Prisas för exjobb om handtag på resväskor

Lisa Medbo och Fredrik Olsson belönas med Wimanska priset för sitt examensarbete om teleskophandtag på kabinväskor.

Hur kan handtagen till resväskor bli smidigare och lättare att använda? Genom att skruva isär, analysera och utveckla tekniska förbättringar har årets vinnare av Wimanska priset bidragit till nästa generations kabinväskor.

Lisa Medbo och Fredrik Olsson har i sitt examensarbete på programmet Sportteknologi – maskiningenjör inom innovativ produktutveckling vid Mittuniversitetet i Östersund undersökt hur teleskophandtag för resväskor kan utvecklas så att de kan anpassas till användaren på ett bättre sätt. För detta har de nu utsetts till vinnare av Wimanska priset.

– Det är roligt och överraskande. Jag blev väldigt glad redan när jag fick veta att vi blivit nominerade till priset, det kändes stort. Att sedan vinna var ett fint bevis på att vi gjort ett bra jobb, berättar Lisa Medbo.

Produkt som alla känner till

Projektidén kom från företaget Thule som arbetar med transportlösningar för personliga föremål, bland annat resväskor. De hade ett önskemål att utveckla teleskophandtagen på sina resväskor för att förbättra ergonomin och användarupplevelsen.

Lisa Medbo fastnade för idén, dels för att det var en produkt som hon själv kunde relatera till, dels för att problemet var konkret och kändes rimligt att avgränsa till ett examensarbete. Tillsammans med Fredrik Olsson tog hon sig an uppgiften med målet att utveckla ett teleskophandtag med steglös justering av höjdläget för att ge användaren större möjlighet till anpassning.

– Min målbild till en början var att vi skulle ta fram en näst intill färdig produkt, men jag insåg snart att produktutveckling tar tid och vi avgränsade därför arbetet till att fokusera på konceptfasen, berättar Lisa Medbo.

Arbetet resulterade i två konceptuella lösningar i form av digitala CAD modeller och 3D-printade prototyper.

Under exjobbet tog de fram två konceptlösningar för att låsa handtagets höjdläge. Den vänstra bygger på mekanisk låsning och den högra på låsning genom friktion.

Plockade isär mikrofonstativ

Under examensarbetet fick de nyttja hela sin ingenjörsmässiga verktygslåda. Bland annat gjorde de en omfattande enkätundersökning för att undersöka användarnas behov och beteenden. De studerade olika befintliga lösningar för steglös höjdjustering såsom teleskopstavar och mikrofonstativ och plockade isär dessa för att få inspiration till hur problemet kunde lösas. De olika undersökningsmetoderna kompletterades med en litteraturstudie samt patentsökningar inom området och resultaten sammanfattades till en kravspecifikation för produkten.

Wimanska priset

Är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildning. Priset delades ut första gången år 2000 och är uppkallat efter Ernst August Wiman, en av Svenska Teknologföreningens stiftare och dess förste ordförande. Prissumman är på 50 000 kronor.

– Det roligaste var att modellera lösningarna i CAD och 3D-printa prototyper och på så sätt kunna verifiera deras funktion. Men det har också varit värdefullt att få en djupare inblick i hur en produktutvecklingsprocess kan gå till. Jag lärde mig mycket under examensarbetet, både om produktutveckling och om hur man bedriver projekt, berättar Lisa Medbo.

Inspirerad att fortsätta

Både Lisa Medbo och Fredrik Olsson har valt att fortsätta på samma spår. Lisa Medbo läser en masterutbildning inom produktutveckling på Chalmers Tekniska Högskola och Fredrik Olsson jobbar som designingenjör på Thule.

Daniel Karlsson, produktutvecklingschef på Thule och handledare under examensarbetet, konstaterar att det arbete som Lisa Medbo och Fredrik Olsson gjort är ett viktigt bidrag till utvecklingen av nästa generations teleskophandtag till resväskor.

– Det är ett gediget arbete som innehåller gott om idéer som vi kan sålla bland och ta vidare, så det ger oss väldigt mycket. Det här kommer vi definitivt att ta vidare in i de projekt som kommer, konstaterar Daniel Karlsson.

1 kommentar

  • Bo Kimstrand

    Tips: undersök möjligheterna att förse kabinväskor (och andra rullväskor) med lite större, mjuka hjul. Dagens rullväskor har små hjul som lätt fastnar i ojämnheter och för ett fruktansvärt oväsen.

    03 december 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

KTH

Så hög blev antagningspoängen för att plugga till ingenjör i höst

Teknisk fysik på KTH och Design och produktutveckling på Chalmers är de ingenjörsutbildningar det krävdes högst betyg för att komma in på. Här är hela listorna.
Fler artiklar