Vägledning ska stötta arbetsgivare i hanteringen av corona

Den nya vägledningen ska göra det lättare för arbetsgivare att förstå hur de kan agera för att minska smittspridningen på arbetsplatsen, men även ge information om hur man skapar en god arbetsmiljö för de som arbetar hemifrån. Foto: Getty Images

Pandemin och den ökande smittspridningen har skapat en osäkerhet kring arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket har därför fått i uppdrag att ta fram en vägledning som gör det tydligare hur arbetsgivarna ska agera. ”Det borde ha kommit mycket tidigare” konstaterar Magnus Skagerfält, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Regeringen har nyligen gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att skyndsamt ta fram en vägledning kring covid-19 där det tydligt framgår hur arbetsgivare ska agera för att förhindra smittspridning på arbetsplatsen. Bakgrunden är den snabbt ökande smittspridningen under hösten. Oro för att bli smittad på väg till eller på jobbet, situationen kring hemarbete och anställda som vittnar om att de inte fått lov att arbeta hemifrån pekar på att arbetsgivare hanterat situationen på olika sätt.

Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörer

– Arbetsmiljöverket har inte varit tydliga i sin kommunikation. De har gett olika svar till olika arbetsgivare kring hur de ska anordna arbetsplatsen för att minska smittspridning, säger Magnus Skagerfält, utredare på Sveriges Ingenjörer.

”Borde ha kommit tidigare”

Den nya vägledningen ska göra det lättare för arbetsgivare att förstå hur de kan agera för att minska smittspridningen på arbetsplatsen, men även ge information om hur man skapar en god arbetsmiljö för de som arbetar hemifrån.

Magnus Skagerfält tycker att Arbetsmiljöverket agerat passivt i frågan och konstaterar att arbetsmarknadens parter redan tagit fram vägledningar och checklistor för att stärka arbetsmiljöarbetet under pandemin.

– Det här borde har kommit mycket tidigare och jag tycker det är märkligt att Arbetsmiljöverket inte tagit tag i detta själva, säger Magnus Skagerfält.

Problem som rör hemarbetet

De nya problem som uppstått i samband med pandemin är dels oron för smittspridning på själva arbetsplatsen, dels problem kopplade till arbetsmiljön i hemmet. Även bland Sveriges Ingenjörers medlemmar finns det exempel där anställda inte får arbeta hemifrån för sin arbetsgivare, men de absolut vanligaste frågorna som medlemmarna har rör den fysiska arbetsplatsen och arbetstidsfrågan. Här är Magnus Skagerfält orolig för att den nya vägledningen inte ger det stöd den borde.

– Arbetsgivaren har ett ansvar, det systematiska arbetsmiljöarbetet och ansvaret för organisatorisk och social arbetsmiljö gäller även när man arbetar hemifrån. Men vi har sett förändringar i föreskrifterna som pekar i en annan riktning.

Om uppdraget

Arbetsmiljöverket ska gå igenom myndighetens egna föreskrifter samt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta av covid-19. Syftet är att ta fram en vägledning som blir ett stöd för arbetsgivare i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i arbetet med att minska smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser.

Vägledningen ska ge information om:

  • vanliga risker för smitta och hur de kan förebyggas och åtgärdas,
  • hur anställda skyddas mot covid-19 när smittan inte kan undanröjas,
  • arbetsmiljön vid arbete hemifrån,
  • särskilda behov hos vissa grupper, till exempel gravida, minderåriga, eller riskgrupper.

Vid årsskiftet träder exempelvis den nya föreskrifterna kring arbetsplatsens utformning i kraft. Som Ingenjören tidigare rapporterat är ansvaret för hemarbete undantaget i de nya föreskrifterna, något som även gäller de uppdaterade föreskrifterna kring bildskärmsarbete och belastningsergonomi.

Läs också: Nya regler skapar otydlighet kring hemarbete

– I och med regelförnyelsen har Arbetsmiljöverket i princip tagit bort allt i allmänna råd som gäller distans eller hemarbete. Därför är jag orolig för hur Arbetsmiljöverket kommer att hantera hemarbetet i den nya vägledningen, säger Magnus Skagerfält.

Arbetsmiljöingenjörer har kunskapen

I de vägledningar och checklistor som parterna tagit fram har man utgått från det tekniska arbetarskyddet som följer vissa steg, den så kallade åtgärdstrappan.

Första steget handlar om att anordna arbetsplatser med minimering av smittspridning. Bästa sättet att lösa det, och som även Folkhälsomyndigheten rekommenderar, är att se till att de anställda kan arbeta hemifrån. Om det inte är praktiskt möjligt att låta anställda arbeta på distans finns fler steg att ta, där sista steget handlar om skyddsutrustning.

Läs mer om åtgärdstrappan här: Så coronasäkrar du din arbetsplats

– Om jag får önska så hoppas jag att Arbetsmiljöverkets vägledning följer stegen i tekniskt arbetarskydd. Här finns ett stort kunnande, inte minst bland arbetsmiljöingenjörer, om hur man riskbedömer och undviker risker på arbetsplatsen, säger Magnus Skagerfält.

Senast den första februari ska Arbetsmiljöverket presentera den nya vägledningen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Bildade förening: ”Vår röst väger tyngre nu”

Bildade förening: ”Vår röst väger tyngre nu”

Att samarbeta kan vara en lösning för att bli starkare i det fackliga arbetet. Det är något som förtroendevalda på Vinnova och i Nyköpings kommun tagit fasta på.
Fler artiklar