Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenMat och teknik skapar nya ingenjörsjobb

Mat och teknik skapar nya ingenjörsjobb

Tekniklösningar ger företag som satsar på närproducerat en chans att utmana livsmedelsjättarna. Och i framtiden kanske kockarna jobbar sida vid sida med robotar. Food Tech är på frammarsch och ingenjörerna är nyckelspelarna.

Kött, fisk, frukt, grönsaker och andra livsmedel har ofta en lång resa bakom sig innan de landar på våra tallrikar. Både transporter och produktionen av livsmedel har en stor påverkan på klimat och miljö. Det har ökat trycket på nya idéer för att framställa mat.

Spännande lösningar växer fram inom Food Tech  – en växande bransch som skapar allt fler jobb för ingenjörer. Men vad ryms egentligen i begreppet Food Tech?

Annika Grälls, projektledare för Mat och måltid på Nobel Science Park i Örebro, har grundat ett heldagsseminarium om Food Tech som i nyligen arrangerades för andra året i rad.

Annika Grälls, Nobel Science Park

– Den enkla förklaringen av Food Tech är kombinationen av mat och teknik. Vi har sett hur musikbranschen har förändrats totalt genom digitaliseringen. Nu står livsmedelsbranschen inför samma förändring.

Enligt Annika Grälls ligger Sverige långt framme tack vare en hög mognadsgrad och användande av digitala tjänster. Dessutom är intresset för mat stort i Sverige.

Två faktorer som också påskyndar utvecklingen är intresset för hållbarhet och hälsa, två starka globala trender. Köttkonsumtionen minskar, allt fler äter mer vegetariskt och den största förändringen sker i den yngre generationen. Enligt Ungdomsbarometern har andelen vegetarianer ökat från att vara tre procent 2009 till nio procent 2018. Undersökningen bygger på drygt 23 000 intervjuer med ungdomar mellan 15 och 24 år.

Mer om kompetensutveckling

Läs mer om Sveriges Ingenjörers arbete för kompetensutveckling.

– Tekniska lösningar kan bidra till ett mer hållbart samhälle utan uppoffringar och tekniken hjälper oss att göra fler medvetna val. Utvecklingen drivs av start-ups men de stora livsmedelsproducenterna är också med. Food Tech skapar redan nya jobb för ingenjörer och jag tror att vi bara ser början, säger Annika Grälls.

Örebro universitet har tagit en ledande position inom AI och robotik och Amy Loufti, professor i informationsteknologi, driver projekt inom Food Tech.

Amy Loufti, Örebro universitet

– Vårt jordbruk är redan automatiserat men nu behöver vi en ny generation robotar som inte utför samma arbetsmoment om och om igen. För att klara detta krävs också artificiell intelligens och det är ett av mina forskningsområden.

Redan i dag finns robotar som vänder hamburgare men i framtiden kanske robotarna kan avlasta kockarna och arbeta sida vid sida. Amy Loufti startar efter sommaren, tillsammans med Alfred Nobel Science Park, ett forskningsprojekt för att undersöka möjligheterna. Tanken är att identifiera vilka vilka moment som man kan automatisera i ett restaurangkök.

– Vi behöver studera hur processen går till när man lagar mat och för det kommer vi använda oss av artificiell intelligens. Syftet med studien är att se vilka moment som en robot, eller snarare automation, kan avlasta kockarna. Det är inte säkert att man ska automatisera de moment som är enklast, det är viktigt att roboten gör rätt saker.

Food Tech är ett spretigt område och därför är behovet av teknisk kompetens  också brett. Ingenjörer inriktade på robotik och AI är efterfrågade men också de med bredare kompetens inom datateknik. För livsmedelsproduktion krävs ett omfattande arbete med miljötillstånd och här finns jobb för ingenjörer som är inriktade mot miljö och hållbarhet.

Men Amy Loufti menar att ingenjörerna inte bara behöver vara duktiga på teknik.

– Kompetens som framför allt efterfrågas inom Food Tech är intuition, kreativitet och tvärvetenskaplighet. Det behövs ingenjörer som kan göra kloka bedömningar om algoritmernas slutsatser är rimliga. Kreativitet är det som skiljer en bra ingenjör från en fantastisk ingenjör och inom livsmedelsproduktion måste man förstå hela kedjan från jord till bord.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.