Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTjäna 1000-lappar på att se över familjeskyddet i ITPK

Tjäna 1000-lappar på att se över familjeskyddet i ITPK

Är du inte gift och är barnen över 20 år? Då finns det inget skäl att behålla familjepensionen inom ITP. Genom att välja bort den kan privatanställda tjänstemän i 55-årsåldern höja sin tjänstepension med drygt 2 000 kronor i månaden. 

Alla privatanställda tjänstemän som är födda före 1978, som har tjänstepension ITP2 och tjänar 39 590 eller mer i månaden har automatiskt så kallad familjepension. Den ger familjen ett extra skydd om man avlider före pensionen, men några viktiga villkor måste uppfyllas.

Tomas Carlsson, Collectum

Familjepensionen betalas bara ut till make, maka eller registrerad partner livet ut, men inte till sambo eller barn som har fyllt 20 år.

– Många vet inte om att de har en familjepension, vilka regler som gäller eller så glömmer man att välja bort den när det inte längre finns några förmånstagare. Är man änka/änkling, frånskild eller sambo och barnen har fyllt 20 år är familjepensionen onödig, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Så tar du bort familjepensionen

  1. Gå till Collectum.se och logga in på Mina sidor med din e-legitimation. Har du familjepension syns det där.
  2. Läs noga igenom vad som står om familjepension. Observera att valet inte går att ångra.
  3. Klicka på ”Ändra skydd” och därefter på ”Avstå familjepension”.
  4. Bocka för att du läst informationen och klicka sedan på ”Bekräfta”.
  5. Det går också att göra avståendet på en blankett som du hittar på Collectum.se under Blanketter.

Om du avstår från familjepensionen sätts pengarna istället in till din egen ITP-pension som ger dig högre pension varje månad. Hur mycket du kan höja din pension med beror på din lön och din ålder.

En genomsnittlig tjänsteman i 55-årsåldern som väljer bort familjepensionen kan få drygt 2 000 kronor mer i månaden om man tar ut sin ITPK under fem år, visar Collectums beräkningar.

Enligt Collectum finns det ungefär 200 000 privatanställda tjänstemän som har en familjepensionspremie inom ITP2 och som skulle kunna flytta den till sin ITPK.

Tomas Carlsson menar att ett bättre alternativ för många som vill ha ett ekonomiskt skydd för familjen, är att avstå från sin familjepension och istället teckna ett så kallat familjeskydd till sin ITP-pension. Familjeskyddet är billigare och omfattar även sambor. Den har dessutom ingen åldersgräns för barn.

– Börja med att ta reda på hur stor din premie är för familjepensionen. Det gör du hos Collectums kundtjänst som skickar dig uppgiften. Läs sedan om  kostnaderna för familjeskydd för ITPK på Collectums hemsida, säger Tomas Carlsson.

Kostnaden för familjeskydd beror på hur hög nivå du väljer på skyddet och den blir också högre i takt med att du blir äldre. Du väljer om anhöriga ska få 1-4 prisbasbelopp i månaden om du avlider. Är du 55 år och väljer 2 prisbasbelopp (i dag 7750 kronor i månaden) blir din premie drygt 17 kronor i månaden för ett skydd till dina anhöriga under fem år. Ett skydd under tio år kostar knappt 34 kronor i månaden.

Karin Virgin

Så väljer du till familjeskydd

  1. Gå till Collectum.se och logga in på Mina sidor med din e-legitimation.
  2. Läs under rubriken ”Välj skydd för familjen” och läs om familjeskydd.
  3. Klicka på ”Se kostnaden för familjeskydd”.
  4. Klicka på knappen ”Ändra skydd” och följ instruktionerna.
  5. Välj ITPK-valsblankett (gäller de flesta av Sveriges Ingenjörers medlemmar). Följ vidare instruktionerna.

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.