Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningJämn könsfördelning på allt fler ingenjörsinriktningar

Jämn könsfördelning på allt fler ingenjörsinriktningar

Andelen kvinnor som tar ingenjörsexamen ökar stadigt och allt fler ingenjörsinriktningar r jämn könsfördelning. Men variationen är stor. Det finns också inriktningar där kvinnorna är få och minskar. Det visar en ny analys 

Det är Universitetskanslersämbetet, UKÄ, som gått igenom könsfördelningen bland dem som tog en ingenjörsexamen förra läsåret respektive för tio år sedan.  

Totalt är 18 civilingenjörsinriktningar och 6 högskoleingenjörsinriktningar med i genomgången. De är utvalda för att de hade minst 50 examinerade 2018/2019 och hade examinerade också 2009/2010. 

– Av de här inriktningarna är det fler och fler som får en jämn könsfördelning. Men  några av de stora ser det inte ut att hända något alls, säger Anna Bengtsson, utredare på UKÄ, som gjort analysen.  

Två kvinnodominerade ingenjörsinriktningar

Av de inriktningar hon har gått igenom är det två som är kvinnodominerade – det vill säga kvinnorna utgör mer än 60 procent av dem som tog examen förra läsåret. Det är civilingenjör i bioteknik, som var kvinnodominerad också för tio år sedan, och civilingenjör i miljö och vattenteknik, som ökat andelen kvinnor från 54 till 68 procent. 

För tio år sedan var det tre inriktningar som hade jämn könsfördelning – utifrån definitionen att varken män eller kvinnor har en andel som är mindre än 40 eller större än 60 procent.

Nu har antalet med jämn könsfördelning stigit till sex: fem civilingenjörsinriktningar – teknisk design, industriell ekonomi, kemiteknik, medieteknik och system i teknik/samhälle – och även en högskoleingenjörsinriktning, nämligen industriell ekonomi, som alltså finns både som civilingenjörs- och högskoleingenjörsinriktning. (för exakta andelar, se tabellen längst ner i artikeln)

Inriktningar med minst 40 procent kvinnor

Sju inriktningar med 15 procent kvinnor eller färre

De övriga 16 inriktningarna i analysen är alla mansdominerade, men i olika grad. Sju inriktningar har 15 procent kvinnor eller färre. Det är civilingenjörsinriktningarna teknisk fysik (15 %), farkostteknik (14 %), elektroteknik (12 %), datateknik (11 %) och elektroteknik och teknisk fysik (10 %), samt högskoleingenjörsinriktningarna datateknik/datorteknik (10 %) och elektroteknik/elektronik (9 %). 

Civilingenjör i farkostteknik respektive datateknik har båda ökat andelen kvinnor med 5 procentenheter, vilket för datateknik betyder nästan en fördubbling. Men de övriga ligger i princip stilla på samma nivå eller har till och med minskat andelen kvinnor. 

De mest mansdominerade inriktningarna

Många i mittenspannet ökar

Av övriga inriktningar som är mansdominerade ligger två nära att ha jämn könsfördelning: väg- och vattenbyggnad och samhällsbyggnad som båda hade 39 procent kvinnor av dem som tog examen förra läsåret. Men för samhällsbyggnad var det ovanligt få kvinnor 2018/2019. Åren före det var kvinnorna nämligen runt 50 procent av dem som tog examen i samhällsbyggnad. 

Men förutom tre av inriktningarna, civilingenjör i samhällsbyggnad och högskoleingenjörsinriktningarna i byggteknik och maskinteknik, så har inriktningarna i det här spannet ökat andelen kvinnor mycket under tioårsperioden. Av civilingenjörsinriktningarna är det:  

  • väg- och vattenbyggnad där andelen kvinnor ökat med 12 procentenheter (från 27 till 39 procent)
  • maskinteknik, + 6,8 procentenheter (från 18,6 till 25,4 procent)
  • informationsteknologi, + 9 procentenheter (från 9 till 18 procent)  
  • energiteknik, + 11 procentenheter (från 24 till 35 procent) och  
  • automatiseringsteknik, + 13 procentenheter (från 6 till 19 procent) 

Och av högskoleingenjörsinriktningarna är det en som ökat andelen stort, nämligen: 

  • energiteknik där andelen kvinnor ökat 11 procentenheter (från 12 till 23 procent).  

Inriktningar med 18-39 procent kvinnor

 

Bilden av mansdominerat yrke luckras upp

Totalt sett ökade andelen kvinnor som tog en civilingenjörsexamen från 28 procent 2009/2010 till 35 procent förra läsåret. För högskoleingenjörer är utvecklingen inte lika tydlig. Där har andelen varierat under tioårsperioden, från 27 procent 2009/2010, till 31 procent under ett par åroch tillbaka till 27 procent förra läsåret.  

Läs hela rapporten

Här finns hela analysen från UKÄ.

Men Anna Bengtsson på UKÄ menar ändå att den traditionella bilden av ingenjörsprogrammen som mansdominerade verkar vara på väg att luckras upp.  

– Både högskolan och arbetsmarknaden i Sverige är traditionellt uppdelad vad gäller kön, men på ingenjörsområdet verkar det hända något. Det är en tydlig trend som vi inte ser på till exempel sjuksköterskeprogrammen eller förskollärarprogrammen. Där har könsfördelningen inte förändrats alls under den senaste tioårsperioden.  

Läs också Fler kvinnor blir ingenjör än jurist och läkare – tillsammans 

En anledning kan vara att ingenjörsyrkena i högre grad är förknippade med hög lön och status. Kvinnor har därmed mer motivation att söka sig till dessa yrken, än vad män har att söka sig till kvinnodominerade yrken. 

Könsfördelningen i siffror 

Sorterat utifrån antal examinerade per inriktning.

Inriktning Antal examinerade 2018/2019 Andel kvinnor av examinerade 2009/2010 Andel kvinnor av examinerade 2018/2019 Förändring procentenheter
HI Byggteknik 690 30% 32% + 2
CI Industriell ekonomi 670 32% 40% + 8
CI Maskinteknik 580 19% 25% + 7 *
HI Maskinteknik 490 19% 19% 0
CI Teknisk fysik 380 15% 15% 0
CI Datateknik 290 6% 11% + 5
HI Datateknik/ datorteknik 270 10% 10% – 1 *
CI Teknisk design 230 52% 56% + 4
CI Väg- och vattenbyggnad 230 27% 39% + 12
HI Industriell ekonomi 190 30% 48% + 18
CI Bioteknik 180 64% 64% 0
CI Samhällsbyggnadsteknik 170 39% 36% – 3
CI Elektroteknik 170 13% 12% – 2 *
CI Kemiteknik 140 53% 56% + 2 *
CI Informationsteknologi 140 9% 18% + 9
HI Energiteknik 140 12% 23% + 11
HI Elektroteknik/ elektronik 130 9% 9% – 1 *
CI Farkostteknik 120 9% 14% + 5
CI Automatiseringsteknik 100 6% 19% + 13
CI Medieteknik 70 28% 50% + 22
CI Teknisk fysik och elektronik 70 11% 10% – 1
CI System i teknik/samhälle 60 27% 48% + 21
CI Energiteknik 60 24% 35% + 11
CI Miljö- och vattenteknik 50 54% 68% + 14

* På grund av avrundning till hela procent och procentenheter stämmer förändringen här inte med andelarna som anges för examinerade.

CI – civilingenjör HI – högskoleingenjör

Läs också Så ökar och minskar olika ingenjörsinriktningar 

 Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?