Många ingenjörer undrar: Har jag inkomstförsäkring? 

Undrande ingenjör
Foto: Getty images

Har jag inkomstförsäkring? Vad gäller vid korttidspermittering? Vågar jag byta jobb? Just nu strömmar frågorna in till Sveriges Ingenjörer. Vi frågade rådgivaren Viktor Rosencrantz om vad det är som gäller och vad förbundet kan hjälpa till med.

Är det extra många som hör av sig till Sveriges Ingenjörer nu?

– Ja, vi har ett stort tryck på rådgivningen och har satt in extra personal för att korta kötiderna. Det kan ta lite längre tid att komma fram än vanligt, men vi har en callbackfunktion om man inte vill sitta och vänta. Vi samlar också mycket information på vår hemsida där man hittar svar på många frågor.

Vilka är de vanligaste frågorna nu?

– Det är många frågor om korttidspermittering, vad som gäller, vilken ersättning man får, när man ska jobba och hur mycket. Det är också frågor om a-kassa och även en allmän oro: Om jag ska byta jobb, vad ska jag tänka på?

Att många frågar om vad som gäller vid korttidspermittering, innebär det att arbetsgivarna är otydliga?

– Ja, det har nog varit lite otydligt i kanterna. Det är ett nytt regelverk. Men då ska man be arbetsgivaren att förtydliga.

Vad innebär korttidspermittering?

– Det har förhandlats fram kollektivavtal centralt om att kunna minska arbetstiden med 20, 40 eller 60 procent, och att staten genom Tillväxtverket fyller ut lönen så att man bara får 4, 6 eller 7,5 procents löneminskning. Parterna har gått igenom avtalen systematiskt för att se att det blir acceptabla villkor. Så arbetsgivare gör klokt i att inte skapa egna lösningar, då kan man mista ersättningen från Tillväxtverket.

Finns det ändå arbetsgivare som försöker skapa egna lösningar för korttidspermittering?

– Ja, det finns arbetsgivare som till exempel föreslår att man ska få 80 procents lön för att jobba 60 procent, eller 80 procent och jobba 80 procent. Det här är mer en omförhandling av anställningen och att den kan vara permanent, det bör tydligt framgå att det är en tillfällig lösning klart begränsad i tid. Om arbetsgivaren föreslår något utöver kollektivavtalen eller det regelverk som finns hos Tillväxtverket för korttidsarbete ska man höra av sig till oss på Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Om arbetsgivaren saknar kollektivavtal och vill teckna avtal om korttidspermittering, vad gäller då?

– Då behöver 70 procent av de anställda gå med på avtalet om korttidpermittering. Och då behöver arbetsgivaren vara tydlig med vad som ska gälla så att de anställda kan ta ställning.

Vad gäller om arbetsgivare vill varsla om uppsägning, inte bara korttidspermittera?

– Då är det samma regler som vanligt som gäller. Arbetsgivaren måste förhandla med oss. Arbetsgivaren ska i första hand höra av sig till de lokalt förtroendevalda eller förbundet om det inte finns någon lokal förening. Om det inte finns något att göra för att hindra uppsägningar ser vi till att det går rätt till. I medlemskontakten tittar vi på vilket stöd som är tillgängligt, som trygghetsrådet TRR och det stöd som Sveriges Ingenjörer erbjuder, till exempel karriärcoachning, Linkedingranskning och cv-granskning.

Hur fungerar a-kassa och inkomstförsäkring?

– Det viktigaste är att ha varit med i a-kassan tillräckligt länge. I vanliga fall gäller att man ska ha varit med i 12 månader, men nu har regeringen föreslagit att varje medlemsmånad mars-december i år ska räknas som fyra månader, så att man kvalificerar sig för a-kassa på tre månader.

– Blir man arbetslös är det sedan en trestegsraket för att få ersättning: 1. Anmäl dig till Arbetsförmedlingen. 2. Anmäl till Akademikernas a-kassa, AEA, att du ansöker om ersättning. 3. Om du slår i taket för a-kasseersättning, vilket en stor del av Sveriges Ingenjörers medlemmar gör, så skickar förbundet en blankett till dig om inkomstförsäkring. Det är särskilda regler för inkomstförsäkringen där medlemmen måste ha varit medlem i minst 12 månader för att kunna ta del av den försäkringen.

Har jag inkomstförsäkring i mitt medlemskap?

– Ja, för dig som är yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer och Akademikernas a-kassa ingår en inkomstförsäkring. Den ger 80 procent av en månadslön på upp till 100 000 kronor brutto i 150 dagar om du blir ofrivilligt arbetslös.

– En missuppfattning som vissa har är att det går att få inkomstförsäkring utan att vara med i a-kassan, men det är inte så. Det finns också tilläggsförsäkring till inkomstförsäkringen om man har högre lön eller vill få ersättning under längre tid.

Läs mer på Sveriges Ingenjörers sida med frågor och svar om medlemskapet.  

Vad gäller runt inkomstförsäkringen om man blir korttidspermitterad? 

– Inkomstförsäkringen gäller inte när man blir korttidspermitterad eftersom man inte är uppsagd och arbetslös. Man har fortfarande lojalitetsplikt till sin arbetsgivare och kan inte ta ett annat jobb under tiden.

Det finns mer information på AEA:s hemsida. Där står att tiden med stöd för korttidsarbete är överhoppningsbar om man skulle ansöka om a-kassa efteråt. Man får alltså ersättning utifrån sin tidigare lönenivå. Skulle tiden för korttidspermittering behövas för att kvalificera sig för a-kassa får den dock tillgodoräknas.

Och om man vill byta jobb nu, vad ska man tänka på? 

– Det är en orolig marknad, så det finns ett visst element av risk att börja om från noll i anställningstid. När någon ringer om det får man resonera: Vad tror du om det du ska byta till? Är det medicinteknik kanske det inte är någon risk just nu, men flygindustrin är osäkrare. Det beror på bransch och vilka kompetenser den enskilda arbetstagaren har, men ingen har någon kristallkula.

Vad vill du ge för råd nu till medlemmarna?

– Var påläst. På Sveriges Ingenjörers hemsida finns mycket bra information att läsa. Där finns också alla kollektivavtal upplagda och tips om avtalsgranskning och checklistor. Ta också del av det som kommuniceras från dina lokala fackliga representanter. Krisen visar på vikten att vara organiserad och vi ser att många blir medlemmar i förbundet nu.

– Och är det någon konkret situation du behöver hjälp med: Ring oss på rådgivningen.

2 kommentarer

  • Gull-Britt Orsén

    Hur fungerar det om man arbetspendlar från Sverige till exempelvis Danmark? Om man blir arbetslös har jag förstått att man ska anmäla sig till den svenska arbetsförmedlingen. Vilken ersättning får man?

    08 april 2020
    • Karin Thorsell

      Hej Gull-Britt, jag stämde av med Viktor Rosencrantz och hans råd är att vända sig direkt till Sveriges Ingenjörers rådgivning för att få ett så bra svar som möjligt. Kontaktuppgifterna hittar du i länken i faktarutan i artikeln. /Redaktionen

      08 april 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar