Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtFacken på Scania avstår arvoden till förmån för anställda

Facken på Scania avstår arvoden till förmån för anställda

Under många år har avkastningen uteblivit i Scanias personalstiftelse. Nu får stiftelsen ett tillskott på närmare tre miljoner kronor om året. Det är Scanias fackliga företrädare som avstår styrelsearvoden och pengarna kommer till nytta för de anställda.

Fyra fackliga representanter på Scania, däribland Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen, har uppdrag som arbetstagarrepresentanter i det tyska bolaget Tratons styrelse. Traton är dotterbolag till Volkswagen och Scanias ägare. Tillsammans får de fyra fackliga företrädarna ett arvode på runt 275 000 Euro per år, ungefär 2,9 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar, men för Traton, ett tyskt SE-bolag, är det reglerat att alla styrelseledamöter får samma arvode, säger Lisa Lorentzon.

För henne och de andra tre fackliga företrädarna var det självklart att inte ta emot arvodet. Först såg man ingen annan möjlighet än att låta Traton behålla pengarna. Förra året dök dock en idé upp, men det var oklart om den skulle gå att genomföra.

Bara några månader tidigare hade Akademikerföreningen engagerat sig i riktlinjerna för placeringar i Scanias personalstiftelse som grundats under 1990-talet. Riktlinjerna hade tillsammans med den låga räntan resulterat i uteblivna utdelningar.

– Plötsligt insåg vi att våra styrelsearvoden, om kapitalet också placerades om, skulle kunna ge ett nytt liv åt stiftelsen. Det fanns dock en hel del juridiska och skattetekniska frågor att reda ut först. Det har varit ett arbete som pågått med jurister i flera månader innan vi nyligen gick i mål.

Avstår arvode

Nu avstår de fackliga representanterna sina arvoden och en överenskommelse gör att Traton skänker motsvarande belopp till stiftelsen.

Lisa Lorentzon, Scania

– Det blev den bästa lösningen som gör att vi som är fackliga företrädare inte påverkas ekonomiskt av vårt uppdrag, säger Lisa Lorentzon.

Inbetalningarna från Traton handlar inte om en engångsinsättning utan betalas varje år. Efter att styrelsen beviljats ansvarsfrihet på bolagsstämman betalas ledamöternas arvoden ut. Beloppet består dels av en fast summa för ledamöternas plats i styrelsen, dels för varje styrelsemöte de deltar i och för deras medverkan i olika kommittéer. I år blev det runt 2,9 miljoner kronor.

– Jag är glad att stiftelsen har fått nytt liv och att pengarna kommer till nytta för de anställda. Så snart som möjligt kommer vi ut med information om ansökningstider för att söka bidrag, säger Lisa Lorentzon.

Syftet med stiftelsen är att ge anställda ett ekonomiskt bidrag för att kunna förkovra sig inom något som inte är kopplat direkt till arbetet. Många ansökningar har gällt språkkurser men det kan vara andra områden. Lisa Lorentzon betonar att företaget fortfarande har samma ansvar för kompetensutveckling. Det påverkas inte av ett ekonomiskt tillskott till stiftelsen.

Föga förvånande har reaktionerna från medarbetarna varit odelat positiva men Lisa Lorentzon ser också att valet att avstå arvodet har fått en annan viktig symbolisk roll.

– Det skapar en trygghet bland medarbetarna att vi som företräder dem gör det av rätt orsaker och drivkrafter. Det har inte ifrågasatts, men det här är en tydlig bekräftelse på att det är så.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Otroligt inspirerande att läsa! Detta är ett mycket bra föredöme för både arbetstagarrepresentanter och styrelsemedlemmar som är tillsatta av aktieägarna. Det är även intressant att notera att man i Tyskland ger alla styrelsemedlemmar samma arvode (oklart i artikeln om det beror på lagen eller Tratons egna bestämmelser). I Sverige är ersättningen till arbetstagarrepresentanterna helt oreglerat och väldigt olika mellan bolag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.