Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAlltid redo! Två ingenjörer har valts till Scouternas ordförande

Alltid redo! Två ingenjörer har valts till Scouternas ordförande

När Scouterna nyligen valde ny styrelse blev det två ingenjörer som delar på ordförandeskapet. Ida Texell och Viktor Lundqvist berättar vad scoutrörelsen har betytt för dem – och hur Scouterna kan bidra till utvecklingen av ett mer hållbart samhälle.   

Många har någon gång som barn varit med i scouterna. De flesta har varma minnen av sånger runt lägerelden och äventyr i skogen. Ändå är det få som fortsätter i scoutrörelsen som vuxen.

Ida Texell

Aktuell som: Ordförande för Scouterna
Utbildning och jobb: Brandingenjör, LTH. Tidigare räddningschef/förbundsdirektör vid Attunda Brandkår.
Sedan  2019 kommundirektör i Upplands Bro.
Scoutliv: Blev engagerad när familjen flyttade från Skåne till Sollentuna utanför Stockholm och de två barnen gick med i Scouterna.

– En del kommer tillbaka när de får egna barn som blir scouter. Vi vill metodutveckla vår verksamhet och hitta vägar för att fler ska vilja stanna i mellanperioden, säger Ida Texell som tillsammans med Viktor Lundqvist är ny ordförande för Scouterna. Att dela på ordförandeskapet är en modell som infördes 2012 och som båda uppskattar.

– Vi kan backa upp varandra och växeldra när en av oss har mindre tid. Ett plus ett blir mycket mer än två, säger Viktor Lundqvist.

Scoutrörelsen i Sverige har vuxit under den senaste tioårsperioden och Ida Texell och Viktor Lundqvist tror att det finns flera förklaringar.

– Många som inte känner sig hemma någon annanstans har hittat Scouterna. Här finns en plats där de får vara sig själva och utvecklas och vi bygger broar mellan barn som annars inte skulle ha träffats, säger Viktor Lundqvist.

– I Scouterna får man träna sig att göra svåra saker och att gilla sig själv. Verksamheten präglas av att peppa varandra, vara sjyst och hjälpsam. Det stärker självkänslan och skapar en trygghet som många unga saknar i skolan, på fritiden och på nätet, säger Ida Texell.

Ingenjörer med olika erfarenheter

Ida Texells och Viktor Lundqvists bakgrund inom Scouterna är helt olika. Ida var inte scout som barn men blev engagerad när hennes två barn blev scouter.

Viktor Lundqvist

Aktuell som: ordförande för Scouterna
Utbildning och jobb: Civilingenjör i energisystem, Uppsala universitet. Började i våras som projektledare på Trollhättan Energi.
Scoutliv: Blev scout i sjuårsåldern i Ulricehamn och har fortsatt som vuxen med olika uppdrag. Suttit två år som ledamot i Scouternas styrelse.

– Det har betytt enormt mycket för vår familj och det här är ett sätt för mig att ge något tillbaka.

Ida Texell har också en lång erfarenhet som chef. Efter utbildningen till brandingenjör vid Lunds Tekniska Högskola har hon bland annat varit räddningschef/förbundsdirektör vid brandkåren Attunda. Nu är hon sedan 2019 kommundirektör i Upplands Bro.

Ida Texell har uppmärksammats för sitt ledarskap och var 2019 finalist i tävlingen Sveriges bästa chef som varje år arrangeras av tidningen Chef.

– Bra ledarskap handlar om att förstå var vi befinner oss, prata om det som är viktigt och våga ompröva.

Det är också därför hon just nu påbörjat intervjuer med 200 scouter för att förstå organisationen bättre.

Viktor Lundqvist som hon delar uppdraget med bor i Trollhättan och är civilingenjör i energisystem och projektledare på Trollhättan Energi där han leder arbetet med att byta uttjänade VA-rör i kommunen. Han har varit med i Scouterna sedan 7-årsåldern.

– Som vuxen har jag insett hur mycket jag lärde mig i Scouterna som barn fast jag inte förstod det då. Och jag har fortsatt att utvecklas genom Scouterna inom områden som jag har nytta av i arbetet, exempelvis att leda grupper och få team att fungera.

Viktor ledde bland annat arbetet med det stora nationella jamboree som Scouterna arrangerade 2017.

Ökat samhällsinflytande

Både Ida och Viktor ser stora möjligheter för Scouterna att bidra ännu mer till samhället än man gör idag.

Om Scouterna

Sveriges Scoutförbund bildades 1912 och i dag är omkring 70 000 barn och unga med i någon av de omkring 1000 scoutkårer som finns över hela landet.

– Vi vill vara en rörelse som kan förändra ungas egenmakt och inflytande i samhället, säger Ida Texell och fortsätter.

– Inom Scouterna lär sig barn att leda sig både själv och andra och demokratifrågorna behöver bli ännu viktigare, inte minst när vi ser vad som händer i världen.

Båda talar om att hitta en balans mellan att bevara det som är kärnan inom Scouterna, lägerliv och äventyr, och att utvecklas för att kunna bidra mer till jämställdhet, folkbildning och förbättra ungas inflytande i samhället. Att stärka det internationella samarbetet är också en nyckelfråga. Scoutrörelsen har över 100 miljoner medlemmar i världen.

I Sverige pågår något av en Scout-boom och så många söker sig till scoutkårerna att vissa inte kan ta emot fler barn och tvingas skapa väntelistor.

– Det är både roligt och en utmaning. Vi vill att alla ska få vara med men vi behöver också nå nya grupper, exempelvis nyanlända. Det kräver att vi hittar nya sätt att nå ut, både till barnen och till föräldrarna, säger Viktor Lundqvist.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Scouting har betytt oerhört mycket för mig trots att jag inte kom in i rörelsen förrän 1966 och då som ledare. Det blev en livsstil, där scoutings värderingar sitter i ryggmärgen. Pandemin gjorde att jag inte kunde vara aktiv ledare längre, men i stället är jag gillescout och sprider bl a Fredsljuset från Betlehem och säljer julartiklar. På så sätt kommer jag fortfarande i kontakt med både scouter och andra och kan dela med mig av allt det fantastiska som scouting står för.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.