De är akademikernas drömarbetsgivare

Foto: AB Volvo och Most Photos.

Google, Apple, Spotify och Microsoft toppar listan när unga akademiker får välja sin drömarbetsgivare. Men strax under toppen finns flera företag som arbetar med miljöteknik och hållbar utveckling.  

Academic Works undersökning Young Professional Attraction Index har genomförts varje år sedan 2015 tillsammans med Kantar Sifo. Drygt 6 000 studenter och akademiker i början av karriären har svarat och resultatet är en topplista över Sveriges 100 mest attraktiva arbetsgivare.

På den samlade 10-topplistan – där svaren från akademiker från alla inriktningar ingår – är merparten av arbetsgivarna teknikföretag, trots att bara 23 procent av dem pluggar teknik eller arbetar på ett teknikföretag.

Topplistan 2020:

1.      Google
2.      Apple
3.      Spotify
4.      Netflix
5.      IKEA
6.      Microsoft
7.      DICE
8.      AFRY
9.      Volvo Group
10.  IBM

Läs också Ingenjörens artikel om förra årets topplista över drömarbetsgivare.

Företag som fanns på 10-topplistan förra åren men ramlat bort i år är Tesla, Nasa, Volvo Cars och Scania. Google är kvar som etta men Netflix som tagit fjärdeplatsen är ny liksom DICE, AFRY och IBM.

– Apple har avancerat från mitten till en andra plats och det är en tydlig trend att IT-företag är populära i år, säger Julia Granström, Additional Services Specialist på Academic Work.

Volvo group och ABB inte med för teknikstudenter

Bland akademiker som fortfarande studerar eller nyligen tog examen från en teknikutbildning ser 10-topptopplistan lite annorlunda ut. Volvo Group och ABB finns inte med men däremot Tetra Pak och Northvolt.

– Hållbarhetsaspekten viktig i år och Northvolt är ett bra exempel men även Volvo Cars som ställer om från bensin och diesel till eldrift. Unga akademiker med en teknisk utbildning lockas av att både arbeta med den senaste tekniken och bidra till samhällsutvecklingen, säger Julia Granström.

Bland studenter som läser en teknisk utbildning finns Tetra Pak på femte plats.

Julia Granström, Academic Work

– Företaget har ett talangprogram som är riktat mot studenter och det är attraktivt. Det ger signaler om att företaget satsar på de unga akademikernas kompetensutveckling, säger Julia Granström.

Nasa var förra årets överraskning som då toppade listan för unga akademiker med teknisk inriktning men finns inte med i år. Julia Granström tror att Rymdåret 2019 kan har spelat in och gett Nasa extra uppmärksamhet.

Så här går undersökningen till

I en förundersökning får unga akademiker och studenter i Academic Works nätverk namnge sin drömarbetsgivare. De mest återkommande svaren genererar en lista med 100 företag. I den stora undersökningen har drygt 6 000 unga akademiker som studerar eller är i början av karriären rankat sina drömarbetsgivare från 100-listan. Kantar Sifo har gjort en valideringsstudie på en inrekryterad målgrupp för att säkerställa att resultaten överensstämmer.

Topplista för Young Professionals inom teknik (både studenter och yrkesverksamma) 

1.      Google
2.      Apple
3.      Microsoft
4.      IKEA
5.      SKF
6.      Spotify
7.      Volvo Cars
8.      Tetra Pak
9.      AFRY
10.  Northvolt

När man delar upp studenter och unga yrkesverksamma akademiker inom teknik finns det några skillnader.

Studerande inom teknik

1.     Google
2.      Microsoft
3.      SKF
4.      Northvolt
5.      Tetra Pak

Vad är Young Professionals?

Studenter på universitet och högskola samt yrkesverksamma akademiker som tog examen för max fem år sedan.

Yrkesverksamma inom teknik

1.      Google
2.      Spotify
3.      Apple
4.      Microsoft
5.      IKEA

Trygghet är viktigt

Undersökningen besvarades under april och maj, alltså i inledningen av coronapandemin. Julia Granström ser att effekterna av den syns längre ner på listan, nedanför plats 1-10.

– Arbetsgivare som Försvarsmakten, Skatteverket och andra statliga organisationer blir allt mer populära. Den offentliga sektorn är förknippad med en trygg anställning, aspekter som blivit viktigare under pandemin.

1 kommentar

  • Carl

    Är det inte bättre att göra en egen undersökning bland läsare/medlemmar hur nöjd man är med sin arbetsgivare?

    Är en stor skillnad på att vara den attraktivaste arbetsgivare och den bästa arbetsgivaren.

    24 september 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar