Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDärför blir vi utmattade av digitala möten

Därför blir vi utmattade av digitala möten

Känner du dig utmattad efter en dag med digitala möten? Fenomenet kallas Zoom-fatigue. Nu har forskare vid Stanford University identifierat fyra orsaker till zoom-trötthet, och vad du själv kan göra för att undvika att drabbas av det.

I en artikel i tidningen Technology, Mind, and Behavior utvecklar Jeremy Bailenson, professor i kommunikation vid Stanford University, sina tankar kring Zoom-trötthet. Han konstaterar att digitala möten på kort tid blivit vardag för miljoner människor världen över. Men trots att vi borde vara mer avslappnade när vi arbetar i vår hemmiljö upplever många en trötthet efter dagens slut, även kallad Zoom-fatigue.

Vad beror det på? Jeremy Bailenson pekar ut fyra psykologiska orsaker som kan förklara fenomenet.

1. För mycket ögonkontakt, för nära och för intensivt

Det finns två problem med digitala möten – storleken på ansiktena och de intensiva blickarna. Till skillnad från ett fysiskt möte så sitter alla ständigt ansikte mot ansikte i det digitala mötet. Den som lyssnar har samma känsla av att vara iakttagen som den som pratar.

I ett digitalt möte kommer deltagarna dessutom nära varandra på ett sätt som vi inte gör i ett fysiskt möte. Beteenden som vi vanligtvis använder i nära relationer, långa blickar med direkt ögonkontakt, kan därför kännas obekvämt när vi interagerar med kollegor och bekanta.

2. Vår kognitiva belastning är mycket högre

I fysiska möten läser vi av stämningen i rummet och får bekräftelse från lyssnarna genom gester och ansiktsuttryck. Ofta sker det helt omedvetet.

I ett digitalt möte får vi anstränga oss mycket mer både för att sända ut och tolka de icke-verbala uttrycken. Vi måste vara övertydliga i vårt kroppsspråk och exempelvis nicka på ett överdrivet sätt för att visa att vi håller med eller rikta blicken direkt in i kameran istället för på ansiktet på skärmen för att få direkt ögonkontakt med den som pratar. Det är till och med mer ansträngande att prata i ett digitalt möte. Enligt Jeremy Bailenson pratar vi 15 procent högre när vi interagerar digitalt.

3. Att se sig själv i sin video är utmattande

Tänk dig att du under en hel arbetsdag tvingas se dig själv i spegeln. Även om det går att stänga av sin egen bild, så är utgångsläget i de flesta digitala möten att du också ser dig själv i ett av fönstren.

Jeremy Bailenson hänvisar till ett flertal studier som visar att din egen spegelbild gör dig mer självkritisk. Att se sig själv i videomöten flera timmar varje dag kan därför vara påfrestande i längden.

4. Videomöten minskar vår rörlighet

I ett digitalt möte blir vi mer begränsade och stillasittande jämfört med fysiska möten. Till och med telefonmöten ger oss större frihet att röra oss. Stillasittandet är förstås inte bra för våra kroppar, men det påverkar också vår kreativitet, koncentration och prestationsförmåga på ett negativt sätt.

Så här kan du undvika digital utmattning

Vad kan vi då göra för att undvika att drabbas av zoom-trötthet? I artikeln ger Jeremy Bailenson några tips. Samtidigt väcker han frågan om zoom-tröttheten i grund och botten beror på att vi helt enkelt bokar in fler möten än vi skulle ha gjort om vi hade setts ansikte mot ansikte.

  1. Gör fönstret mindre så blir motpartens ansikten lite mindre. Det är mer likt hur vi uppfattar varandra i verkligheten.
  2. Dölj visning av din egen video för dig själv. De andra ser fortfarande dig, men du slipper att se dig själv i spegeln hela tiden.
  3. Variera din plats ifrån var du tar mötet. Ställ upp datorn så att du kan stå, använd ett externt tangentbord så att du kan byta position lättare under mötet.
  4. Skapa variation. Lägg in pauser för att ge möjlighet till rörelse, stäng av kameran om ni behöver fokusera på den verbala kommunikationen och använd trådlösa lurar så att du har möjlighet att vara mer rörlig i mötet.

Läs hela artikeln Nonverbal overload: A theoretical argument for the causes of Zoom fatigue

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.