Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTa reda på hur chefen sätter din lön

Ta reda på hur chefen sätter din lön

Lönesättande chefer måste få rätt förutsättningar men medarbetarna måste också känna till lönekriterierna för att lönesättningen ska kännas rättvis. Det visar visar forskning vid Stockholms universitet.

Vem vill inte ha högre lön? Säkert de flesta. Men känslan av att bli rättvist behandlad har också stor betydelse för hur man trivs på jobbet.

Sofia Malmrud

– Det är viktigt att både chef och medarbetare förstår på vilka grunder som lönen sätts, säger Sofia Malmrud, doktorand på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Hon forskar om de lönesättande chefernas roll och vilken effekt upplevelsen av lönesättningen har för medarbetarnas attityder och beteenden. En nyckelfaktor för att lönesättningen ska kännas rättvis är är att anställda får regelbunden och tydlig återkoppling från chefen på sin prestation.

Många kollektivavtal anger att lönen ska sättas i ett samtal med lönesättande chef men Sofia menar att det är viktigt att arbetet med lönesättningen pågår hela året.

Viktiga verktyg för lönesättande chefer

  • I Sofia Malmruds avhandlingsarbete ingår flera studier. Nyligen intervjuade hon 28 lönesättande chefer i olika branscher i privat sektor om hur de upplever sin roll i lönesättningen och vilka utmaningar de upplever. Cheferna lyfte fram att de behövde ha rätt förutsättningar och några viktiga verktyg var:
  • tillräckligt med tid
  • bra mallar för bedömningskriterier
  • stöd från sin chef och chefskollegor

– Det är orimligt att bara få feedback en gång om året när chefen under lönesamtalet berättar om medarbetaren har levt upp till målen eller inte. Chefer behöver ge kontinuerlig feedback året om så att man får reda på hur man presterar i förhållande till uppsatta mål.

Ta reda på lönekriterierna

Under lönesamtalet är det viktigt att medarbetaren kan motivera sin prestation kopplad till lönekriterierna eftersom lönesättningen utgår från dem.

– De som inte känner till kriterierna förstår inte alltid chefens prestationsbedömning och då uppfattar man ofta lönesättningen som orättvis.

Det här syns i en enkätundersökning som det forskningsprojekt som Sofia Malmrud arbetar i har genomfört med både chefer och medarbetare på flera företag.

Enkätsvaren visar att medarbetare hade större vilja att stanna kvar på arbetsplatsen när både chef och medarbetare upplevde att lönesättningen varit rättvis. När chefen upplevde lönesättningen som mer rättvis än medarbetaren var medarbetarens vilja att stanna kvar på företaget lägre.

– Det här visar att företag har mycket att vinna på att anställda upplever att lönesättningen är rättvis, säger Sofia Malmrud.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.