Distrikt Västmanland planerar fler studiebesök

Ett av norra Europas största Kraftvärmeverk finns i Västerås. Distrikt Västmanland fick en guidad rundvandring under 2019. Foto: Mälarenergi

Under 2019 arrangerade distrikt Västmanland ett studiebesök på Mälarenergis kraftvärmeverk och medlemskvällar om AI och rymden. Ett föredrag om japansk företagskultur lockade många. Dessutom har styrelsen träffat riksdagspolitiker. 

Bertil Nordqvist, du valdes om som distriktsordförande. Berätta om aktiviteterna under 2019.

Bertil Nordqvist valdes om till ordförande för distrikt Västmanland.

– Rymdåret uppmärksammades i Västmanland med en helkväll på Electra bio. Där streamades ett föredrag om rymden som förbundet arrangerade i Stockholm och kvällen avslutades med filmen The Martian. Vi ordnade också ett studiebesök på Mälarenergis kraftvärmeverk i Västerås med rundvandring och information om återvinning och förnybar energi. Ett seminarium om AI med Göran Lindsjö lockade närmare 50 personer och var verkligen uppskattat.

Vilken aktivitet lockade flest?

– Det var årsmötet nu i november då över 60 personer kom. Vi bjöd på en föreläsning om japansk företagskultur av Akira Suzuki som arbetar med industrifrågor på den japanska ambassaden.

Vilka aktiviteter planerar ni 2020?

– Programmet är inte spikat i detalj men det kommer att bli både studiebesök och medlemskvällar. Föreläsningar om karriär, hållbart arbetsliv och pension är alltid uppskattade.

I år fyller distrikt Västmanland 10 år. Vad hoppas du att distriktet har för roll om 10 år?

– Jag tror att vi gör nytta redan i dag men vi kan göra ännu mer. Vi arbetar faktiskt med en vision för verksamheten. Det som hindrar distriktet både från att göra mer av det vi gör och få igång ny verksamhet är tyvärr tid och pengar. Om tio år hoppas jag att vi har ett mentorprogram för nyanlända och arrangerar integrationskvällar. Det har vi pratat om länge.

Har ni ordnat något för förtroendevalda under året?

– Vi har arrangerat två distriktskonferenser under året, en med förbundskansliet om medlemsrekrytering och en om den kommande avtalsrörelsen med ABB:s representanter i förhandlingsdelegationen, Ulf Westblom och Ralph-Peter Kross. Tyvärr deltog bara åtta personer men tillsammans representerar de trots allt 2 800 medlemmar på fyra företag.

Distrikt Västmanland

Ordförande: Bertil Nordqvist som i 27 år var ordförande för akademikerföreningen på ABB. Han har också suttit i förbundsstyrelsen och är sedan många är ledamot i fullmäktige. Numera pensionerad.

Övriga i distriktsstyrelsen:
Vice ordförande: David Lindgren, Bombardier Transportation
Kassör: Patricia Quaglia, Westinghouse Electric
Ledamöter: Pia Hill, ABB DMRO, Anke Krönert, Kanthal AB, Alice Halldin, Trafikverket, Erik Molin, Volvo Powertrain
StuderandeOscar Karlsson, Mälardalens högskola

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:
1. Bombardier Transportation
2. Westinghouse Electric
3. ABB Västerås
4. ABB DMRO
5. ABB Corporate Research

 

Vad har styrelsen i distriktet gjort under året?

– I december förra året fick distriktet en inbjudan från Socialdemokraternas två riksdagspolitiker från Västmanland, Åsa Eriksson och Olle Thorell, som ville träffa ingenjörer från Västmanland. Tre från distriktsstyrelsen mötte upp och pratade om varför det är viktigt att inte urholka Las och att utbildning måste löna sig. I oktober träffade jag själv riksdagsmannen Per Åsling. David Lindgren i distriktsstyrelsen har deltagit i en facklig referensgrupp som förbereder arbetet med att få igång en akademikerförening på Northvolt.

Har ni kryddat distriktsstyrelsens möten med en bokcirkel i år igen?

– Det har vi. I år läste vi Leadership and self-desception från Arbinger Institute. Mycket lärorikt om hur konflikter uppstår och vad man kan göra för att förstå varandra bättre. Alla som engagerar sig i styrelsen gör det ideellt och kompetensutveckling i form av en bokcirkel är ett sätt att försöka ge något tillbaka.

Vad är viktigast för ingenjörer nu?

– Jag måste svara lönefrågan. Det är oroande att ingenjörernas löner halkar efter. Det är också viktigt för ingenjörer att kunna få stöd från facket vid neddragningar på arbetsplatsen, både på grund av arbetsbrist och för dem som blir uppsagda av personliga skäl.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar