Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTa reda på hur chefen sätter din lön

Ta reda på hur chefen sätter din lön

Lönesättande chefer måste få rätt förutsättningar men medarbetarna måste också känna till lönekriterierna för att lönesättningen ska kännas rättvis. Det visar visar forskning vid Stockholms universitet.

Vem vill inte ha högre lön? Säkert de flesta. Men känslan av att bli rättvist behandlad har också stor betydelse för hur man trivs på jobbet.

Sofia Malmrud

– Det är viktigt att både chef och medarbetare förstår på vilka grunder som lönen sätts, säger Sofia Malmrud, doktorand på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Hon forskar om de lönesättande chefernas roll och vilken effekt upplevelsen av lönesättningen har för medarbetarnas attityder och beteenden. En nyckelfaktor för att lönesättningen ska kännas rättvis är är att anställda får regelbunden och tydlig återkoppling från chefen på sin prestation.

Många kollektivavtal anger att lönen ska sättas i ett samtal med lönesättande chef men Sofia menar att det är viktigt att arbetet med lönesättningen pågår hela året.

Viktiga verktyg för lönesättande chefer

  • I Sofia Malmruds avhandlingsarbete ingår flera studier. Nyligen intervjuade hon 28 lönesättande chefer i olika branscher i privat sektor om hur de upplever sin roll i lönesättningen och vilka utmaningar de upplever. Cheferna lyfte fram att de behövde ha rätt förutsättningar och några viktiga verktyg var:
  • tillräckligt med tid
  • bra mallar för bedömningskriterier
  • stöd från sin chef och chefskollegor

– Det är orimligt att bara få feedback en gång om året när chefen under lönesamtalet berättar om medarbetaren har levt upp till målen eller inte. Chefer behöver ge kontinuerlig feedback året om så att man får reda på hur man presterar i förhållande till uppsatta mål.

Ta reda på lönekriterierna

Under lönesamtalet är det viktigt att medarbetaren kan motivera sin prestation kopplad till lönekriterierna eftersom lönesättningen utgår från dem.

– De som inte känner till kriterierna förstår inte alltid chefens prestationsbedömning och då uppfattar man ofta lönesättningen som orättvis.

Det här syns i en enkätundersökning som det forskningsprojekt som Sofia Malmrud arbetar i har genomfört med både chefer och medarbetare på flera företag.

Enkätsvaren visar att medarbetare hade större vilja att stanna kvar på arbetsplatsen när både chef och medarbetare upplevde att lönesättningen varit rättvis. När chefen upplevde lönesättningen som mer rättvis än medarbetaren var medarbetarens vilja att stanna kvar på företaget lägre.

– Det här visar att företag har mycket att vinna på att anställda upplever att lönesättningen är rättvis, säger Sofia Malmrud.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.