Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"När måste jag berätta att jag ska vara föräldraledig?"

”När måste jag berätta att jag ska vara föräldraledig?”

Kan föräldraledigheten påverka min löneutveckling? Betalar alla arbetsgivare ut föräldralön? Och kan jag bli uppsagd under tiden jag är ledig? Friedrich Heger, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, reder ut vad som gäller kring föräldraledighet.

Jag ska vara föräldraledig, när måste jag berätta det för min chef?

– Senast två månader i förväg måste du meddela att du avser att vara ledig. Det gäller båda föräldrarna. Föräldraledighetslagen är på många sätt den mest förmånliga lagen för arbetstagaren. Som förälder har du rätt till tre perioder av föräldraledighet under ett år och du ska samråda med din arbetsgivare om förläggningen av ledigheten.

– Inom kommuner och regioner behöver man begära föräldraledighet minst 3 månader innan, enligt kollektivavtalet Allmänna Bestämmelser, AB (AB §29 mom 5).

Om jag söker nytt jobb, borde jag berätta om att jag ska ha barn på anställningsintervjun?

– Jag tycker att en sådan fråga är överflödig! Arbetsgivaren får inte missgynna dig i ansökningsprocessen för att du ska vara föräldraledig, du har ingen skyldighet heller att självmant berätta att du väntar barn. Därför finns ingen anledning för arbetsgivaren att fråga om graviditeten.

Hur ser jag till att inte hamna efter lönemässigt under min ledighet? 

– Enligt föräldraledighetslagen ska föräldraledigheten inte påverka lön och andra villkor, du har rätt till ett lönesamtal och lönerevisionen på samma sätt som dina kollegor. Praxis är att du får en löneökning som motsvarar din genomsnittliga löneökning vid tidigare lönerevisioner.

Bra att veta

Föräldraledighetslagen
Rätten att vara föräldraledig regleras i föräldraledighetslagen.

Diskrimineringslagen
Enligt 3 kapitlet 5 § diskrimineringslagen ska arbetsgivaren aktivt arbeta för att såväl kvinnliga som manliga arbetstagare kan förena föräldraskap och förvärvsarbete.

Rätten till ersättning under föräldraledigheten regleras i socialförsäkringsbalken och kollektivavtal.

Kassakollen 
Försäkringskassans verktyg för att beräkna föräldrapenningen ger dig koll på pengarna.

Vad gör jag om min tjänst förändrats under min ledighet?

– Arbetsgivaren får inte heller missgynna dig när det gäller kompetens- och karriärutveckling. Du kan exempelvis inte nekas att gå en utbildning för att du snart ska vara föräldraledig. Enligt föräldraledighetslagen ska du betraktas på samma sätt som alla andra anställda. Om du upplever att din tjänst förändrats eller att du missgynnats på grund av din föräldraledighet bör du ta kontakt med din lokala fackklubb eller rådgivningen på Sveriges Ingenjörer så kan du få hjälp att se in i den frågan.

Kan jag bli uppsagd under min föräldraledighet? 

– Ja, men uppsägningstiden börjar löpa först när du återvänder till arbetet på hel- eller deltid.

Kan jag själv säga upp mig för ett annat jobb?

– Ja, där gäller samma regler för uppsägningstid som för andra anställda.

Vilka regler gäller kring föräldrapenning?

– När du fått barn har du rätt till olika typer av föräldraledighet och det är Försäkringskassan som betalar ut föräldrapenningen. Den baseras på din sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Under barnets första levnadsår är din SGI skyddad, men från det att ditt barn fyller ett år bör du ta ut minst fem hela dagar per vecka för att skydda din SGI. Ersättningen är 80 procent av lönen upp till cirka 38 000 kronor. Försäkringskassan har en bra tjänst, Kassakollen, där du kan räkna ut hur det blir för just dig.

Vad är föräldralön?

– I många kollektivavtal ingår någon form av föräldralön som betalas ut till dig från arbetsgivaren, vanligtvis uppgår den till 10 procent av din lön under SGI-taket och 80 procent över taket. Föräldralönens storlek kan se väldigt olika ut, både när det gäller villkor och summor. Se därför till att informera dig om villkoren så att du har koll på om, och i så fall vad och på vilket sätt, din arbetsgivare betalar ut föräldralön.

Om min arbetsgivare inte tecknat kollektivavtal, har jag ändå rätt till föräldralön?

Fråga facket

Under temat ”Fråga facket” tar vi upp utvalda frågor som medlemmar ställer till Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Har du en fråga? Här finns kontaktuppgifter till rådgivningen.

Här hittar du alla frågor vi skrivit om hittills.

– Din arbetsgivare kan ha tagit fram en egen policy kring detta, men en policy är alltid ett ensidigt ägt arbetsgivardokument. Rätten till föräldralön kan också vara inskriven i ditt anställningsavtal. Utan kollektivavtal finns dock risken att du inte har rätt till någon föräldralön som fyller på ersättningen från Försäkringskassan.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller ekonomin?

– När du och din eventuella partner planerar föräldraledigheten, fundera över hur ni vill ha det och se till att ni båda tar vara på möjligheten att vara hemma med barnet på ett sätt som passar just er. För att maxa antal dagar med föräldrapenning rekommenderar jag att ni börjar med att skapa en budget där ni ser hur mycket pengar ni behöver och ta sedan hjälp av Försäkringskassans räknesnurra för att räkna ut hur mycket föräldrapenning ni måste ta ut. Ta också reda på vilka villkor som gäller för eventuell föräldralön från arbetsgivaren.

– Tänk på att minskad inkomst också innebär minskade pensionsinbetalningar. Om den ena föräldern tar ut mer föräldraledighet eller går ner i arbetstid under småbarnsåren så bör ni planera för hur ni kan kompensera för detta, genom att överföra delar av premiepensionen via ett eget pensionssparande.

Vilka andra råd kan du ge när det gäller min relation till arbetsgivaren?

– Se till att du har ett avslutningssamtal med din chef innan du går på föräldraledighet och ett samtal när du kommer tillbaka. Berätta om dina tankar och förväntningar på föräldraskapet i förhållande till jobbet.

Lyssna på

Ingenjörspodden om Föräldraledighet.

– Arbetsgivaren är enligt lag skyldig att skapa goda förutsättningar för föräldraskap och detta är något som man bör prata om på arbetsplatsen. Är det rimligt att ha möten som börjar kl 8.00 på morgonen när småbarnsföräldrar just då brukar lämna sina barn, hur hanterar ni arbete som hopar sig när du vabbar med sjuka barn och kan man göra karriär även om man har småbarn? Det finns många, både små och större saker, som är viktiga på en arbetsplats för att kunna kombinera arbete med föräldraskap.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.