Ta reda på hur chefen sätter din lön

För ett lönesättningen ska kännas rättvis är det viktig med kontinuerlig feedback och att medarbetaren förstår lönekriterierna.

Lönesättande chefer måste få rätt förutsättningar men medarbetarna måste också känna till lönekriterierna för att lönesättningen ska kännas rättvis. Det visar visar forskning vid Stockholms universitet.

Vem vill inte ha högre lön? Säkert de flesta. Men känslan av att bli rättvist behandlad har också stor betydelse för hur man trivs på jobbet.

Sofia Malmrud

– Det är viktigt att både chef och medarbetare förstår på vilka grunder som lönen sätts, säger Sofia Malmrud, doktorand på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Hon forskar om de lönesättande chefernas roll och vilken effekt upplevelsen av lönesättningen har för medarbetarnas attityder och beteenden. En nyckelfaktor för att lönesättningen ska kännas rättvis är är att anställda får regelbunden och tydlig återkoppling från chefen på sin prestation.

Många kollektivavtal anger att lönen ska sättas i ett samtal med lönesättande chef men Sofia menar att det är viktigt att arbetet med lönesättningen pågår hela året.

Viktiga verktyg för lönesättande chefer

  • I Sofia Malmruds avhandlingsarbete ingår flera studier. Nyligen intervjuade hon 28 lönesättande chefer i olika branscher i privat sektor om hur de upplever sin roll i lönesättningen och vilka utmaningar de upplever. Cheferna lyfte fram att de behövde ha rätt förutsättningar och några viktiga verktyg var:
  • tillräckligt med tid
  • bra mallar för bedömningskriterier
  • stöd från sin chef och chefskollegor

– Det är orimligt att bara få feedback en gång om året när chefen under lönesamtalet berättar om medarbetaren har levt upp till målen eller inte. Chefer behöver ge kontinuerlig feedback året om så att man får reda på hur man presterar i förhållande till uppsatta mål.

Ta reda på lönekriterierna

Under lönesamtalet är det viktigt att medarbetaren kan motivera sin prestation kopplad till lönekriterierna eftersom lönesättningen utgår från dem.

– De som inte känner till kriterierna förstår inte alltid chefens prestationsbedömning och då uppfattar man ofta lönesättningen som orättvis.

Det här syns i en enkätundersökning som det forskningsprojekt som Sofia Malmrud arbetar i har genomfört med både chefer och medarbetare på flera företag.

Enkätsvaren visar att medarbetare hade större vilja att stanna kvar på arbetsplatsen när både chef och medarbetare upplevde att lönesättningen varit rättvis. När chefen upplevde lönesättningen som mer rättvis än medarbetaren var medarbetarens vilja att stanna kvar på företaget lägre.

– Det här visar att företag har mycket att vinna på att anställda upplever att lönesättningen är rättvis, säger Sofia Malmrud.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
Fler artiklar