Food Tech är en växande bransch för ingenjörer

Teknik för vertikalodling, app mot matsvinn och fiskodling på land. Här kan du läsa intervjuer med några företag inom Food Tech – om framtiden och deras behov av ingenjörer.

Flera svenska företag har satsat på odlingar i stora källarutrymmen eller lagerlokaler. Ett av dem är Grönska – ett ungt, svenskt tech-bolag som både utvecklar teknik för vertikal odling och odlar och säljer grönsaker och örter. I en lagerlokal i Huddinge söder om Stockholm driver Grönska en av Europas största vertikala odlingar. Plantorna odlas på hyllplan med LED belysning och hydroponisk bevattningsteknik. Varje månad skördas och säljs 80 000 plantor.

Robin Lee, en av grundarna, är arkitekt och van vid att arbeta med ritningar. Men för att utveckla företagets eget belysningssystem har man anlitat ingenjörer. Lamporna tillverkas nu i Kina och Polen.

Robin Lee är en av grundarna av Grönska som odlar sallad och örter vertikalt i stora lagerlokaler.

– Vi behöver lampor som ger en jämn och bra belysning. När man odlar på höjden krävs också lampor på många nivåer så att alla plantor får ljus.

I takt med att företaget växer hoppas han att Grönska ska kunna anställa ingenjörer.

– Behovet är jättestort men än så länge är resurserna begränsade. Jag hoppas att vi snart kan rekrytera ingenjörer, bland annat för att utveckla ett bra system för internlogistik men också för att titta på möjligheter med robotik. Det kan bli nödvändigt när odlingsytorna blir större.

Matsvinn är ett stort miljöproblem och enligt  Naturvårdsverket slängs drygt en miljon ton matavfall i Sverige per år. Ungefär hälften är onödigt matsvinn – det vill säga mat som det inte är något fel på.

På Karma arbetar ingenjörer och programmerare bland annat med med apparna som används av köparna och säljarna.

För fyra år sedan släppte företaget Karma en app där privatpersoner kan köpa mat som är på väg att gå ut från restauranger, caféer och matbutiker till lägre pris.

I dag är 2 200 företag anslutna och säljer sin osålda mat med appen som används av 550 000 personer. Utanför Sverige finns Karma också i Storbritannien och Frankrike.  Hittills har Karma bidragit till att över 330 ton mat räddats från att slängas.

Mattis Larsson, en av de fyra grundarna, är civilingenjör och ansvarig för avdelningen engineering. Där arbetar både högskoleutbildade ingenjörer och andra som har lärt sig programmera själva eller på kortare utbildningar.

– Behovet av programmerare ökar både hos oss och andra företag. Mina anställda får mejl och samtal varje dag från arbetsgivare som drar i dem.

Mattis Larsson, Karma. Foto: Linus Meyer.

Ingenjörerna och programmerarna utvecklar de fyra apparna, en för köparna och en för säljarna och båda i versioner för Android och Iphone. En minst lika stor utmaning är den teknik som finns bakom, ett nätverk av servrar och andra system som får allt att fungera.

På Karma jobbar ingenjörer också med dataanalys. Från apparna tar man in stora mängder data som analyseras för att se samband och hitta olika segment av kunder för att anpassa produktutveckling och marknadsföring. Mattis ser att företagets behov av ingenjörer och programmerare kommer att öka.

– Fortsätter vi att växa i samma takt kan vi vara närmare ett hundra medarbetare på min avdelning inom några år. Särskilt stort behov ser jag inom dataanalys, maskininlärning och cloud engineering.

På en gård utanför Tollarp i Skåne driver civilingenjören Mikael Olenmark Dessalles tillsammans med marinbiologen Johan Ljungqvist företaget Gårdsfisk som vill blir en paraplyorganisation för kontraktsuppfödare, bönder som odlar fisk i stora bassänger på sina gårdar. Fiskarterna som man har valt är rödstrimma och clarias, två tropiska fiskar som till skillnad från lax, gös och abborre inte kräver animaliskt protein. Fisken odlas i stora tankar och det näringsrika vattnet används som gödsel på åkrarna.

Gårdsfisk, fr v: Mikael och Johan vid en av de tio bassängerna. Foto: Björn Solfors.

– Jag är byggnadsingenjör och civilingenjör i teknisk vattenresurshantering men jag hinner inte med allt arbete själv. Därför anlitar jag ingenjörer på konsultbasis för olika uppdrag, bland annat programmering av styrsystem och arbetet med ansökningar för miljötillstånd.

Om Gårdsfisk växer enligt planerna kommer företaget att behöva ingenjörer inom datateknik och inom miljö- och hållbarhet, bland annat för att göra beräkningar av miljöbelastningar, gödselanalyser och systembalansanalyser. Målet är att under 2019 och 2020 sälja tio anläggningar för fiskodling till lantbrukare.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar