Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStora krav på chefer i kontor utan egna platser

Stora krav på chefer i kontor utan egna platser

Prata om hur ni vill kommunicera, skapa rutiner och sätt upp tydliga spelregler. Det är några nycklar till framgång med det aktivitetsbaserade kontoret.

Grundtanken med aktivitetsbaserade kontor är att medarbetare kan arbeta på den plats där de för tillfället arbetar bäst – i tysta rum, tillsammans med andra eller i en miljö där de kan få utlopp för sin kreativitet. Men vad innebär det för ledarskapet och relationerna mellan kollegor?

Lena Lid Falkman, handelshögskolan i Stockholm.

– När man säljer in konceptet säger man ofta att det handlar om att ”cheferna måste släppa taget”. Men så är det inte riktigt. Det handlar snarare om att cheferna behöver ha ett annat fokus, säger Lena Lid Falkman som forskar om kontorsmiljöer vid Handelshögskolan i Stockholm.

Ingen har en egen plats

Faktum är att vi inte ens i en mer traditionell kontorsmiljö sitter på samma plats hela tiden. Studier har visat att medarbetare med fasta kontorsplatser sitter cirka 50 procent på sin plats, resten av tiden är de ute hos kund, i möten, i samtal med en kollega eller någon annanstans.

Sätt fokus på kommunikationen

  1. Kom överens om vilka möten ni behöver ha, både på gruppnivå och individuellt. Bestäm vilka som ska vara med, hur ofta ni behöver träffas och på vilket sätt – telefon, video, fysiska möten eller en kombination av allt.
  2. Skapa rutiner kring hur ni använder olika kommunikationskanaler. Vilka verktyg har ni och hur ska de användas? Var ska ni kommunicera vad?
  3. Sätt upp spelregler för kontoret. Vad innebär ett tyst rum? I vilka miljöer får man prata? När och på vilket sätt får man störa varandra för spontana möten?
  4. Skapa rutiner för sociala möten, både för kontoret som helhet och på individnivå, exempelvis kontorsfika på fredagar eller lunch med kollegorna på onsdagar. Kom ihåg att de flesta håller fast vid sina fika- och lunchrutiner även i en aktivitetsbaserad miljö.
  5. Hitta sätt att våga testa nya miljöer. Skapa egna rutiner där du byter miljö för olika arbetsuppgifter.

– Utmaningen i det aktivitetsbaserade kontoret är att folk inte har en egen plats. Därför måste du vara mer kontaktsökande och hitta nya sätt att möta dina medarbetare regelbundet, förklarar hon.

Chefens uppdrag, oavsett kontorsmiljö, är att säkerställa att medarbetarna har rätt förutsättningar för att göra sitt jobb och att de mår bra. I det aktivitetsbaserade kontoret ställs allt detta på sin spets – det är inte tid och plats som ska kontrolleras, utan mål och resultat.

Men på ett aktivitetsbaserat kontor är det inte självklart att chef och medarbetare möts för spontana möten och avstämningar. Därför måste kommunikationen styras upp och det blir viktigare att jobba mer medvetet med att skapa kontaktytor.

– Kommunikation är nyckeln. Vi måste prata om vår kommunikation och vara tydlig med hur vi vill kommunicera, både på grupp och individnivå. Hur ofta och på vilket sätt vi ska ha kontakt med varandra?

Prata om kommunikationen

Idag finns det mängder av kommunikationsverktyg som underlättar arbete på distans och gör det möjligt för grupper att mötas oberoende av var de för tillfället befinner sig. Den stora utmaningen är att utveckla arbetssätt där man drar nytta av verktygen på ett effektivt sätt. När ska man kommunicera via mejl, och på vilket sätt? När är chattverktygen mer effektiva? Hur ser man till att relevant information når alla i en projektgrupp?

Lena Lid Falkman kan konstatera att långt ifrån alla har framgång med att gå över till ett aktivitetsbaserat kontor. En vanlig orsak är att man inte riktigt har koll på vad medarbetarna gör och därmed inte lyckas anpassa miljön efter verksamheten och de personer som jobbar där.

– Ibland gör man det för att spara pengar, få in fler på samma yta eller för att visa att man är modern och har en digital mognad. Men det viktiga är inse att man behöver tänka på ett annat sätt. Hur gör vi för att nå de mål och resultat vi söker? Hur kan vi forma arbetsmiljön så att den blir smartare och bättre för verksamheten?

Utforska det aktivitetsbaserade kontoret

Lena Lid Falkman vet att många medarbetare känner motstånd till att börja jobba aktivitetsbaserat och att det ofta är cheferna som driver på. Men när beslutet väl är fattat och flytten genomförd tycker hon att man bör se möjligheterna med att kunna välja sin arbetsmiljö och våga utforska sina egna arbetssätt.

– Arbete är saker vi gör och inte en plats där vi är en viss tid. Vissa uppgifter kräver mycket fokus, andra uppgifter gör vi bäst i miljöer där vi kan bolla med kollegorna. Grundtanken med aktivitetsbaserade kontor är inte att alla ska springa runt och byta plats hela tiden, utan att hitta den miljö som för tillfället passar dig och den uppgift du ska göra bäst, säger Lena Lid Falkman.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?