Ett föredrag om ledarskap av OS-guldmedaljören Tomas Gustafsson var aktiviteten som lockade flest i distrikt Uppsala förra året. I april får man besök av Svensk Kärnbränslehantering som berättar om deras växande behov av ingenjörer.
Titti Öhrstedt och Lisa Nirell, ni delar på uppdraget som ordförande i Uppsala, hur fungerar det?
– Vi slipper stressen att göra allt själv och det är bra att kunna bolla idéer med varandra. Både Lisa och jag har krävande arbeten och det är skönt att dela på ansvaret. Det är bara en fördel att vi är ganska olika. Lisa är mer analytisk och jag är mer drivande och det gör att vi bidrar på olika sätt, säger Titti.
Distrikt Uppsala
Styrelse:
Titti Öhrstedt, ordförande, projektledare, Bjerking
Lisa Nirell, ordförande, valideringsledare, Novavax
Abdulkadir Moalim, student
Kelly Cristina Gutierrez Alves, arbetssökande
Anders Nilsson, Uppsala vatten
Annika Johansson, arbetssökande
Erik Bamford, Disruptive Materials AB
Mohamad Zamanoun, arbetssökande (suppleant)
Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:
- GE Healthcare Bio-Sciences AB Boländerna Uppsala
- Forsmarks kraftgrupp AB
- Uppsala universitet, Universitets-förvaltningen
- Uppsala universitet
- Sandvik Coromant AB Gimo
– Det är skönt att kunna dela upp arbetsuppgifterna. När vi ordnar föredrag kan en av oss beställa mackor och den andra boka lokalen. Då tar det inte så mycket tid, säger Lisa.
Berätta lite om er själva.
Titti: – Jag är projektledare inom bygg- och anläggning på Bjerking. Just nu arbetar jag med ett projekt i Gränby centrum här i Uppsala. Gränby är i en utvecklingsfas med utbyggnad av köpcentrum och bostäder. Vi har byggt om delar av Marknadsgatan samt ritat och byggt en ny bussnod som sammanbinder länstrafik med stadsbussarna. Jag jobbar också med ett projekt där vi utreder en ombyggnation av barnavdelningen på Stadsbiblioteket i Uppsala.
Lisa: – Jag arbetar inom bioteknik och är valideringsledare på Novavax, ett dotterbolag till ett amerikanskt företag. Vi utvecklar adjuvans, ett hjälpämne som förstärker effekten av vaccin som det amerikanska moderbolaget tar fram. Inget vaccin för människor finns ännu på marknaden men ett mot säsongsinfluensa är i fas 3 av klinisk prövning.
Berätta om distriktets aktiviteter under 2019.
Titti: – Vi ordnade tre föreläsningar. På årsmötet för ett år sedan pratade coachen Bengt Kallenberg om trender inom ledarskap och arbetsliv, bland annat om tillfälliga, så kallade gig-jobb. Tillsammans med Drivhuset arrangerade vi en starta-eget-föreläsning framför allt för studenter och i höstas fick vi lyssna på OS-guldmedaljören Tomas Gustafsson. Dessutom har vi ett samarbete med Ingenjörer för Miljön som har haft flera pubkvällar med föredrag.
Vilken aktivitet lockade flest under 2019?
Lisa: – Det var föredraget med Tomas Gustafsson där det kom drygt 60 personer. Han pratade bland annat om ledarskap och mental träning. På årsmötet nu i februari höll civilingenjören Per-Anders Grösfjell en föreläsning med rubriken ”Behövs talang för att lyckas?” Det var också intressant och då kom drygt 50 personer.
Vad planerar ni för aktiviteter för 2020?
Titti: – Vi har bokat en föreläsning av Svensk Kärnbränslehantering, SKB, den 21 april. Då kommer de att berätta om sin verksamhet och varför de söker fler ingenjörer. Det kan vara intressant för ingenjörer i Uppsala eftersom Forsmark bara ligger en timme med bil härifrån. I maj när kvällarna är ljusa hoppas vi kunna ordna ett studiebesök på testbanan för elvägar som finns i närheten av Arlanda. Håll utkik efter mer information.
Lisa: – Vi kommer att ordna fler medlemskvällar med intressanta föredragshållare men vilka det blir ska styrelsen diskutera nu. Vi märker att föredrag om personlig utveckling intresserar många.
Vilka förändringar har skett i distriktets styrelse?
Titti: – Några ledamöter har lämnat styrelsen men vi har hittat bra ersättare och det är roligt. Jag och Lisa fortsätter som ordförande och vi har sex ledamöter, varav fem är nya. En av dem är Anders Nilsson är som är fackligt förtroendevald på Uppsala Vatten. Det är ett bra tillskott eftersom ingen av oss andra har lokalfackliga uppdrag.
Vilken fråga är viktigast nu för ingenjörer?
Titti: – Ett personligt svar från mig är att bygga mer hållbart. I byggbranschen måste vi börja ta vara på mer material när vi river och inte kasta allt. Det finns så mycket som kan återanvändas och alternativa material som är hållbara.
Lisa: – Klimatfrågan tycker jag är viktig för ingenjörer men egentligen för alla.
Vad vill ni hälsa medlemmarna?
Titti: – Kom till våra föredrag och studiebesök och ta med en kompis. Jag har lärt mig jättemycket av att vara med.
Lisa: – Ta del av våra aktiviteter och kontakta gärna någon av oss i styrelsen om du har idéer på föredrag eller studiebesök.