Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtVad händer när allt färre väljer att vara med i facket?

Vad händer när allt färre väljer att vara med i facket?

I dag är 59 procent av Sveriges arbetare och 72 procent av tjänstemännen med i facket. En prognos visar att anslutningsgraden till fackförbunden sjunker på hela arbetsmarknaden. Det här kan bli ett hot mot den svenska modellen.

Den fackliga organisationsgraden har sjunkit i Sverige – från 77 procent 2006 till 67 procent i dag. Det stora raset har skett inom LO-förbunden medan fackförbunden för tjänstemän har förlorat färre medlemmar.

Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, är författare till rapporten Den svenska modellen i fara? som släpptes i maj. Den innehåller statistik och analyser av medlemsutveckling och organisationsgrad för svenska fackförbund sedan år 2000.

Anders Kjellberg

Han pekar på flera förklaringar till att organisationsgraden för tjänstemän inte sjunkit till samma låga nivå som för arbetare.

– Avgifter till fack och a-kassa har haft betydelse men det finns fler faktorer. Tjänstemannafacken har lockat många med sina inkomstförsäkringar. LO-förbunden har också krympt i takt med att andelen utlandsfödda har ökat. Bland dem är färre än hälften med i facket.

 

Antal medlemmar i Sveriges tio största fackförbund

  1. Unionen 551 500
  2. Kommunal 500 200
  3. IF Metall 246 800
  4. Lärarförbundet 167 300
  5. Vision 138 500
  6. Sveriges Ingenjörer 125 000
  7. Handels 123 300
  8. Ledarna 94 200
  9. Vårdförbundet 92 100
  10. Byggnads 78 700

Avser aktiva medlemmar 31 december 2018 (studenter och pensionärer borträknade)

Sveriges Ingenjörer är i dag det sjätte största fackförbundet i Sverige och hade i december 2018 125 000 aktiva medlemmar (studenter och pensionärer inte medräknade). Det är en ökning med 31 procent sedan 2006. Övriga Sacoförbund har också vuxit rejält. Sveriges största fackförbund är Unionen med 551 500 medlemmar som sedan 2006 har ökat med 24 procent.

De senaste två åren syns dock ett svagt trendbrott för tjänstemannafacken som har börjat tappa i organisationsgrad.

– Om utvecklingen fortsätter i samma takt och riktning som de senaste två åren kommer vi att se dels en lägre facklig organisationsgrad i Sverige, dels en ännu större klyfta mellan fackförbund för arbetare och tjänstemän, säger Anders Kjellberg.

Vad som ligger bakom den sjunkande organisationsgraden bland tjänstemän har Anders Kjellberg inget säkert svar på.

– En förklaring kan vara att högkonjunkturen gör att fler upplever att de kan klara sig själva utan fackets stöd.

I den framtidsprognos som Anders Kjellberg presenterar i rapporten är bara 52 procent av arbetarna och 67 procent av tjänstemännen i Sverige medlem i ett fackförbund 2023. Arbetsgivarorganisationerna tappar däremot inte sina medlemsföretag och det kan rubba styrkebalansen mellan de centrala parterna som förhandlar kollektivavtalen på arbetsmarknaden.

– I kombination med politiska initiativ som slopad avdragsrätt för fackföreningsavgiften, inskränkningar i konflikträtten och uppluckringar av Las riskerar den svenska modellen att hamna i fara, säger Anders Kjellberg.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.