Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAkademikerfacket på Volvo Cars ”Vi kämpade till sista kvällen”

Akademikerfacket på Volvo Cars ”Vi kämpade till sista kvällen”

Den 1 oktober meddelade Volvo Cars att 650 tjänstemän lämnar företaget, 90 procent av dem slutar frivilligt med ett avgångsvederlag. Akademikerföreningens ordförande Anna Margitin säger att facket kämpade till sista kvällen för att rädda fler jobb.

Beskedet till de anställda kom för en vecka sedan, hur känns det i dag?

– Det är blandade känslor. Jag är glad att de frivilliga avgångsvederlagen räckte så långt. För två månader sedan var listan med medlemmar som ofrivilligt skulle sägas upp betydligt längre. Men det är tungt när medlemmar som vill jobba kvar bli uppsagda.

Hur många har flyttats till nya tjänster på företaget?

– Vi har lyckats matcha 230 personer mot nya jobb i delar av företaget som behöver förstärkas. De flesta är nöjda men några känner inte att omplaceringen är ”skälig”. Nu tittar vi på deras situation.

Hur ser åldersstrukturen ut bland dem som har blivit uppsagda och lämnat företaget frivilligt?

– Vi har bett företaget om en sammanställning men vi har själva hunnit tittat lite och vad vi kan se är det en blandad åldersstruktur i båda grupperna.

Vilka reaktioner från medlemmar har ni fackligt förtroendevalda mött?

– Det har varit både glädje och ilska. Många som valde att sluta med ett avgångsvederlag har lämnat med ett leende på läpparna, en del för att förverkliga en dröm om att plugga, flytta eller starta eget. Några av dem som blev uppsagda är arga och en del gråter.

Vad ligger bakom de starka känslorna?

– Att bli uppsagd är självklart ett tungt besked men det finns också ett stort missförstånd om vad Las innebär. En del förstår inte varför kollegor som har arbetat kortare tid på företaget får stanna när de själva tvingas sluta. Kompetensen väger tungt, inte minst i ett företag som Volvo Cars, som måste ställa om snabbt mot eldrift och anda nya teknologier.

Akademikerföreningen har pratat mycket om behovet av en rejäl satsning på kompetensutveckling. Känner du att företaget står bakom er?

– Det gör jag faktiskt men det är ändå inte självklart hur vi går från ord till handling. Jag vet att det finns flera eldsjälar i företaget som vill få en förändring. Vi behöver en hållbar kompetensutvecklingsplan, ett levande dokument som justeras och anpassas till behoven. Det är också viktigt att det livslånga lärandet får högre prioritet och medarbetarna får tid för detta.

En personlig fråga, hur hanterar ni som är fackliga företrädare medlemmarnas reaktioner?

– Först och främst är det viktigt att inte ta det personligt. Vi har verkligen gjort allt vi kunnat och förhandlat till sista kvällen för att hitta lösningar för så många som möjligt. Vi som har skött slutförhandlingarna har stötta varandra och fått stöd från övriga i styrelsen i debriefingsamtal. Men det har varit tungt, förra veckan var det flera som grät.

AB Volvo förhandlar fortfarande

På AB Volvo som varslade 1 250 personer om uppsägning i mitten av juni pågår fortfarande förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare. Företaget avser att bli klara före årsskiftet.

Katarina Strid är Akademikerföreningens ordförande på ett av bolagen i koncernen, Volvo Technology, med omkring 3 000 anställda.

– Vi blev klara den 1 oktober och de som blir uppsagda har fått besked om det. Ytterligare några bolag är klara med förhandlingarna men hur många som tvingas lämna respektive bolag är inte officiellt än. Den uppgiften kommer när samtliga förhandlingar är avslutade.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?