Mer än var fjärde ingenjör är permitterad

Drygt var fjärde ingenjör (26 procent) i den privata sektorn var i mitten av juni permitterad på grund av coronakrisen visar en undersökning från Sveriges Ingenjörer.

När enkätundersökningen genomfördes för två månader sedan hade tre procent varslats om uppsägning och två procent hade blivit uppsagda. Var femte ingenjör svarade att arbetsplatsen troligen kommer att varsla inom de närmaste tre månaderna. Hälften av denna femtedel var permitterade i någon omfattning.

Sedan enkäten besvarades har flera stora industriföretag som AB Volvo, Sandvik och GKN varslat tjänstemän om uppsägning.

Undersökningen visar också att de ingenjörer som är permitterade är mest oroliga för att bli varslade. Bland de permitterade var 10 procent oroliga för varsel jämfört med bara 2 procent bland ingenjörerna som arbetar som vanligt.

Trots behovet av kompetensutveckling svarade bara var sjätte permitterad ingenjör i privat sektor att de får någon form av kompetensutveckling från sin arbetsgivare.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar