Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDroger på Volvo speglar omvärlden

Droger på Volvo speglar omvärlden

Under 2019 har flera medier rapporterat om droganvändning och försäljning inne på Volvo Cars. För Anna Margitin Blomberg, ordförande för akademikerna på företaget, har rapporterna överraskat, och ändå inte. ”Det speglar vilken värld vi lever i”, säger hon.

Det var i juni 2019 som Göteborgs-Posten (GP) publicerade artiklar om ökad användning av narkotika på Torslandafabriken. Framför allt är det tramadol som förekommer – ett narkotikaklassat, lugnande och morfinliknande läkemedel. Men det har också funnits andra droger.

Flera anställda vittnade i GP om att tramadol säljs inne på fabriken, att droger hittats och om kollegor som varit påtända. Det har också varit problem med fortkörning i anslutning till fabriken och att personer kört påverkade när de lämnar jobbet.

Inget drogärende bland akademikerna

Ingenjören Anna Margitin Blomberg är ordförande för Akademikerföreningen på Volvo Cars. Hon har inte varit involverad i något ärende som rört droger.

– Jag kan inte säga om det här förekommer bland tjänstemännen eller om någon annan grupp är överrepresenterad. Det jag kan säga är att jag inte har kommit i kontakt med det under mina 3,5 år som ordförande för Akademikerföreningen.

Men hon och föreningen tar frågan på allvar och jobbar med den.

– Vi för en aktiv dialog. Det ingår ju i det systematiska arbetsmiljöarbetet, men det som stuckit ut med det här är att det är ett stort intresse. Man vill veta vad vi gör och vad arbetsgivaren gör åt det här.

Och det Akademikerföreningen gör är att ta upp frågan i olika nätverk – med lokala MBL-ombud och i diskussioner i nätverket för tjänstemannafacken, med Unionen och Ledarna.

Inte unikt för Volvo

Anna Margitin Blomberg har blivit kontaktad av en journalist och en före detta anställd som frågat vad som händer. Den före detta anställda var orolig och värnade om förtroendet för företaget.

Men problem med droger är inte unikt för Volvo Cars. Enligt en genomgång som tidningen Dagens Arbete gjort så förekommer droger på många industriföretag. ”Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena”, skriver man. Tidningen redovisar statistik från de två största aktörerna för drogtestanalys i arbetslivet: Karolinska universitetssjukhuset och Unilabs.

År 2010 analyserade de sammanlagt 54 568 drogtester. 2018 hade antalet mer än fördubblats till 121 614 stycken. Samtidigt ökade andelen som testar positivt från 2,85 procent 2010 till 3,61 procent 2018 – alltså drygt 25 procent. I antal var det 4 390 personer som testade positivt 2018.

Testar fler och oftare

Och drogtester är en av de påtagliga åtgärder som Volvo Cars tagit till. Företaget gör slumpmässiga drogtester oftare och fler personer testas vid varje tillfälle.

– Vi vill ha en drogfri arbetsplats och det är bra att man har ökat testerna. Företaget samarbetar tätt med facket i dessa frågor och även med polisen i de fall där tester utfaller positivt eller där droger påträffats på arbetsplatsen, säger Anna Margitin Blomberg.

Hon är själv avdelningschef och har två gånger varit med om att hennes anställda blivit uttagna i slumpmässiga drogtester. Då har hon fått ett mejl på morgonen om att anställda ska genomgå ett test samma dag, för att det inte ska vara någon förvarning.

Drogtester görs också på alla nyanställda och information om droger ingår i introduktionen. Volvo Cars arbetar systematiskt mot droger, alkohol och rökning i syfte att skapa en drogfri arbetsplats. Utbildning av chefer och personalansvariga är en viktig del i arbetet, säger Anna Margitin Blomberg.

– Det handlar om att vara medveten. Det är som i samhället – det som pågår där pågår också på arbetsplatsen.

Sprängning och leasingbil

I april 2019 sprängdes en bil på parkeringen utanför Volvo i Torslanda, i gängkriget som pågår i regionen. Men händelsen ska inte ha någon koppling till Volvo, annat än att det skedde utanför fabriken.

– Jag läser rapporter som skrivs när något händer och jag läste om sprängningen. Jag har haft en dialog med vårt huvudskyddsombud, men det var inget som gjorde att jag tog reda på något mer. Jag har inte märkt av någon oro för säkerheten.

Dagens Arbete skriver också om att en anställd använt en av företagets leasingbilar för att transportera ett kilo kokain.

Hur ser du på att det förekommer droger på Volvo Cars?

– Volvo Cars är en stor arbetsgivare som på många sätt speglar samhället runt omkring oss. Och eftersom droger är ett ökande problem i samhället har vi ökat frekvensen på de slumpmässiga testerna. Företaget har en nollvision när det gäller droger på arbetsplatsen och det står vi från facket bakom helt, säger Anna Margitin Blomberg.

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

  1. Inte så överraskande, snarare tvärtom! Att befinna sig i en superkonkurrensutsatt bransch sedan årtionden tillbaka där ägarintressen bytt från helyllesvenskt till väst och öst, sätter säkert sina spår neråt i leden. Dom flesta håller tyst av ren självbevarelsedrift. Så funkar det när man är lojal mot varumärket ??

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.