns allt från Google till ABB och H&M. Små arbetsgivare och stora – från Elitfönster i Jönköping till WSP.

– Det finns superhäftiga företag överallt, säger Beatrice Partain, som själv läser till civilingenjör i industriell ekonomi.

Hon tycker att kunskapen om vad en ingenjör gör är låg bland svenskar i allmänhet och har engagerat sig under många år för att bredda bilden av ingenjörsyrket och locka unga till teknikstudier.

Alla län utom Gotland är representerade under IGEday. Och i vissa delar av landet är det glesare mellan arbetsplatserna som deltar.

– Men vi hoppas att det finns något tillräckligt nära för alla så att man kan resa till det.

Upplägget under dagen varierar från arbetsplats till arbetsplats – och viktigast är att göra något praktiskt under dagen, till exempel att få programmera.

– Varken en 13-åring eller en vuxen kan lyssna på föredrag i sex timmar. Utan det är viktigt att det är engagerande och praktiskt. Och vi tror att vi som universitetsstudenter har en närmare förståelse för vad målgruppen vill. Därför ger vi förslag och berättar också vad de som deltagit tidigare år har tyckt var roligt.

Den 10 mars går anmälningstiden ut för den som vill vara med på IGEday. De mest populära arbetsplatserna, som Google, är redan fullbokade, men än så länge finns platser kvar i alla län.

– Jag hoppas att det blir lärorikt och inspirerande för både tjejerna och företagen. Det är mitt mål, säger Beatrice Partain.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar