Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå här bemöter du chefens argument under lönesamtalet

Så här bemöter du chefens argument under lönesamtalet

Ett bra lönesamtal kräver en rad olika förberedelser. Har du till exempel funderat på vad chefen kommer svara på ditt lönekrav? Jennifer Nilson Fridell, ombudsman och Anna Sandgren, statistiker på Sveriges Ingenjörer, ger tips på hur du bemöter chefens argument mot den lön som du anser är rimlig.

”Jag får inte mer pengar från HR, mina händer är bakbundna”

– Det här är ett ganska vanligt besked från lönesättande chefer men det är inte ett svar du ska nöja dig med. Fråga: varför då? Be chefen att utveckla sitt svar genom att förtydliga och förklara varför du inte kan få den lön du begär. Att det inte finns mer pengar duger inte som svar. Om du har kollektivavtal har du ännu mer på fötterna. Enligt avtalen ska lönen sättas från hur väl du har presterat utifrån de lönekriterier som fack och arbetsgivare har kommit överens om, säger Jennifer Nilson Fridell.

Jennifer Nilson Fridell
Jennifer Nilson Fridell

– Accepterar din chef inte ditt lönekrav har du rätt att få reda på vad du behöver göra för att komma dit. Vad behöver du förbättra? Kanske krävs det att du går en utbildning eller får större ansvar. Ställer du de här frågorna kan lönesamtalet bli den dialog som det är tänkt att vara.

– Tänk också på att lönesamtalet ska handla om dig och din prestation, inte om avdelningens. Det spelar inte heller någon roll vad dina kolleger har gjort. Det är inte argument som är relevanta. Det kan förklara den stora bilden men det går inte att bromsa din löneutveckling för att dina kolleger måste ha mer, säger Jennifer Nilson Fridell.

”Sveriges Ingenjörers lönestatistik är inte trovärdig, den visar för höga löner”

– Om chefen inte tycker att statistiken är rimlig som jämförelse för din lön, fråga varför. Hänvisar chefen till annan statistik, fråga vad den bygger på. Sveriges Ingenjörers lönestatistik som finns i databasen Saco lönesök bygger på enkätsvar från 72 000 medlemmar och löneenkäten har en svarsfrekvens på omkring 62 procent, säger Jennifer Nilson Fridell.

Anna Sandgren, statistiker på Sveriges Ingenjörer, förklarar varför statistiken är trovärdig.

– Vi kontrollerar alltid att bortfallet av svar är representativt för att vara säkra på att inga grupper är över- eller underrepresenterade. Därför vet vi att lönestatistiken mycket bra speglar fördelning av kön, ålder, sektor och geografisk spridning bland medlemmarna. Det här bekräftas också av jämförelser med strukturlönestatistiken från SCB där kurvorna i stort sett sammanfaller. Arbetsgivarnas statistik omfattar i allmänhet bredare grupper med olika utbildningsnivå.

Fler tips här

Ännu fler råd, tips och information om lönesamtal hittar du på den här sidan på Sveriges Ingenjörers sajt.

– När medlemmar får fram stora skillnader mellan deras lön och Saco lönesök beror det nästan alltid på hur man har sökt. Övertidsersättning eller inte gör exempelvis stor skillnad på lönenivån i statistiken. Har man övertidsersättning finns det möjlighet att ange det i sökningen. Man kan också välja mellan fast lön och total lön och ange om man är chef eller inte och vilken sektor man arbetar i, säger Anna Sandgren.

– Men kom ihåg att lönestatistiken inte är facit. Lönen är kopplad till befattning och arbetsuppgifter. Jag pratar ibland med ingenjörer som är besvikna över sin lön men förklaringen är att arbetsuppgifterna inte motsvarar deras utbildning och kompetens, säger Jennifer Nilson Fridell.

”Du har slagit i taket på din befattning, du kan inte få högre lön i den här rollen”

– Det här svaret är inte ovanligt men var medveten om att det inte är ett lönesättande kriterium. Det är din utveckling, kompetens och hur väl du har uppfyllt dina individuella mål som ska bedömas. Be din chef vara tydlig om vad du behöver göra, förändra och kanske utveckla för att få den lön som du anser är rimlig. Men var beredd på att det kan visa sig vara omöjligt i den roll som du har i dag. Det här är frågor som du och din chef måste prata om under utvecklingssamtalet. Ni kan behöva diskutera möjligheterna för dig att utvecklas inom bolaget i en ny roll och du kan behöva fundera över balansen i ditt liv. Vad betyder din karriär och vad är du beredd att göra för att få den lön du vill uppnå? säger Jennifer Nilson Fridell.

– Om det finns förtroendevalda på din arbetsplats kan du alltid bolla dina löneanspråk med dem. De kan bedöma om ditt löneanspråk ligger inom det utrymme som fack och arbetsgivare kommit överens om. Det är också viktigt att den lokala föreningen får reda på när lönesamtalen inte fungerar bra.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?